Piyasalar Müzakerelere Göre Yön Bulacak!

29.03.2022 09:29
  •  A 

Gözler İstanbul'da iki ülkenin heyetlerinde olacak. Müzakerelerden iki ülke liderinin yüz yüze görüşmesi sonucu çıkarsa, savaşın bitmesi umudu artacaktır. Bu durum petrol fiyatlarında düşüş yaratır. Bizim için olumlu bir etki olur. Dış borsalarda önce kısmi bir yükseliş, ama sonrasında FED riski yüzünden kar satışlarına dönüş yaşanabilir. 

BIST için ise durum biraz daha pozitif olur! Eğer barış bizim aracılığımızla sağlanacak olursa, BIST'deki etkisi dışarıdan biraz daha pozitif olur. 2200 teknik olarak yine önemli bir direnç. Kırılacak olursa 2278 ve üstüne doğru bir atak görülebilir. Ama olası böyle bir atak da şimdilik çok kalıcı olmaz diye düşünüyorum. Çünkü bizim için en önemli sorun kurlar ve enflasyon baskısı olacaktır. Eğer faiz politikasında uluslararası iktisat kurallarına dönmezsek, yeni bir kur atağı halinde ciddi bir enflasyon baskısı ile karşı karşıya kalırız. Tabii bu durum ödemeler dengemizi de olumsuz etkiler. Teknik olarak 2170 ve 2146 sıralı desteklerimiz var. Tüm bu teknik seviyeleri destek-direnç tablomuzda bulabilirsiniz.

KDV indirimleri nedeniyle BIST'de gıda, medikal-hijyen ürünler, perakende hisselerinde yükseliş görülebilir. Vatandaşın fiyatlarında belki ilk anda indirim olsa da, üretici enflasyonunun yüksek olması nedeniyle, aradaki fark üretici tarafından yeni zam olarak fırsat görülecektir diye düşünüyorum. Kısacası piyasa fiyatlarında kalıcı bir indirime etkisi kalıcı olmaz bence.

Hisse bazlı ayrışmalar devam ediyor. Tam bankalar yükselirken, kurumlar vergisi artacak deniyor sektör satış yemeye başlıyor. Bugün kısmen gıda ve ulaştırma yukarı yönlü görüntü veriyor. Ama ben dirençler için görüşümü koruyorum. Barış konusunda bir gelişme olursa üstü deneriz. Yoksa dirençleri aşmak zor gibi. Piyasadaki para hisse ve sektörler arasında dolaşmaya devam ediyor. Topyekün bir yükseliş bu nedenle olamıyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.03.2022
    09:18

    Ukrayna ve Rusya heyetleri 28-30 Mart arasında İstanbul'da yüz yüze görüşmeler için uzlaştılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki liderle görüşmesi sonrası alınan bu karar, barış için bir umut olacak mı göreceğiz. Umarım en kısa zamanda savaş sora ... Devamı »

  • 25.03.2022
    09:43

    BIST 2200 seviyesine gelince ikidir kar satışları görüyoruz. Çünkü hisselerin de geneli dün de dediğim gibi teknik dirençlerinde işlem görüyorlar. Aslında kısmi şekilde birkaç gün düşüş yaşayıp teknik bir düzeltme görse... Devamı »

  • 24.03.2022
    09:52

    BIST bir süredir yükseliyor. Hatta dışarıda olan bitene, içerideki risklere rağmen pozitif bir ayrışma ile yükselişine devam ediyor. Hatta hisse bazında oranlar çok daha yüksek. Dün 2195-2200 seviyesi bir direnç bölgesiydi. Aynı anda yurt dışı borsa... Devamı »

  • 23.03.2022
    09:27

    Savaş her gün yeni bir boyutla devam etse de, içeride dışarıda borsalarda yükselişler, alımlar sürüyor. Hatta FED faiz artışlarını hızlandırırım uyarıları yapmasına, 2 ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerinde yükseliş sürmesine, Rusya'dan nükleer silah tehdit... Devamı »

  • 22.03.2022
    09:44

    Geçen hafta 0.25 baz puanlık artışla süreci başlatan FED, başkan Powell'ın en az birkaç kez 25 baz puan üstünde faiz artışı yapmak zorunda kalabiliriz uyarısı yaptı. Geçen hafta 25 puanın üzerinde bir artış açıklarlarsa bana sürpriz olmaz demi... Devamı »