BIST Hızlı Toparlandı!

27.05.2022 09:28
  •  A 

TCMB Politika Faizini değiştirmeyip, %14 olarak sabit bıraktı. Spekülasyonu yapılan süper bonoya yönelik bir açıklama ya da gelişme henüz yok. Sadece Suriye'ye sınır ötesi harekat konusunda hazırlıkların yapıldığı ve her an sınır ötesinde müdahalemiz başlayacak gibi açıklamalar var. ABD bu konudan endişeli olduklarını ve olumsuz etkilerinin olacağı yönünde açıklamalar yaptı. Nasıl müttefikse, YPG ile günlük temaslarımız sürüyor diye de açıklıyorlar. Yani NATO'ya aday iki ülkeye veto koyuyoruz ama sınırımızda amacı net olan ABD her türlü aleyhimizde faaliyetine devam ediyor. Hayırlısı bakalım sonu ne olacak bu işlerin göreceğiz. Ama ülke olarak, Ege, Karadeniz, Doğu Akdeniz, sınır ötesi müdahalelerimiz konularının hepsinde haklıyız. Ama böyle dost düşman başına dedirtecek müttefiklerimiz var!

NATO Adaylara Süre Verdi!
              28 Haziran'a kadar Türkiye'nin taleplerini karşılamazlarsa adaylık süreçleriniz zora girer diye İsveç ve Finlandiya'ya tarih verip Türkiye'nin yanında durdular.

Bu esnada BIST de 2346 seviyesinde tutunup, hızlı bir toparlanma yaşıyor. Kırıtik seviyeleri hızlı aştı. Şimdi 2470-2494-2500 dirençleri var. 2500 daha önemli bir direnç. Eğer bu direnci de kırmaya kalkarsa yükselişi zirveleri zorlayacak şekilde hızlanabilir. 

Peki ne oldu da bu şekilde toparlandık? Süper bono söylentisi ile zaten beklediğimiz düzeltme biraz daha hızlı olmuştu. Ama hala süper bono konusunda bir açıklama ya da karar çıkmayınca piyasaya yansıması olumlu oldu. Kur ve enflasyon artışlarının fiyatları yukarı destekleyen günlerine yeniden dönüyor gibiyiz. Bir an önce süper bono konusu netleşmeli. Yoksa tam böyle yükselirken, yeniden süper bono gündeme gelir ve çıkarsa, maliyetli şekilde satışlara yakalanabiliriz. Bu konunun bu şekilde sürüncemede bırakılması çok yanlış. 

Güne alkol, tütün ve akaryakıt zamları ile başladık. Yeni zamlarımız hayırlı olsun. Bu arada FED'den faiz artışlarına ara verilebilir gibi bir hava estrilmesi sonrasında ABD endesklerinde de toparlanmalar var. Ama ben FED'in iki toplantıda da en az 50 şer puanlık artış kararı alacağını düşünüyorum. Bu nedenle ABD borsalarındaki yükselişlerin tepki olarak kalıp, sonrasında yeniden satışların gelmesini bekliyorum. Lakin FED faiz artışına ara verdim diyecek olursa, bu takdirde endişelerimin tersine hızlı yükselişlerin geldiğini görürüz. Ama dediğim gibi, ben şimdilik bu görüşte değilim.

Tüm bunların arasında, yabancı hala Türk varlıklarında satmaya devam ediyor. Enflasyon tahminlerini de yukarı revizerler yaptıklarını görüyoruz. Amam dediğim gibi, enflasyon artışı hisselerin de fiyatlarını yukarı çektiği için borsa için çok olumsuz değil.

Bu akşam Moody's Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Bazen sonraki günlerde de açıklama yapabiliyor. Bu ortamda çok olumlu açıklama çıkar mı biraz zor gibi geliyor bana. Yükselen enflasyon ve ödemeler dengesindeki riskleri öne çıkartacaktır. Çünkü cari denge ve bütçe dengesinin ikisinde de açık büyümeye devam ediyor. 

Neyse böyle bir ortamda güne başlıyoruz. Pozitif açılış bekliyorum. Tekniklerde gördüklerimi paylaşmaya devam edeceğim.

7-10 Haziran Arasında Aranızda Yokum!
              Şimdiden bilginiz olsun. 7-10 Haziran arasında Göcek'de olacağım. 7 Haziran'da Borsa açılış saatinde yolda olacağım için beklenti yazım olmaz ama teknik paylaşımlarımı geceden yaparım. Biliyorsunuz benim tatillerim genelde fırsat bulduğum an paylaşımlarım sürerek oluyor. Yani tamamen sizlerden ve piyasadan kopmuyorum. Yine öyle olacaktır. Fırsat bulduğum an paylaşımlarımı yine yapacağım. Ama birebir olmayacağı için bilginiz olsun diye şimdiden yazıyorum. O gün gündemde neler olur bilemiyorum. Böyle bir ortamda tatil mi olur demeyin sonra:)) Programlı bir iş olduğunu bilin istedim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir hafta sonunuz olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.05.2022
    09:41

    Süper bono gündeme gelene kadar, döviz ve enflasyon artışına bakıp, hisseleri bu artışlardan korunmak için almaya başlıyorduk. Süper bono ile ilgili henüz bir şey çıkmayınca, yine aynı durum yaşanıyor diye düşünüyorum. Sonuçta zaten hissel... Devamı »

  • 25.05.2022
    09:13

    Ne zaman TCMB'nın yönetimine müdahale geldi, o zaman özerklik elden gitti diye yazmış ve bunun çok büyük güven sorunu yaratacağı uyarılarımızı sıralamaya çalışmıştık. Siyasi iktidar ise, TCMB'nın yanlış politikalarının faturası iktidarlara kesiliyo... Devamı »

  • 24.05.2022
    09:12

    Süper Bono Beklerken Suriye Harekatı Çıktı! Dün toplanan cumhurbaşkanlığı kabinesinden süper bono çıkacak spekülasyonları nedeniyle bankalar ve BIST'de sert realizasyonlar yaşandı. Ama sonra BIST günü çok az da olsa artı kapattı.... Devamı »

  • 23.05.2022
    09:25

    Dış borsalarda uzun zamandır yaşanan düşüşler sonrası bugün yukarı tepkiler olduğu görülüyor. BIST de buna uyup alıcılı artı bir açılış yapabilir. Lakin teknik olarak 2400 ve 2430 üzerinde kalmalı. Bunu başaramazsa 2361 - 2329 - 2308 - 2264 - 2230 alt destek... Devamı »

  • 20.05.2022
    09:17

    FED'in politika değişimi ve enflasyonun yarattığı resesyon riskleri büyüme beklentilerini gelişmiş dünya ekonomilerinde düşürmeye başlayınca, borsalarda gördüğünüz realizasyonlar yaşanmaya başladı. Beklediğim ve yazdığım bir gelişme ve uyarı olduğunu ... Devamı »