Jeopolitik Gelişmeler Öne Çıkabilir!

20.06.2022 09:25
  •  A 

Fransa savaşın sonuçlanması için Ukrayna'nın toprak tavizi vermesi mesajı veriyor. ABD ve İngiltere ise uzlaşma çıkmadan olabildiğince savaşın uzamasını, bu süre içerisinde Rusya'nın yaptırımlar ve savaş kayıpları nedeniyle yıpranmasını istiyorlar. Ama aynı anda ABD'nin Yunanistan ana kara ve adalarında üs faailiyetleri ve sayıları artıyor. Suriye'de bir taraftan ABD, diğer taraftan da Rusya bir harekata kalkmamamız için uyarılar yapıyor. Yunanistan ile olası bir çatışma ve-veya savaş senaryolarımız dillendiriliyor. İsrail'den Türkiye'deki vatandaşlarına, Türkiye'yi terk etmeleri, ya da kaldıkları yerde kendilerini içeri kilitleyip dışarı çıkmamaları uyarıları yapılıyor. 22 Haziran Çarşamba Suudi prens, 23 Haziran Perşembe ise İsrail Dış İşleri Bakanı Yair Lapid ülkemizi ziyarete geliyor. 

Tüm bunlar oldukça sıcak gelişmeler. Suudi Prens ziyaretinden bir takım yatırım kararları sonuçları çıkabilir. Finansal kaynak konularında gelişmeler duyabiliriz. Ziyaret sonuçlarını göreceğiz. Ama en azında bölgemiz için çok önemli iki ülke ile ilişkilerin yeniden normalleşmesi olumlu bir gelişmedir. Tabii bu durumun İran ilişkilerimize yansımaları ne olacak bunu da ayrıca göreceğiz.

Bir taraftan çok ciddi jeopolitik gelişmeler ve ziyaretler sürerken, diğer tarafta FED faiz kararı sonrası gelişmiş borsalarda ve kripto paralarda sert kayıplar yaşanmaya devam ediyor. BIST bu kayıplara kısmen uysa da, cuma günü pozitif ayrışma gösterdi. 

Benim görüşümü biliyorsunuz. Ben BIST'in ucuz olduğunu, hisselerin ciddi iskontolar içerdiklerini düşünüyorum. Altı aylık bilançolarda da iyi karlar geleceği görüşündeyim. Ancak emtialarda ciddi fiyat değişimleri söz konusu oluyor. Özellikle demirçelikte ciddi fiyat oynaklıkları yaşanıyor. Son dönem resesyon endişeleri ile fiyatlarda düşüşler görülüyor. İşte bu tarz önemli fiyat değişimleri bilançolardaki olumlu beklentileri de baskılayabiliyor. Bir süre tekniklere odaklı takipte olmak daha doğru bir davranış olabilir.  

TCMB Faizleri Değiştirecek Mi?
              Bizim dışımızda herkes faiz artışı yapıyor. Ama cumhurbaşkanımızdan faizleri düşürmeye devam edeceğiz açıklamaları sonrası, TCMB faizlere yine dokunmayacaktır diye düşünüyorum. Kısa süreli dönemleri içerecek enflasyona endeksli bir bono ürünü borsada baskı yaratır. Şimdilik böyle bir bono beklentisi azaldığı için, cuma günü banka hisselerinde yükselişlerin yaşanmasına neden oldu. Ama kurlarda yükseliş sürmesi, Dolar'ın gördüğü 18.30'lar üzerinde zirveyi zorlaması halinde bunu durduracak yeni bir ürün yeniden gündeme gelebilir. 

Kısacası ortalık karışık. Sadece ekonomik, finansal gelişmeler değil, bizim için jeopolitik gelişmeler de piyasalarımız için önemli. Tekniklere göre paylaşımlarım sürecektir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç, güzel de bir hafta dilerim.

NOT: 10:15'de Ekotürk TV. skype bağlantısı üzerinden sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi değerlendireceğiz. İlginizi çekerse bekleriz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.06.2022
    09:50

    Dün gelişmiş borsalar ve BIST'de ciddi bir realizasyon yaşandı. Dışarıdaki satışlar FED'in faiz kararı ve faizlerin bu şekilde artması halinde resesyon yaşanması endişesi ile yaşandı. Yani onlar sonunda FED'in alması gereken karar alınınca bununla yüzleştiler. Bir kaç ay... Devamı »

  • 16.06.2022
    00:19

    ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50 - 1,75 aralığına yükseltti. Enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu söyleyen P Devamı »

  • 15.06.2022
    09:45

    Bugün FED'in faiz toplantısı Var. Tüm dünya, son gelen %8.6 ABD enflasyonu sonrası, şahinleşen bir FED bekliyor. Son enflasyon verisine kadar 50 baz puan olan faiz artışı beklentisi, 75 baz puana yükselmiş durumda. Benim görüşlerimi biliyorsunuz. Eğer ABD enflasyonu... Devamı »

  • 14.06.2022
    09:42

    Dün içeride dışarıda sert kayıplar yaşandı. Dışarıdaki kayıplarda yüksek gelen ABD enflasyonu sonrası FED'in 75 baz puan faiz artışı yapabilir mi endişesi ve bunun yarattığı resesyon, hatta stagflasyon riskinin artması en büyük etken oldu. Dolar endeksi DXY ve ABD tahv... Devamı »

  • 13.06.2022
    10:14

    Yeni açıklanan kararlar için ilk görüşlerimi açıklamıştım. Ben özel bir etki göreceğimiz bir açıklama görmedim. KKM'de biriken TL'yi kontrol edebilecek, dövize ilgiyi ya da enflasyonu düşürme ile ilgili bir açıklamaya... Devamı »