Yeni Öngörülerim Gelmeye Devam Edecek!

13.05.2022 09:35
  •  A 

Uzun süredir uyardığım ama yurt dışı piyasaların düşmesine rağmen düşmeyrek, hatta yükselerek onlardan pozitif ayrışma gösteren BIST, düzeltmesini yapmaya başladı. Öncelikle elinizde bilanço ederi yüksek olan bir hissede yakalandıysanız ve düşüyorsanız, panik yapmayın. Eğer bu hisseleri destek-direnç verilerine göre destekler kırdı diye satıp, alttan yerine koyabiliyorsanız ne ala, adet arttırmış olursunuz. Ama bunu yapayım derken kaçırır ve yükselişte, eyvah kaçırdım diye yukarıdaki fiyatlardan alırsanız, yeniden düşüş yaşaması halinde moraliniz iyice bozulur ve tamamen satıp çıkarsınız. O zaman da karlarınız erir ve-veya zararlarınız kalıcı olur. 

Bu nedenle uyarılarını uzun zamandır yazdığım ve nihayet üç aylık bilançoların bitmesi sonrası iki gündür ciddi şekilde kar satışları yaşanarak gerçekleşen düzeltme esnasında yeni öngörülerimin gelebileceğini biliniz. Peki düzeltme bana göre bitti mi? Bugün yurt dışı yukarı tepki verecek bir tekniğe sahip. BIST de buna uyabilir. Ama BIST'in destek-direnç tablosunda da paylaştığım 2361 desteğinin aşağıya kırılması halinde, sıralı şekilde 2300 ve hatta 2250 seviyelerindeki desteklere kadar düzeltmenin devamının geldiğini görebiliriz. Bunun yaşanmaması için, BIST'in 2404 direncinin üzerine atıp, orada tutunması lazım. Bugün yükseliş olmasını beklediğim bir açılış olacaktır ama önemli olan devamında ne olacağı!

Ben bilanço ederi yüksek olan ama düzeltmeden nasibini almakta olan hisselerde uygun teknikleri gördükçe yeni öngörülerimi gördüğünüz gibi yapmaya başladım. Bu öngörülerim yukarı giderken de, düşüş yaşanırken de sürecektir. Bu dönemde krediden uzak, her şartta kenarda nakit de bulundurarak işlem yapmak, daha tedbirli bir davranış olacaktır. Maalesef yeniden yükselişe başlayan kurlar nedeniyle yeni zamlara muhatap olacağız. Bu zamlar da enflayon artışının sürmesine neden olacaktır. Bu ortamda borsa ve hisseler güvenli liman olmaya devam edecektir. Ama altı aylık bilançolara kadar önemli bir zaman olduğundan, beklentilerin azaldığı bu dönemde iki gündür yaşanan düşüşler benzer şekilde tekrarlanabilir. Mümkün olduğunca bunlardan korunmaya çalışacağız. Umarım bu dönemi de karlı atlatmanın yolunu buluruz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.05.2022
    09:50

    3 ve 9 aylık bilançolar bağımsız deneticiden geçmez. 6 ve 12 aylık bilançolar ise bağımsız denetici onayı sonrası yayınlanır. Bu nedenle biten üç aylık bilançolar sonrası altı aylık bilançolara kadar uzunca bir süre olacak. Yurt dışı borsalard... Devamı »

  • 11.05.2022
    09:59

    Az önce eve geldim. Yaklaşık 26 saattir uyumadım, 14 saat civarı ayakta kaldım. Çok yorgunum ama bir iki saat açılış işlerini tamamlayıp, sonra yatıp uyuyacağım. Arkadaşımın hayati bir riski yok şükür. Ama beyin sarstıntısı riski nedeniyle 12 saat gözetim altında tu... Devamı »

  • 10.05.2022
    23:43

    Değerli Üyeler, Pamukkale'den 18:10 civarı döndük. Tam 19:00 civarı ekranda gelen bilançoları incelemeye başlamışken, bir arkadaşım bisiklet kazası geçirmiş. Eşi aradı. Urla Devlet Hastanesine kadırılmış. Onun yanına gittim. Tomografisinde beyin sarsı... Devamı »

  • 06.05.2022
    09:43

    FED 75 baz puan artış yapar algısı yaratılıp, sonrasında 50 baz puanlık faiz artışı gelince ve bilanço daraltıcı hamlelerde 90 Milyar Dolar'la başlanması beklenirken, ilk etapta toplam 47 Milyar Dolar'lık bir bilanço daralması açıklanınca piyasalara suni bir olumlu hava ... Devamı »

  • 05.05.2022
    09:18

    Piyasalar bir süredir FED'in 75 baz puan faiz artışı yapabileceğine odaklanmıştı. Bu nedenle de ons altın ve gelişmiş borsalarda satışlar vardı. Dolar Endeksi yükseliş baskısı altındaydı. Lakin bu algıyı kendisi yaratan FED, dün 50 baz puan faiz artışı yapıp, Başkan Powell ağzında... Devamı »