Yıl Sonu Enflasyon Hedefi %42.8'e Yükseltildi!

29.04.2022 09:42
  •  A 

TCMB Kavcıoğlu, dün enflasyon raporunu açıkladı. Daha öncesinde ilan ettikleri, bizim gerçekçi değil dediğimiz yıl sonu enflasyon hedefini %23.2'den %42.8'e yükseltmişler. Ama para politikaları ise hala yanı. Bu kaçıncı hedef revizesi oldu acaba! Kurlar, enflasyon, faiz bir çok alanda ilan ettikleri rakamlar sonrasında bu şekilde revizeye uğruyor. Ama bu revizeler bizlerde güven erozyonuna neden oluyor. Keşke ilk hedeflerinde daha tutarlı ve gerçekçi rakamlar açıklansa da, bu revizelere gerek kalmasa. Neyse, başka açıklamalar daha var ama değinmek istemiyorum. Çünkü çelişkili benzer kararlar yine sürüyor.

BIST Düzeltmeye Devam Ediyor!
              Çok iyi karlara rağmen düzeltme sürüyor. Dünkü beklenti yazımda görüşümü detaylı şekilde izah etmiştim. Bir süre bunlara alışmamız gerekecek. Her alanda o kadar çok çelişkili dönüşler yapıyoruz ki, sonrasında bunların etkileri farklı alanlardan da karşımıza çıkıyor. Rahip Bronson ve Türk ama Alman gazeteci için gün ışı görmeleri mümkün değil demiştik. Bu nedenle de ABD ve ABD'den gelen tepkilerle ilişkilerimizi çok ciddi germiş ve kötüleştirmiştik. Sonra ne oldu? Rahip Bronson ve adını hatırlamadığım hain darbe ile ilişkisi var diye tutuklu olan Alman gazeteci için bir daha serbest kalamazlar diye düşünürken, bir anda ikisi de serbest kalmıştı. Aynı şekilde BAE için terörist devlet diye çok sert açıklamalarda bulunduk. Kaşıkçı cinayeti için Suudilerle ilişkileri koparma noktasına getirdik. Ben bunları neden yaptık demiyorum. Sadece başta böyle davrandık. O zaman bu davranışımızda haklıyız derken, sonrasında ise tam tersi tavırlar sergiledik. BAE ile karşılıklı ziyaretler derken, şimdi de Suudi Arabistan ziyareti var. Öncesinde de Kaşıkçı Dosyasınu Suudilere aktardık. Ne diyelim vardır bir sebebi. Ama o zaman aradaki süreçte ilişkilerimizi neden bu denli bozmuştuk? Neyse, bizim aklımız ermez muhtemelen bu işlere...

Biz BIST'e dönelim yine. Dışarıda iyi gelen bilançolar ABD borsalarının alım tepkilerine neden oldu. BIST'de de güne alıcı başlanmasını bekliyorum. Ama dünkü gibi sonrası ne olur onu yaşayıp göreceğiz. Açıklanan son bilançolardan cemts ve yunsa'yı çok beğendim. Olumlu tepki vermelerini bekliyorum. Ama gelen bilançoların birebir beklentileri değiştirmesi doğru olmaz. Çünkü enjsa, tkfen, ttkom'da görüyorsunuz bir anda sonraki bilançolarda bu tablolar bozulabiliyor. Özellikle üç ve dokuz aylık bilançolar bağımsız denetime girmedikleri için ayrıca peşin vergi konusu ile de ilgili çok sürpriz rakamlarla gelebiliyorlar.

Tedbirli olmamız gereken bir dönemdeyiz. Biz de bunu özenle yapmalıyız. Teknik analize bize bu konuda yardımcı olabilir. Ama tercih edeceğiniz hisselerin temel verilerinin de iyi olması hisse düşse bile içinizin daha rahat olmasını sağlar.

Şimdiden hepinize, tüm sevdiklerinizle iyi bir bayram geçirmenizi dilerim. Bol kazançlar ve iyi bir hafta sonu dileklerimle...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.04.2022
    09:39

    Cuma gününden bu yana BIST'de yaklaşık %6.5 civarı bir geri çekilme yaşandı. Ama karşılığında hisselere yansıyan kayıplar, %10-%20 oranlarını buldu. Ama gördünüz düşüşlerde ve dün yeni öngörülerim gelmeye başladı. Peki neden hem d&uum... Devamı »

  • 27.04.2022
    09:30

    Maalesef nedenleri ile yaşanmasını detaylı şekilde birçok kez yazdığım, ama algılarla ve sihirli bir el ile devamlı yukarı götürülen BIST ve hisseler, nihayet beklediğim düzeltmeyi yaşamaya başladılar. Bu ortamda aynı yükselişte sınırlar zorlandığı gibi, şimdi de d&uu... Devamı »

  • 26.04.2022
    09:09

    Bir süredir beklediğimiz düzeltmeye yönelik satışları geçen cuma bir anda yaşadık. Ama dün yine bir çok hissede ve endekste gördükleri düşük seviyelere göre yukarı yönlü tepkiler gördük. Yani cuma yaşanan düşüş ... Devamı »

  • 25.04.2022
    09:29

    BBVA Garanti'nin 12.20 olan gönüllü geri alım fiyatını 15.00'TL'ye yukarı revize yaptı. Çağrı süresini de 18 Mayıs'a uzattı. Böyle olmasını bekliyorduk zaten. Hatta garan'da gelen kar beklentilerin de üzerinde oldu. fk'sı 4.56'ya d&uum... Devamı »

  • 22.04.2022
    09:38

    Powell, dün bahar toplantıları kapsamında katıldığı bir organizasyonda Mayıs ayından itibaren 50'şer puanlık faiz artışları masada deyince ABD borsalarında kar satışları yaşandı. Bu konu tamamen spekülasyon alanı olmuş durumda. Ekonomi kötü, savaş ve pandemi kaynaklı hala ted... Devamı »