Tedirginliğimin Yansımaları Yaşanıyor!

09.06.2022 09:40
  •  A 

Maalesef gördüğünüz gibi, satışlar gelince böyle oluyor işte. Bir anda hisseler tabanlara gidebiliyorlar. Neden peki? Çünkü yabancı çok az ve olan yabancı da hala satmaya devam ediyor. Son olarak %34.77 yabancı takasına inmiş durumdayız. Böyle olduğu için dünkü gibi tek bir kurum ağırlıklı gelen satışları karşılayacak kimse olmuyor. Bu nedenle de düşüşler sert yaşanıyor. 2 Haziran tarihinde ''Teknikler Aşırı alım Seviyelerinde'' başlığı atarak özel dikkat çekmiştim.

Bir süredir zaten tedirgin iken, Cumhurbaşkanının ağzından ''faizleri düşürmeye devam edeceğiz'' sözünü tekrar duyunca, kurlar hareketlendi. Dün kurların olası hareketlenmesine yönelik başlıklı yazımla uyarısını da yaptım. Önceden kurlar ve enflasyon artarken yükselen borsaya rağmen, bu sefer kurların artışında neden bir anda satışlar gelebileceğini de yazdım. Korku, tamamen kontrolsüz kur artışları nedeniyle, kabul ya da tahammül edilemeyecek bir seviyeye çıkacak dövize geçen sefer nasıl kkm ile müdahale edildi ise, bu sefer de enflasyona endeksli süper bono veya benzeri bir araçla müdahale edilmek zorunda kalınacağı endişesi.

Ama kkm borsaya alternatif bir yatırım getirisi sunmuyordu. Kkm olası kur düşüşü yaşanırsa faiz imkanı yaratıp, kurlar yükselmesi halinde ise dövizi garanti ediyordu. Lakin şimdi bahsini yaptıkları ki, bunları bizler söylemedik, yazmadık yönetenler tarafından ilk bahsi açıldı. Enflasyona endeksli bir mevduat ürünü enflasyon üzerinde bir getiriyi garanti ederek çıkarsa, bu dövize, borsaya, altına alternatif bir yatırım ürünü olur. O zaman da ilk ilan edildiğinde buraya şu anki mevduat yatırımcısından, borsa yatırımcılarında, döviz ve altın tutanlardan kaymalar olabilir. Bu risk nedeniyle zaten artan kurların bu sefer borsa için endişe yaratacağı uyarılarımı dün bir kez daha ''Kurlarda Hareketli Bir Gün Bekliyorum'' başlıklı beklenti yazımla paylaşmıştım. 

Bizde bu risk varken, yurt dışında da enflasyonun kalıcı olma riski arttığı, ekonomilerde daralma endişeleri de yükseldiği için, hem Dolar Endeksi DXY yeniden 102 seviyelerine çıkıldığını, hem de ABD tahvil faizlerinde 10 yıllıklarda %3.03 seviyelerine yükselişlerin yaşandığını görüyoruz. 

Sanki bunlar yetmiyor gibi, şimdi de enerji ve gıda da dünya genelinde bir kriz riski konuşulmaya başlandı. Gıda kısmı o kadar değil ama enerji konusu bizim için çok önemli. Brent petrol için son yazılarımda 120$ üzerinde hızla 130-140$ ve üzerine gidebileceği uyarıları yaptığımı biliyorsunuz. Maalesef şu an 122$ geçildi. Her 10 Dolar artış enerji faturamızı 4-5 Milyar Dolar arttırıyor. Biz petrol ve doğalgazın hemen hemen tamamını ithal ediyoruz. İthalat fiyatları ve döviz kurları arttığı için de devamlı zamlar geliyor. Şimdi hal böyle iken enflasyon düşüş sürecine girdi söylemleri ise güven kaybını daha arttırıyor.

