Rusya-Ukrayna Gerilimi ve Doğalgaz Kesintisi!

24.01.2022 16:28
  •  A 

Her iki krizin de ciddi boyutta olumsuz etkileri yaşanıyor. Her iki konuda da pozitif gelişmeler BIST ve hisseleri bir anda artıya taşıyabilir. Ama sorunların daha da büyüme riski de yüksek. Bu durumda BIST ve hisselerin beklentilerine rağmen geçici de olsa sert değer kayıpları görülebilir.

İran'dan kesintinin sürmesi nedeniyle bir heyet acil İran'a gitti. Sorun çözüm bulamazsa, sanayi üretimi kesintiler yüzünden durma noktasına gelebilir.

Bu süreç netleşmeden, çarşamba günü FED riski de varken, kesinlikle krediden uzak durun. %25 - % 50 arası nakit pozisyonda olmak tedbirli bir davranış olur. Ancak tekniklerine göre yine de yeni alım öngörüleri verebilirim. Sadece bu öngörülerde de belirttiğim risklerin yaşanması halinde, alt desteklerin görülme riski olabileceğini bilmenizi isterim. 

Panik yapmayın ama tedbiri de bırakmayın. Peki neden o zaman yeni öngörü veriyorum? Maalesef böyle yapmak durumundayız. Çünkü Ukrayna ve doğalgaz riski bir anda çözüm de bulabilir. O zaman da bu teknik destekleri kaçırmış oluruz. Sadece ek düşme riskini bilmenizi istiyorum. Gerekirse düşüş halinde maliyetli beklemeyi göze almak gerekir.

Ben riskleri taşımak istemiyorum diyenler için nakit durmak da bir karar olur. Ben %50-%50 her iki duruma da uygun olur görüşündeyim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.01.2022
    09:25

    Bu hafta bana göre en önemli gündem FED kararları olacak. Çarşamba günü bu yönde gelişmeleri duyacağız. FED'in varlık alımlarını tamamlama, faiz artışı ve bilanço daraltması yönünde adımlar ve olası kararlar piyasaları etkileyecektir. Ben bu ... Devamı »

  • 21.01.2022
    09:26

    Öncelikle hemen belirtelim, uzun süre sonra TCMB dünkü PPK toplantısında, doğru bir adım atarak politika faizlerine dokunmadı. Faizleri %14 seviyesinde sabit bıraktı. Lakin dezanflasyonist sürecin başlayacağı yönündeki açıklaması çok ikna edici değil.... Devamı »

  • 20.01.2022
    09:44

    İşte en önemli soru bugün için bu. Son toplantıda artık hareket alanlarının kalmadığı, üç ay izlemede kalıp, gelişmeye göre faiz kararı alacaklarını söylemişlerdi. Aynı zamanda kur korumalı mevduat sistemi uygulamasının başarılı olabilmesi için de, faizl... Devamı »

  • 19.01.2022
    09:29

    Bir süredir yaptığım düşüş uyarıları dış borsalarda ve BIST'de tam düşündüğüm rakamlarla yaşandı ve yaşanıyor. Lakin yaşanan bu satışlar yine aniden ve panik halinde geldiği için devre kesiciler yaşandı. Bu da düşüşün şeklinin ve etkilerin... Devamı »

  • 18.01.2022
    09:33

    Bir süredir sizleri ABD ve FED kaynaklı riskler için uyarıyorum biliyorsunuz. FED kaynaklı açıklama, gelişme ve beklentilerin boyutu riskli hale gelmeye başladı. Faiz artışları için 2,3 olacak denirken, sayı 3,4,5,6 diye arttırılmaya başlandı. Bundan daha da riski olacak ol... Devamı »