ABD Kaynaklı Riskler Atağa Kalktı!

18.01.2022 09:33
  •  A 

Bir süredir sizleri ABD ve FED kaynaklı riskler için uyarıyorum biliyorsunuz. FED kaynaklı açıklama, gelişme ve beklentilerin boyutu riskli hale gelmeye başladı. Faiz artışları için 2,3 olacak denirken, sayı 3,4,5,6 diye arttırılmaya başlandı. Bundan daha da riski olacak olan faiz artış oranı için de, öncesinde ifade edilen 0.15 puanlık bir faiz artışı ile başlanması beklentisi de, %0.50'lik bir artışla faiz artışları başlatılabilir şeklinde revize olduğunu görüyoruz.

Bu gelişmelerin olası yansımaları için on yıllık ABD tahvil faizlerini ve DXY(Dolar Endeksi)'ni yakından takip etmeniz uyarısını yapıyordum. On yıllık faizler % 1.84 seviyesine çıktı. Bu oran yeniden %1.80 altına inmezse, %1.94 - %2.00 ve biraz daha üstüne hareketlendiğini görebiliriz. DXY ise şu an için daha sakin. Burada 96.80 direnci önemli. Eğer Dolar Endeksi de aynı hareketlenmeye başlar 96.93 direncini aşarsa 97.80 - 99.00 ve üstüne doğru bir hareketi de DXY başlatabilir. Tüm bunlar ABD borsalarında beklediğim kar satışı ve düzeltme riskini arttırıyor. Dow ve S&P'de bugün de satış baskısı var. Dow 35.500 desteğini aşağıya kıracak olursa, 35.000 ve 34.500'e düşme riski var. S&P için de 4600-4572 destekleri takip edilmeli. Bu sıralı iki destek kırılacak olursa orada da satışlar derinleşmeye başlar.

Bunlar olurken, brent petrol de 87$ seviyesini aşmış durumda. Brent petrol yeniden 86$ seviyesinin altına inmezse, 94-96$ ve hatta üstüne hareketlenebilir. İşte bu da bizim için FED'in hamlesinden de daha can acıtıcı risk olur! Tepeden tırnağa yeni zamlar görmeye başlarız. Enflasyon etkisi daha uzun süre devam eder.

İşte tüm bu riskler yüzünden on iki aylık bilanço beklentilerim yüksek olsa da, BIST ve hisseler için 2022 FED'e rağmen çok daha yüksek seviyeleri görecektir düşüncem de sürüyor olsa da, arada kısmi bir düzeltme yapma riskimizden çekiniyorum. Şimdilik bazen ulaştırmalar, bazen, altın-madenler, bazen turizm sektörü ile endeksi yüksek tutmaya devam ediyoruz. Ama bu durum daha ne kadar sürer emin değilim. Bilanço beklentileri için öncesinde kısmi teknik bir düzeltme olsa benim için çok daha sağlıklı bir durum olur. İşte bu endişem hala sürdüğü için, olası teknik hareketlenme ihtimali olan hisselerde de pasif ve izlemede kaldığımı görüyorsunuz. Ama yazdığım endişelere sahipken, çok da rahat olamıyorum. Lütfen dikkatli olmaya devam ediniz.

Ama yine de olası teknik ayrışma ihtimali olan hisseler var. Bunları da her zaman olduğu gibi destek-direnç tablosunda paylaşıp dikkatinize sunuyorum. Kırılan seviyeler dirençlerse, üstündeki sıralı dirençler yeni beklentiler olur. Kırılan seviyeler destekler olursa, o zaman da daha alttaki sıralı destekler yeni teknik beklentiler olur. Bu şekilde hisselerin teknik paylaşımlarını takip edip, gün içi kararlarınızı alabilirsiniz.

Bu arada özellikle yeni borsa yatırımcılarımızı uyarmak istiyorum! Maalesef borsada kar gibi zarar riski de var. Banka mevduatı gibi getirisi garanti bir alan değil. Ayrıca beklentisi iyi olan hisseler de, öncesinde farklı nedenlerle düşüş gösterebilir. Bunlar sizi üzebilir ama gereğinden fazla endişelendirmesin. Sonrasında bu kayıplar telafi olabiliyor. Ama bu dönemi kesinlikle kredisiz, ve % 25-%50 arası nakit geçirmek daha tedbirli olur.

Lütfen borsanın son günlerdeki artı kapanışlarını bu yazdıklarımı dikkate alarak değerlendiriniz. Dışarıdaki baskı nedenleri içeride de satış riskini arttırıyor. Bu sefer de bankacılık endeksi teknikleri uygun. Şimdi de bankalarla BIST'i tutarlar mı bilemiyorum. Ama teknik risk artıyor bilesiniz. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.01.2022
    16:05

    18:30 gibi Kuşadası Körfezinde olta ile balığa çıkıyorum. Balık durumuna göre gece geç saate kadar balıkta olacağım. Bu nedenle şimdiden teknikleri paylaşmaya başladım. Zamanım tüm hisselere bakacak kadar yok. Yetişirsem, seans öncesi devam ederim. Önceki g&uum... Devamı »

  • 14.01.2022
    09:09

    ABD enflasyonu yüksek seyretmeye devam ediyor. 39 yılın en yüksek enflasyon seviyesi olarak % 7 gelen TÜFE sonrasında, dün açıklanan ÜFE de %9.7 geldi. ÜFE geçen ay bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Bu dönemde Devamı »

  • 13.01.2022
    09:49

    Dün ABD'de açıklanan TÜFE, son 39 yılın en yüksek rakamı olarak % 7 geldi. Beklentiler de bu yönde idi. Hatta veride pandemi tedarik aksamasından etkilenen ürünlerde daha yüksek oranların görülmesi, pandeminin artık gribe dönüşüy... Devamı »

  • 12.01.2022
    09:26

    ABD'de olası enflasyon ve sonrasında FED'in sıkılaştırma adımlarının endişesi ile 5 Ocak'tan itibaren kar satışları yaşanıyordu. Son iki gün bu satışlar biraz daha derin oldu. Dow f. 35.500'lere indi. Dün Powell konuştu. Enflasyonun kalıcı olmaması için faiz, bilan&c... Devamı »

  • 11.01.2022
    08:51

    ABD'de enflasyon, bizde cari denge açıklanacak. ABD enflasyonu tüm piyasalar için çok önemli bir veri olacaktır. Eğer enflasyon artışının sürdüğü görülecek olursa, FED'in varlık alımını hızlı sonlandırması, faiz kartını açması ve... Devamı »