FED'in politika değişimi ve enflasyonun yarattığı resesyon riskleri büyüme beklentilerini gelişmiş dünya ekonomilerinde düşürmeye başlayınca, borsalarda gördüğünüz realizasyonlar yaşanmaya başladı. Beklediğim ve yazdığım bir gelişme ve uyarı olduğunu biliyorsunuz. Dow için 33000 seviyelerine kadar arada başka dirençler de var. Bunların her birinden yeniden satışlar gelebilir. Ama bir şekilde 33000 direnci yukarı geçilecek olursa, o zaman daha pozitif bir süreç yaşayabiliriz. Ama benim beklentim bu yönde değil. Yani Dış borsalarda yaşadığımızın kısa bir düzeltme değil, trend kırılması nedeniyle yaşanan daha derin bir düzeltme olmasını bekliyorum. Bu nedenle Dow'da yukarı tepkilerin ara dirençlerde takılıp, yeniden 30000 ve altındaki desteklere doğru satışların gelebileceği endişesini taşıyorum.
Ons altın da bu esnada satış baskısı ile 1787$ düzeylerine kadar gevşedi. Şimdi bir tepki görüyoruz. 1858$ yakın direncini geçebilirse 1885$ ve 1910$ dirençlerini zorlayabilir. Ama FED riskleri sürerken daha üstünde bir yükselişten ziyade, yeniden 1780$ desteğine doğru baskının yenilenmesini bekliyorum. Hatta bu esnada FED'den 50 baz puanın üzerinde bir faiz artışı ve bütçe küçültme hamleleri başlayacak olursa, o zaman 1780$ desteğinin de kırılma riskinin olduğu görüşündeyim. Olası teknik beklentilerimi ilgili tablolarda görebilirsiniz.
Bu gelişmeler esnasında BIST de dalgalanmaya başladı. Maalesef enflasyonda artışın sürmesi, cari dengemizde de beklenilenin tersine ek açıklar yaratmaya başlayınca, döviz kurlarında yükseliş başladı. Maalesef kur yükselmesi demek, ithal ekonomisi olduğumuz için her alanda yeni zamlar ve enflasyonda yeni zirveler demek olacaktır. Bu durumun düzelmesi için, para politikasında değişim ya da, kamusal tasarruf tedbirleri uygulanması gerekir. Ama bunların tam tersini uyguladığımız için kurlarda yeniden başlayan bu yükseliş için, enflasyona endeksli bono sipekülasyonları var. Bu konu da borsa için riskler taşıyor! Enflasyon üstünde bir mevduat garantisi borsadan çıkışlara neden olabilir. Bu nedenle de son günlerde satış yaşamış olabilir. Ama normalde zaten bir teknik düzeltme bekliyorduk. Sebebi o ya da bu, ben yaşanan düşüşlerin bu teknik düzeltmenin gereği olduğu görüşündeyim. Ama henüz bittiğini düşünmüyorum. Belki 2430-2450 yakın dirençleri test edilebilir. Ama eğer bu olur hatta yukarı da kırılacak olursa, bir üstte yer alan 2500 direncinin bir süre kırılmasını beklemiyorum. Olası yükseliş tepkileri sonrası 2400 altında sırası ile 2361 - 2329 - 2308 - 2264 - 2230 alt desteklerine doğru satışların tekrarlanmasını bekliyorum.
Lakin bu esnada pozitif ayrışan sektör ve hisseler yine olacaktır. Ama genelde düşüş yaşanırsa, arada bu ayrışanları yakalamak kolay olur mu, ya da bunu başarmaya çalışmak risk yaratmaz mı diye düşünmek lazım. Bu nedenle hissesiz de kalmak doğru olmaz ama, full hissede olmak da yanlış olur görüşündeyim. Nakit hisse birlikte gitmek daha tedbirli olacaktır.
Bu arada NATO'ya girmek isteyen iki ülkeye karşı Rusya'dan bir saldırı, savaş başlatma hamlesi gelecek olursa, ozaman ons altında dikkat çektiğim dirençler kırılıp daha sert yükselişler görürüz görüşündeyim. Ama İsveç ve Finlandiya'nın da Ukrayna'nın akıbetine uğramalarını beklemiyorum. Bu durum bizimde içinde olduğumuz NATO'yu ve dünyayı adım adım büyük bir savaşa doğru götürür. Bu çapta savaşlarda en güvenilir yatırım alanı altın olur. Yani altında beklediğim baskı konusunda bir tek olası savaş riskini şerh olarak koyuyorum. Ben bu sürece gireceğimizi düşünmüyorum ama bilinmesini de isterim.
BIST kapandıktan sonra ABD ve Avrupa borsalarında sert kayıplar yaşandı. Dün de benzer kayıplar vardı. Bugün kısmi tepkiler var ama bunların sınırlı olmasını beklediğim için, BIST'de satış baskısı riskini daha yüksek görüyorum. Açılışta da eksi başlangıç olabilir. Ama pozitif bir açılış yapsak da, devamında risk sürüyor.
BIST'i asıl etkileyecek olan Garan olacak snaırım. Gönüllü geri alım bitti. Yeniden daha yüksek fiyatla güncelleme gelmedi. Bu durum bakalım nasıl bir tepki yaratacak. Ama bir süre sonra hissenin dolaşım payı azaldığı ve daha da azalabileceği için endekslerden çıkartılmaya başlanacaktır. Bu sonrası için olumsuz olur. Ama arada BBVA ilave hisseleri toplamayı düşünüyorsa bir süre daha sert yükselişler görme ihtimalimizi olabilir. Ama geri çekilir ve alım yapmazsa, bu takdirde, BBVA'nın kararı sonrası diğer bankalar düşerken, yükselen garanti nedeniyle arada oluşan pariteler farkı yüzünden satış baskılarının da gelebileceğini bilmek gerekir. Ama dediğim gibi, ana ortak bakalım nasıl bir yol izleyecek göreceğiz. Bugün kapanışın üzerinde bir açılış emirleri görülüyor. Kısacası garanti ve bankalar biraz kafa karıştıracak gibi duruyor.
Bugün biraz riskli ve karışık bir gün, o nedenle teknikler de ortada görünüyor. Bu yüzden genel değerlendirmeyi seans içi tekniklere göre yapmak istedim. Bu nedenle paylaşımımlarım daha az oldu.
NOT: 10:15 civarı Ekotürk tv. skype bağlantısı üzerinden sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlginizi çekerse bekleriz...
Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_