Borsalar Neden Hızlı Toparlandı?

31.05.2022 09:45
  •  A 

Açıkçası, yurt dışı ve BIST için beklediğimden fazla iyi bir tepki yaşadık. Yurt dışı borsalarda tepkinin ana nedenleri, Çin'de yeniden normalleşmenin başlaması, ABD'de son çeyrekte beklenti %1.3'den daha fazla, %1.5 olarak gerçekleşen daralma sonrası FED'in faiz artışlarında ısrarlı olmayacağı, iki toplantıda 50'şer baz puan artış sonrası eylül'de pas geçebileceği beklentisinin etkili olduğunu düşünüyorum.

Bu arada Faiz artışı beklentilerinde FED güvercinleşirken, Avrupa'da ECB'den ise daha şahinleşen enflasyon açıklamaları paritenin 1.03 seviyesinden 1.08'lere doğru toparlanmasına sebep oldu. 1.08'lerin direnç olup, sonrasında yeniden paritede düşüş görülmesini bekliyorum.

BIST için de dün sert bir yükseliş yaşadık. BIST'in de düştüğü 2346 sonrası yaşanan sert yükselişin sebebi olarak geçen hafta süper bono beklentisinde öteleme, ya da vadesi uzun olacak süper tahvile dönüş gibi bir beklenti etkili olduğu görüşündeyim. Toplanan kabineden enflasyona endeksli yeni bir karar çıkmayınca, borsada yeniden kur ve enflasyon fiyatlamalarının olduğunu görüyoruz.

Dediğim gibi, bu denli hızlı bir tepkiyi beklemiyordum. Şu an ise TL bazlı tarihi zirvelere çok yakınız. Ben her şeyin düzeldiği, yeniden yükseliş trendine geçileceği görüşünde değilim. Bunun için erken olduğunu düşünüyorum. Ama teknik olarak ise, endeks ve bir çok hissede zirve dirençlerine gelmiş bulunuyoruz. Ben içeride ve dışarıda kar satışları yine gelebilir diye düşünsem de, teknik dirençlerin kırılması halinde daha da hızlanan yükselişler yaşanabileceği işareti veren görüntüler için uyarmayı da uygun görüyorum. Tekniklerde gördüğüm bu seviyeleri tablolarda paylaştım, görebilirsiniz. 

Kısacası görüş başka, teknik başka bir tablo var ortada. Ama tekniklerin gereğini yapmak, kırılan dirençler ise yukarı yönlü, kırılan desteklerse aşağı yönlü karar değişikliklerine hazırlıklı olmalıyız diyorum. Yine hisse bazlı odaklanmanın süreceği bir gün olacak diye düşünüyorum. 

Bugün büyüme ve cari denge verileri açıklanacak. %7.1 yıllık büyüme, 8.1 Milyar Dolar cari açık beklentisi var. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 30.05.2022
    09:23

    ABD'de son çeyrekte beklentinin üzerinde daralma yaşanması FED'in faiz ve bütçe daraltma kararlarını gevşetebileceği beklentisi yaratmış durumda. FED iki toplantıda 50'şer puan faiz artışı yapıp, sonraki toplantıda pas geçebilir görüşleri seslendi... Devamı »

  • 27.05.2022
    09:28

    TCMB Politika Faizini değiştirmeyip, %14 olarak sabit bıraktı. Spekülasyonu yapılan süper bonoya yönelik bir açıklama ya da gelişme henüz yok. Sadece Suriye'ye sınır ötesi harekat konusunda hazırlıkların yapıldığı ve her an sınır ötesinde müdahalemiz baş... Devamı »

  • 26.05.2022
    09:41

    Süper bono gündeme gelene kadar, döviz ve enflasyon artışına bakıp, hisseleri bu artışlardan korunmak için almaya başlıyorduk. Süper bono ile ilgili henüz bir şey çıkmayınca, yine aynı durum yaşanıyor diye düşünüyorum. Sonuçta zaten hissel... Devamı »

  • 25.05.2022
    09:13

    Ne zaman TCMB'nın yönetimine müdahale geldi, o zaman özerklik elden gitti diye yazmış ve bunun çok büyük güven sorunu yaratacağı uyarılarımızı sıralamaya çalışmıştık. Siyasi iktidar ise, TCMB'nın yanlış politikalarının faturası iktidarlara kesiliyo... Devamı »

  • 24.05.2022
    09:12

    Süper Bono Beklerken Suriye Harekatı Çıktı! Dün toplanan cumhurbaşkanlığı kabinesinden süper bono çıkacak spekülasyonları nedeniyle bankalar ve BIST'de sert realizasyonlar yaşandı. Ama sonra BIST günü çok az da olsa artı kapattı.... Devamı »