Dış Borsalardan Yine Ayrıştık!

18.05.2022 09:27
  •  A 

Ama bu sefer negatif ayrışıyoruz. Dört gündür dış borsalarda düşüş sonrası yükseliş tepkileri var. Ancak BIST'de bunun tam tersi satışlar yaşandığını görüyoruz. Sebeplerinden önemlileri, yüksek gelen enflasyonun kurları yeniden hareketlendirmesi, cds'lerimizin 705 seviyelerinde olması, artan kurları kontrol etmek için bu sefer de enflasyona endeksli bono çıkartılacağı spekülasyonları, üç aylık bilançoların tamamlanması nedeniyle beklentilerin şimdilik bitmiş olması negatif ayrışma etkenlerimizden diyebiliriz.

Bunun yanında olası bir yüksek faizli bono riski nedeniyle banka hisselerinde yaşanan satışlar, demirçelik fiyatlarında görülen zirveler sonrası fiyatlarda kısmen geri gelişlerin sektörün hisselerini baskılaması, her iki sektörün BIST'i baskılamasına neden oluyor.

Dışarıda ise Powell, kalıcı bir düşüş görene kadar tedbirleri almaya devam edeceğiz dedi. Aslında şahin konuştu ama nedense ilk anda olumlu algılandı. Lakin dediğim gibi, algı ile gerçekleşme farklı olabilir. Ben ABD Dow endeksinde yükselişin 32692 ve üstünde 32966 ile sınırlı kalmasını, bu dirençlerin şimdilik geçilmeyip yeniden kar satışlarının gelmesini bekliyorum.

Bu nedenle gelişmiş borsalardaki olumlu tepkilerden son dört gündür olumsuz ayrışan BIST, kendi üzerindeki belirsizlikler çözülene kadar baskı yemeye devam edebilir. En önemli belirsizliğimiz, kurlardaki yükselişin akıbeti. Bu yükseliş durmazsa, yeni hamle süper bono mu olacak spekülasyonu var. Enflasyona endeksli bono hassas bir gelişme. Riskler içeriyor. Bu bonodaki enflasyon üzeri garanti, DTH, mevduat ve borsada satış baskısı yaratabilir. Ama detayları önemli. Süresi, hedef kitlesi, enflasyon üzerinde olacak faiz oranı ve vadeleri gibi detayların netleşmesi lazım.

BIST'in teknik düzeltmesi için görüşümü biliyorsunuz. Ben yukarı olası tepkiler olsa da, düzeltme desteğinin daha altlarda olmasını bekliyorum. Umarım yanılıyorumdur. Ama eğer teknikleri doğru yorumluyorsam, 2400 altında kalmaya devam eden BIST, sıralı olarak 2361 - 2329 - 2308 - 2264 - 2230 gibi alt desteklere doğru inmeye devam edebilir. Bu iniş satışlar ve fiyat kayıpları ile yaşanacağı için, nakitte duranlar düşüşü alım fırsatı olarak görüp mutlu olurken, hissede maliyetli yakalanmış olanlar ise, stres ve panik arasında bir moral bozukluğu yaşarlar. 

Maalesef borsalar böyle bir yatırım alanıdır. Çok iyi hisseler, ederi çok daha yüksek olacak hisseler de bile arada önemli kayıplar, fiyat geri çekilmeleri yaşanabilir. Bunları önceden ihtimal olarak gördüyseniz, sonrasında yaşanmaya başladığında panik yapılmaması gerekir. İyi de ozaman neden düşebilir diye düşünürken, hisse alınır? Neden full nakit durulmaz? Çünkü olası bir düşüşün nokta desteğini bilmek mümkün değildir. Gördüğünüz gibi, uzun süreden beri dış borsalarda düşüşler yaşanıyor. Ocak'dan bu yana ABD endeksleri 35600'lerden 31000'li seviyelere kadar düşerken, BIST ise aynı tarihlerde 1800'lerden 2562'ye kadar yükseliş yaşadı. Peki enflasyon ve kurlar bu süreçte artmadı mı? Artı. İyi de o zaman neden şimdi düşüyor da, aradaki sürede yükseldi? Çünkü enflasyonu kontrol edemediğimiz gibi, bu sefer yaşanan kur haraketlenmesine tedbir olarak uygulanacak denen olası süper bononun piyasalara etkisi konusunda endişeler hakim.

Böyle bir ortamda, bu riskleri bilerek alım yapmak doğru olur. İşte bu nedenle düşüş halinde desteklerden kademeli alıma uygun uyarıları yapıyoruz.

