Kur Fiyatlamalarına Mı Dönüyoruz?

26.05.2022 09:41
  •  A 

Süper bono gündeme gelene kadar, döviz ve enflasyon artışına bakıp, hisseleri bu artışlardan korunmak için almaya başlıyorduk. Süper bono ile ilgili henüz bir şey çıkmayınca, yine aynı durum yaşanıyor diye düşünüyorum. Sonuçta zaten hisselerimiz iskontolu işlem görüyorlar. Bilançoları iyi ve bir süre daha iyi olarak devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle bono ile ilgili bir açıklama gelmeyince, yeniden alımlar başladı. Ancak, döviz kurları da artmaya devam ediyor. Bu duruma ne kadar seyirci kalınacak bunu görmek lazım. Belki de kurlarda yeni zirve arayışı olmaz bir süre sonra durulacak olursa, yani kur artışı yeni zirve aramadan durursa, bu takdirde süper bonoya gerek olmaz diye düşünülüyor olabilir. Sanırım çok geçmeden bunları anlarız. 

İşte dünkü beklenti yazımda olası düzeltme risklerini yazmama rağmen, hisselerinize güvenin derken, tam da dün yaşananların olabileceğini söylemiştim. Görüyorsunuz bir anda bazı hisseler alınıp, tavanlayabiliyorlar. Arclk geri alım için ek fon açıklaması yapınca bir anda tavanladı. Aynı şekilde sısedeki alımlar sürmeye devam ediyor. Hisse düzeltmede 18.92'ye inmişti. Dün ise 21.00 üstünü gördü. Sonuçta hisselerin bir ederleri var. Ama arada yaşanan ve yaşatılan gelişmelerin geçici olumsuz yansımaları düzeltmelerin derinliğini belirleyecek. Ben yine de temkinli olun, döviz kurlarını iyi takip edin, bu artış hızlanmaya kalkarsa yeni bir müdahale kaçınılmaz olur diye düşünüyorum. Bu yüzden de teknik ara dirençlere takılma riski halen sürüyor. Yani şimdilik endeks olarak 2500 - 2562 dirençlerinin kırılıp geçilmesini ve yeni bir yükseliş trendine başlamak için erken olduğu görüşündeyim.

FED Tutanakları açıklandı. Bilinen şeyler. Ekonomi güçlü olmaya devam ediyor. Bu yüzden 50'şer puanlık faiz artışları ekonomiyi zora sokmaz demişler. Yani önümüzdeki iki toplantıda en az 50'şer puanlık iki artış olacak diye anlıyorum. Neyse, FED'in ekonomi iyi ifadesi dış borsalarda kısmi alımlar yarattı ama Dow.future için 32314 civarında bollinger direnci var. Bunun geçilmeden yeniden kar satışları gelmesini bekliyorum. Yaz boyunca bir aşağı, bir yukarı bu şekilde geçecektir sanırım. 

TCMB Faiz Kararı Ne Olur?
              Ne yapmalı konusu malum. Ama yine faizlere dokunmayacaktır beklentisi var. Açıkçası yaşanan enflasyon, cds ve kur artışı sonrası ters bir faiz politikası izleyen merkez bankasının kararları çok da ilgi uyandırmıyor artık benim için. 

Hisseler teknik ve temellerinde kendi özellerine uygun gelişmelerle pozitif ayrışmalar yapmaya devam edebilirler. Bu teknik ihtimalleri gördükçe seans içinde ya da sonrasında paylaşımlarıma devam edeceğim.

Milli Güvenlik Kurulu Toplanacak!
              Suriye'ye sınır ötesi harekat konusunda açıklamalar olacak mı göreceğiz. Ama sınır ötesi hazırlıkları açıklandı. Yakında gündemimize girecektir.

Dışarıda dirençlerdeyiz. Bizde MGK'dan çıkacak açıklamaların riskleri ile ortada bir açılış olacaktır. Eksi de olabilir az artı da. Önemli olan sonrası. Dün ABD'de halkbank ile ilgili geçen bir makale halkbank'ı yükseltti. O da diğer bankaları pozitif etkiledi. Bu durum bugün sürer mi, yoksa realizeleri mi gelir göreceğiz. Resmi bir açıklama ya da gelişme değil çünkü.

7-10 Haziran Arasında Aranızda Yokum!
              Şimdiden bilginiz olsun. 7-10 Haziran arasında Göcek'de olacağım. 7 Haziran'da Borsa açılış saatinde yolda olacağım için beklenti yazım olmaz ama teknik paylaşımlarımı geceden yaparım. Biliyorsunuz benim tatillerim genelde fırsat bulduğum an paylaşımlarım sürerek oluyor. Yani tamamen sizlerden ve piyasadan kopmuyorum. Yine öyle olacaktır. Fırsat bulduğum an paylaşımlaırmı yine yapacağım. Ama birebir olmayacağı için bilginiz olsun diye şimdiden yazıyorum. O gün gündemde neler olur bilemiyorum. Böyle bir ortamda tatil mi olur demeyin sonra:)) Programlı bir iş olduğunu bilin istedim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.05.2022
    09:13

    Ne zaman TCMB'nın yönetimine müdahale geldi, o zaman özerklik elden gitti diye yazmış ve bunun çok büyük güven sorunu yaratacağı uyarılarımızı sıralamaya çalışmıştık. Siyasi iktidar ise, TCMB'nın yanlış politikalarının faturası iktidarlara kesiliyo... Devamı »

  • 24.05.2022
    09:12

    Süper Bono Beklerken Suriye Harekatı Çıktı! Dün toplanan cumhurbaşkanlığı kabinesinden süper bono çıkacak spekülasyonları nedeniyle bankalar ve BIST'de sert realizasyonlar yaşandı. Ama sonra BIST günü çok az da olsa artı kapattı.... Devamı »

  • 23.05.2022
    09:25

    Dış borsalarda uzun zamandır yaşanan düşüşler sonrası bugün yukarı tepkiler olduğu görülüyor. BIST de buna uyup alıcılı artı bir açılış yapabilir. Lakin teknik olarak 2400 ve 2430 üzerinde kalmalı. Bunu başaramazsa 2361 - 2329 - 2308 - 2264 - 2230 alt destek... Devamı »

  • 20.05.2022
    09:17

    FED'in politika değişimi ve enflasyonun yarattığı resesyon riskleri büyüme beklentilerini gelişmiş dünya ekonomilerinde düşürmeye başlayınca, borsalarda gördüğünüz realizasyonlar yaşanmaya başladı. Beklediğim ve yazdığım bir gelişme ve uyarı olduğunu ... Devamı »

  • 18.05.2022
    09:27

    Ama bu sefer negatif ayrışıyoruz. Dört gündür dış borsalarda düşüş sonrası yükseliş tepkileri var. Ancak BIST'de bunun tam tersi satışlar yaşandığını görüyoruz. Sebeplerinden önemlileri, yüksek gelen enflasyonun kurları yeniden hareketlendirmesi,... Devamı »