BIST'i Rahat Bıraksalar Yön Yukarı!

28.01.2022 09:24
  •  A 

Bugün kısa bir yazı yazmak istiyorum. Gece çalışmayınca tekniklere zaman ayırmam lazım.

Başlıkta dediğim gibi BIST,yüksek kar beklenen bankalar, karları yüksek gelen sanayi, dolar bazındaki endeks seviyesi, pandemide Türkiye'nin tedarik olarak öne çıkması, turizm sezonundan çok yüksek beklentilerimiz düşünüldüğü zaman, 2022 yılında çok daha yüksek TL bazlı zirveler görmesini bekliyorum.

Lakin bir bakıyorsunuz Rusya-Ukrayna riski çıkıyor. Ki, savaş çıksa turizm beklentilerimiz ve enerji faturamız bir anda olumsuz etkilenir. Enerji fiyatları katlanacak olursa, her yere zamlar ve enflasyon artışı demek olur.

Bunu düşünürken bir anda İran gazı kestim diyor. Bu durum bir an önce düzelmezse çok iyi karlar gelmesini beklediğimiz ciddi enerji kullanan, yüksek fırın bulunduran bir çok sanayi kuruluşu ciddi üretim ve ciro kayıplarına uğrayabilir. Ama akıbet ne olacak maalesef net değil.

Diğer taraftan zaten FED riskini biliyorsunuz uzun zamandır uyardığım zamanda faiz artışlarını başlatacak. Biz kendi ödevlerimi doğru yaparsak FED en düşük risk bizim için. İlk anda etkilenir sonra pozitif ayrışabiliriz. Ama maalesef biz kendi özelimizde böyle bir risk varken dünyada herkesin tersine zorlama faiz indirimleri ile kurları ve enflasyonu ciddi yukarı taşıdık. Bu da politika fazileri hariç diğer her faiz kaleminde çok ciddi artışlar yaşandı.

Neyse, kısa yazacağım dedim yine duramıyorum. İşte bu risklerden birisi bir anda öne çıkınca gayet iyi beklentimiz olan hisselerde de ciddi düşüşler oluyor gördüğünüz gibi. Çünkü yabancı hala satıyor. Bizbize de ancak bu kadar tutabiliyoruz. 

Kısacası BIST için beklentilerim iyiyken, yukarıda özellikle Ukrayna ve İran gaz sorunu riskinde olabilecek gelişmelere göre BIST'in yönü de tam tersi yönlerde etkilenilir. Bu nedenle de gördüğüm bir çok hissede yeni öngörü vermeye cesaret edemediğimden, destek-direnç tablosunda paylaşıyorum. Karar sizlerin olsun. Cesaret edenler baksın diyorum. Yine hisse bazlı ayrışmaların olacağı bir günle haftayı bitireceğiz. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.01.2022
    09:42

    Powell FED'den Daha Şahin Çıktı! ABD Merkez Bankası FED faizleri %0 - %0,25 aralığında sabit tuttu. Mart ayında varlık alımlarının sonlandırılacağı ve faiz artışının yaklaştığı açıklaması yapıldı. Aynı şekilde bilanço küçültmesi adımının faiz ... Devamı »

  • 27.01.2022
    00:54

    Site Hakkı Kişiseldir! Değerli Üyeler, Site gold üyeliği bir kişilik bir haktır. Bu üyeliğinizden edindiğiniz bilgi ve paylaşımları, eş ve çocuklarınız gibi aile içi kullanmanız normal görülebilir. Lakin bunun ötesinde paylaşım yapmanız... Devamı »

  • 26.01.2022
    09:29

    Bugün tüm dünya piyasalarının gözü ABD Merkez Bankası FED'de olacak. Dün başlayan FED toplantısının alınan kararları bu akşam başkan J.Powell tarafından açıklanacak. Varlık alımının en geç mart ayında bitmesi bekleniyor. Piyasalar için önem... Devamı »

  • 25.01.2022
    09:00

    Yakın vadeli risklerimiz Ukrayna, FED ve İran'dan gelen doğalgaz kesintisi. Üçü de şu an karşımızda. Bugün FED toplantısı başlıyor. Yarın akşam FED'in olası kararlarını duyacağız. Varlık alımlarını sonlandırmak, faiz artış kararı ve bilanço küçül... Devamı »

  • 24.01.2022
    16:28

    Her iki krizin de ciddi boyutta olumsuz etkileri yaşanıyor. Her iki konuda da pozitif gelişmeler BIST ve hisseleri bir anda artıya taşıyabilir. Ama sorunların daha da büyüme riski de yüksek. Bu durumda BIST ve hisselerin beklentilerine rağmen geçici de olsa sert değer kayıpları... Devamı »