Siteyi Tanı Bölümünü Muhakkak Okuyunuz!
              Özellikle yeni üyelerimiz siteyi ve prensiplerini, çalışma şeklini daha iyi anlamak için giriş kısmının sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' bölümünü çok dikkatli okumalılar. Bu kısımda sitenin tüm bölümleri, amacı ve kullanım şekli detaylı izah ediliyor. Al/sat tablosu, Destek-Direnç Tablosu farklı tablolardır. Destek-Direnç Tablosu paylaşımları son teknik görüntülerine göre hisselerde olası yukarı ya da aşağı hareketlenme olması ihtimalini ve olası alt destekler ve üst dirençleri gösteren bir tablodur. Teknik seviyelerden kırılan destekler olursa, altta yer alan sıralı destekler, kırılan teknik direnç seviyesi ise, üstteki sıralı dirençler yeni teknik beklentiler olur. Bunlara bakarak, elinizdeki hisseleri destekleri kırılırsa, alttan yerine koymak için satıp adet arttırmak, ya da düşüşten ek zarar yapmamak isteyebilirsiniz. Aynı şekilde dirençleri kırılan elinizdeki hisselerin de yakın tekniklerine göre hangi üst dirençlerine yükselebileceğini görebilirsiniz.

Lakin bunların hiç birisinin garantisi yoktur. Tamamen benim teknik analiz bilgi ve tecrübeme göre paylaştığım teknik görünümlerdir. Borsalarda kesin ve garanti olmaz. Sadece faizi garanti olan mevduat, tahvil, bono ve sabit kira gelirlerinin garantisi vardır. Diğer kur, emlak fiyatı, altın, borsa hisseleri, vs artabileceği gibi, düşüşler de yaşayabilirler. 

Bu nedenle lütfen sitemizi daha iyi tanımak için Siteyi Tanı bölümünü muhakkak okuyunuz. Tabi üye olurken onay verdiğiniz üyelik sözleşmesinin detaylarını da! Böylece sitenin çalışma prensiplerini net bir şekilde öğrenmiş olursunuz.

Yazıyı bağlarken, 2400 altında düzeltmenin alt desteklere doğru sürme riskini yüksek görüyorum. Arada ayrışan hisseler yine olacaktır. Ama hangileri olur bunu yaşayıp göreceğiz. Bu nedenle yeni alımlarda düşüş kademelerine göre parti parti almak tedbirli bir davranış olacaktır. Sonrasında ise sabır gereken bir süreçte olacağımızı bilmeniz gerekir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.05.2022
    09:17

    Öncelikle hemen belirtmeliyim ki, sözü edilen enflasyona endeksli süper bono, borsa için alternatif bir yatırım alanı yaratır. Bu nedenle eğer çıkarsa, ilk anda olumsuz etkisini görebiliriz. Hatta belki de, bugün Bankalar Birliği toplantısında konuşacak o... Devamı »

  • 16.05.2022
    09:31

    Yurt dışı piyasalardaki dalgalanmalar BIST'i etkiliyor. Kur hareketleri ve enflasyona endeksli bono beklentileri de öyle. Bugün cari denge verileri açıklanacak. -5.37 Milyar Dolar açık beklentisi var. Önceki ay -5.15 Milyar Dolar aylık cari açık vermiştik. Ayr... Devamı »

  • 13.05.2022
    09:35

    Uzun süredir uyardığım ama yurt dışı piyasaların düşmesine rağmen düşmeyrek, hatta yükselerek onlardan pozitif ayrışma gösteren BIST, düzeltmesini yapmaya başladı. Öncelikle elinizde bilanço ederi yüksek olan bir hissede yakalandıysanız ve düşü... Devamı »

  • 12.05.2022
    09:50

    3 ve 9 aylık bilançolar bağımsız deneticiden geçmez. 6 ve 12 aylık bilançolar ise bağımsız denetici onayı sonrası yayınlanır. Bu nedenle biten üç aylık bilançolar sonrası altı aylık bilançolara kadar uzunca bir süre olacak. Yurt dışı borsalard... Devamı »

  • 11.05.2022
    09:59

    Az önce eve geldim. Yaklaşık 26 saattir uyumadım, 14 saat civarı ayakta kaldım. Çok yorgunum ama bir iki saat açılış işlerini tamamlayıp, sonra yatıp uyuyacağım. Arkadaşımın hayati bir riski yok şükür. Ama beyin sarstıntısı riski nedeniyle 12 saat gözetim altında tu... Devamı »