Parabolic Sar Satış Sinyali Verdi!

12.04.2022 18:00
  •  A 

 

 

Fiyatların altında ve üstünde yer alan kırmızı nokta parabol denen bir indikatördür. Parabol trend başlangıçları hakkında uyarı verir. Eğer fiyatların altına inerse yükseliş, fiyatın üstüne çıkarsa düşüş başlangıcı uyarısıdır. İlk nokta en önemlisidir. Bir kaç gündür parabol konusunda uyardığımı biliyorsunuz. Bugün satış yönüne dönünce, teknik olarak yapılması gerekeni yaptım. Öngörülerin çoğunu kapattım.

Riski şu, eğer endeks yeniden yükselir ve 2475 seviyesini görürse parabol bir daha alta iner. O zaman da piyasanın gücü parabolle bizi bozmuş, yanıltmış olur. Artık orası kısmet. Ben en başında BIST 2471 iken bu kararı uygulamaya aldım. Eğer çekindiğim düşüşler başlarsa, yağmur gibi gelir. O zaman da tüh şuraya vermedim buraya mı vereceğim derken hiç satılmaz. 

Yukarıda 21 Aralık 2021'de benzer bir parabol dönüşünü görüyorsunuz grafikte. 21 Aralık'da da benzer yükseliş sonrasında parabol yukarı atmış. Sonrasında ne olduğunu grafikten görebilirsiniz. 

Ama olmadı piyasa daha güçlü çıktı ve yeniden parabolü aşağıya indirdi. Yani yeniden alım yönünde sinyal üretirse, yapacak bir şey yok. O zaman da yeniden tekniklerine göre bakarak yeni öngörüler vereceğiz. Belki çoğu daha yüksek fiyatlarla olacak. Bunun hiç bir garantisi yok sonuçta. Ben teknik analize göre paylaştığım tablolarda teknik analize göre görüşümü uyguladım. Ama temel analize göre yaptığım uzun vadeli yatırım hisseleri tablosunda ise görüşlerimde bir değişiklik yok.

Ayrıca, endeks bazında grafikte böyle bir trend dönüşü olursa, ille de tüm hisseler buna uyar mı peki? Hayır öyle bir kural yoktur. Endeks çok sert bir düzeltme dahi yaşasa, arada pozitif ayrışan çok sayıda hisse olabilir. Peki o zaman neden böyle bir realizasyon tavrı sergiledim? Çünkü, yeter ki tekniğe uygun bir realizasyon yaşansın. Eldeki bazı hisseler ayrışıp, kaçsalar bile genel endeks düşerse nasılsa almak için düşen bir çok hisse olur. Ama benim hissem pozitif ayrışır diye beklerken bu olmazsa, o zaman gördüğümüz ederler ve varlık büyüklüğünden geri düşmüş oluruz. Ama bu şekilde gördüğü zirveden realize yapıldığı için, görüş yanlış olursa, ulaşılan değerlerden kayıp olmaz. Sadece ekstra yükseliş halinde, üste gidecek kısım, ek kar kaçırılmış olur.

Karar sizin. Size sorularınız olacağı için, konuyu teknik dille izah etmek istedim.

Kazancınız bol olsun.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.04.2022
    09:34

    Arkadaşlar, Dün akşam üstü yaptırdığım testimin sonucu sabah pozitif olarak geldi. Maalesef sonunda ben de yakalandım. Hafif bir nezle dışında bir sorunum yok. Sabah Sağlık Bakanlığından arayan cumartesi, pazar yaşadığım ve geçen sırtı ağrıları ile asıl kısmını... Devamı »

  • 11.04.2022
    11:32

    Arkadaşlar, Şu an ekran başındayım. Güzel bir uygu ve ter atınca gayet iyiyim şu an. Hafif bir nezle dışında sorunum yok şimdilik. Umarım yenilemez. BIST'e dönersek, gördüğünüz gibi BIST iştahı her şeye rağmen sürüyor. Bankalar bugün de &ccedi... Devamı »

  • 11.04.2022
    00:19

    Cumartesiden beri artan bir vucut kırgınlığım var. Sırtım, kollarım bacaklarım ağrıyor. İki hafta evvel evin ısınma sistemi olan ısı pompasını, doğal gaz ile değiştirdik. Ama maalesef hala sayaç ve gaz bağlatısı olmadı. Evimiz çok az güneş görüyor. O nedenle havalar ısın... Devamı »

  • 08.04.2022
    09:42

    Gördüğünüz gibi, dün de bankalar alındı ve endeks yine yükseldi. Bu arada da yurt dışında ciddi eksi endeksler yaşanıyordu. Ama BIST hisse ve sektör değiştire değiştire pozitif ayrışmayı sürdürüyor. Hemen tekrar ve özellikle belirteyim! BIS... Devamı »

  • 07.04.2022
    09:14

    Üç gündür artan kar satışlarının riskli hale gelmeye başladığı konusunda uyarmak istiyorum! Lütfen temkinli olun. Tamam yükseliş trendi kırılmadan panik yapmayın ve yükselişin içinde kalın ama, trendin desteği her gün yükseldiği için de, h... Devamı »