S&P analistinden gelen Türk bankalarının aktif kalitesine yönelik endişeler de olumsuz baskı yaratmış olabilir. Ama yıl sonu ve üç aylık bilançolarda yapılan açıklamayı boşa çıkartan veriler varken bu açıklamayı tutarsız buluyorum.

Tabii içerideki ve dışarıdaki bu gelişmeler de bizim için ayrı riskler taşıyor. Genel ekonomik kuralların tersine söylemler ve yönetim açıklamaları ile devam ettiğimiz için ülke risk primimiz zaten dünya zirvesindeyken daha da yükselip 760 puanlara yükselmiş durumda.

Ama dün yaşanan borsa satışları sizleri aşırı da korkutmasın. Sonuçta çoğu şirketin bilançoları oldukça iyi ve daha da iyi gelmesi bekleniyor. Kurlar bir anda artmaya başladığı için süper bono endişesi nedeniyle dün bu satışları yaşamış olabiliriz. Ama ben düşüşlerde bilanço ve eder beklentisi yüksek olan hisselerin alınmasını doğru buluyorum. Bu yüzden benden düşüş halinde yeni alım öngörüleri geldiğini görebilirsiniz.

Kaldı ki, süper bononun saydığım riskleri nedeniyle çıkıp-çıkmayacağı kesin de değil. Başka bir formü ile de yola devam edebiliriz. Ama sonuçta ekonomik kuralların tersine uygulama ve açıklamalar bizi olumsuz etkiliyor bunu hepinizin bilmesini isterim. Neden bunlar yaşanıyor derken, bu nedeni iyice bilin lütfen.

Dediğim gibi sert düştük ama hala 2500 seviyesinin üzerindeyiz. Olası alt destekleri geceden paylaştım. Ben tekniklere göre yeni öngörüler yapma niyetindeyim. Ama bu alımların hepsinde olası ek düşüş riskleri olacaktır. Kendinizi daha uzun vadeli alıma hazırlayın. Ama tekniklerde gerçekleşmeler hızlı olursa bu sürpriz olsun. Uzun vadeli hisse beklentilerim malum zaten. Bu listedeki hisselerde bilançolar bozulmadığı takdirde içiniz rahat olsun.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.06.2022
    09:47

    Süper bononun konuşulmaması, Cumhurbaşkanının faizleri indirmeye devam edeceğiz sözleri sonrası kurlar hareketlendi. Tekniklerde de dövizde yukarı yönlü görüntüler var. Brent petrol de 120.68$ direncini zorlamaya başladı. Bu direnci kırması halinde 130-140$ di... Devamı »

  • 07.06.2022
    01:03

    BIST'de teknik ayrışmalar sürüyor. Süper bono endişesi benim yeni öngörü yapmamda tereddüte düşmeme neden oldu. Ama görüyorsunuz, destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim paylaşımlar gerçekleşmeye devam ediyorlar. Daha fa... Devamı »

  • 06.06.2022
    09:33

    Çin tamamen normale dönmeye başladı. Açılmalar sürüyor. Çin'deki normale dönüş borsalara ilginin artmasına neden olmuş durumda. BIST'de de benzer şekilde risk iştahı yüksek. Enflasyona endeskli bono ya da tahvil konusunda bir karar çı... Devamı »

  • 03.06.2022
    09:28

    Enflasyona endeksli süper bono konusu askıda kalınca, yeniden enflasyondan korunma limanı olan BIST'de enflasyon alımları sürüyor. Bugün de enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyon beklenenlerin üzerinde yüksek gelirse, döviz kurunda yaşanacak yüksel... Devamı »

  • 02.06.2022
    08:50

    Endeksin indikatörlerine bakınca aşırı alım seviyelerinde olduklarını görüyorum. Bu durum bende tedirginlik yaratıyor. Ama diğer taraftan 2562 seviyesi üzerinde 2620 - 2720 dirençlerine gidebilecek bir teknik formasyon da var. Hangisi olacak çok rahat yorum yapamıyo... Devamı »