Teknikler Aşırı Alım Seviyesinde!

02.06.2022 08:50
  •  A 

Endeksin indikatörlerine bakınca aşırı alım seviyelerinde olduklarını görüyorum. Bu durum bende tedirginlik yaratıyor. Ama diğer taraftan 2562 seviyesi üzerinde 2620 - 2720 dirençlerine gidebilecek bir teknik formasyon da var. Hangisi olacak çok rahat yorum yapamıyorum. 

Her gün yeni bir zam geliyor. Kur ve rezerv riskimiz olmasa, endeks ve hisseler enflasyon kur değerlemeleri ile yükselişlerine devam ederler derim. Ama kur ve ödemeler dengemizde döviz ihtiyaçlarımız bahsi geçen süper bono-süper tahvil gibi yeni bir ürünün aniden gündeme gelmesine neden olabilir. KKM'de toplanmış olan yaklaşık 900 Milyar TL orada duruyor ama kendisine kur garantisi verildiği için duruyor. Eğer uygulama sona erecek olursa, o zaman faizle artarak büyüyen bu paranın dövize yönelmesi bizim için ciddi sıkıntıları beraberinde getirir. Bu nedenle paraların vade sonları temmuz ve eylül arasında yoğunlaştığı söylendiği için, bu vadelere yaklaştıkça enflasyona endeksli yeni bir mevduat türü ilan edilebilir. Tüm bunlar hazineye çok ciddi yük yaratıyor. Karşılığını yaratmak için ya para basmak, ya yeni vergiler ilan etmek zorundayız. Para basmanın enflasyonu tetikleme gibi sorunları var. Vergi salmanın da satın alma gücünü düşürmesi ve bir süre sonra ekonomide tasarrufa yönelişin başlaması ve ekonomik daralma riski var. Çok kötü bir açmaza girmiş durumdayız.

Bu riskin savuşturulması için alınması gereken kararların borsa için de baskı yaratma riskleri benim tedirginliğimin nedeni. Ama şunu hemen söyleyeyim ki, her şeyin fiyatı katlanarak artarken, bu ürünleri üreten şirketlerin hisse fiyatlarının da aynı şekil de artması gayet doğaldır. Sadece alınacak bazı kararlar yüzünden ara düzeltmeler, düşüşler yaşanabilir. Bunlara yakalanmak can sıkar. Ben de böyle bir düşüşe yakalanmamak için tedbirli gitme kararındayım. Bu süreçte daha ziyade hisse bazlı odaklanmalar daha doğru olacaktır. 

Sakin ve yaşayarak kararlarımızı alacağız. Bir süre öngörü sayım azalacaktır.

NOT: 09:10 civarı Ekotürk Tv skype bağlantım olacak. İzlemek isteyenlerin bilgisine sunarım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.06.2022
    09:19

    Her geçen gün hızla fakirleşiyoruz. Gördüğünüz gibi zamların arkası kesilmiyor. Bugün de doğalgazda konutlarda %30, sanayide %40, elektirik abonelerinde konutlara %15, sanayi ve ticarethanelere %25, un fiyatlarında %53 zam haberleri ile güne başladık. Akarya... Devamı »

  • 31.05.2022
    09:45

    Açıkçası, yurt dışı ve BIST için beklediğimden fazla iyi bir tepki yaşadık. Yurt dışı borsalarda tepkinin ana nedenleri, Çin'de yeniden normalleşmenin başlaması, ABD'de son çeyrekte beklenti %1.3'den daha fazla, %1.5 olarak gerçekleşen daralma so... Devamı »

  • 30.05.2022
    09:23

    ABD'de son çeyrekte beklentinin üzerinde daralma yaşanması FED'in faiz ve bütçe daraltma kararlarını gevşetebileceği beklentisi yaratmış durumda. FED iki toplantıda 50'şer puan faiz artışı yapıp, sonraki toplantıda pas geçebilir görüşleri seslendi... Devamı »

  • 27.05.2022
    09:28

    TCMB Politika Faizini değiştirmeyip, %14 olarak sabit bıraktı. Spekülasyonu yapılan süper bonoya yönelik bir açıklama ya da gelişme henüz yok. Sadece Suriye'ye sınır ötesi harekat konusunda hazırlıkların yapıldığı ve her an sınır ötesinde müdahalemiz baş... Devamı »

  • 26.05.2022
    09:41

    Süper bono gündeme gelene kadar, döviz ve enflasyon artışına bakıp, hisseleri bu artışlardan korunmak için almaya başlıyorduk. Süper bono ile ilgili henüz bir şey çıkmayınca, yine aynı durum yaşanıyor diye düşünüyorum. Sonuçta zaten hissel... Devamı »