Kar Satışları Hızlı Karşılandı!

12.01.2022 09:26
  •  A 

ABD'de olası enflasyon ve sonrasında FED'in sıkılaştırma adımlarının endişesi ile 5 Ocak'tan itibaren kar satışları yaşanıyordu. Son iki gün bu satışlar biraz daha derin oldu. Dow f. 35.500'lere indi. Dün Powell konuştu. Enflasyonun kalıcı olmaması için faiz, bilanço daraltma dair her şeyi yapacaklarını, talebi kontrol ederek enflasyondaki kalıcılığı engelleyeceklerini söyledi. Ama buna rağmen endeksler düştüğü yerden yeniden toparlanmaya başlamış durumda. On yıllık ABD tahvil faizleri üç gün önce gördüğü % 1.80 seviyesinden sonra şu an % 1.73 düzeyine indi. % 1.70'e de inebilir. 

BIST için de iki gündür kar satışları görüyoruz. Endeks eksiye dönüyor ama sonra yeniden artı oluyor. Anlaşılan o ki, piyasadaki risk iştahı halen çok yüksek. Çünkü bilanço dönemine giriyoruz. ABD'de yıl sonu bilançoları başlıyor. Beklentiler orada da iyi. Şubat'ta bizde de bilançolar gelmeye başlayacak. Bilançolar öncesi FED korkuları ile dünya borsalarında ciddi bir silkeleme yapılıp, yeniden alımların görüldüğü bu ortamda, BIST de olumlu tepkisini sürdürebilir. BIST için de çok iyi bilanço beklentilerimiz var. Ama teknik olarak dirençlerde olduğumuz için ve ABD borsalarında olası bir kar realizasyonunun yaratacağı baskılardan çekindiğim için, kısmi bir kar satışı olabileceği endişesini taşıyordum. Olası bir realizasyon halinde sırası ile 2022-1994 ve 1980 bollinger desteğine doğru bir satış yaşanabileceği görüşündeydim. 2017 görüldü ama sonra yine alımlar geldi. ABD borsalarında yaşanan hızlı toparlanma ve on yıllık ABD faizlerinde tehlikeli seviyelerden aşağıya doğru düşüş sonrası BIST de güne iştahlı başlayacaktır diye düşünüyorum. Anlaşılan o ki, bilançolar öncesi satıcı olacakları silkelemiş oldular. BIST için olası teknik seviyeleri tablolardan biliyorsunuz. Dirençler kırıldıkça daha üstteki seviyeler beklenecvektir. 

Anlaşılan o ki, olası riskler için de çok dinamik ve değişken düşüncelere sahip olmalıyız. Çünkü ciddi bilanço ve kar büyümeleri var. Ama 2022 için aynı bilanço beklentileri bakalım sürecek mi bunu daha sonra konuşacağız. Bu zamlar ve enflasyon sonrası kredi faizlerinin artışı sürecek olursa, büyümeler olumsuz etkilenecektir. Ama pandemi kontrol altına alınır, nezleye dönüşür, seyahat yasakları kalkarsa, çok sert büyüyen turizm 2022'nin dinamosu olabilir.

Tüm endişeler ve riskler içinde bilançolarını yine de iyi beklediklerimi bir daha tekrarlayayım. Demirçelik, çimento, petrokimya, holdingler, perakende-marketler, gıdalar, yenilebilir enerjiler, cam(yani sise) altınlar, madenler, gsmciler, teknolojiler, uluslararası tedarik için yüksek ihracatı olan otomotiv yan sanayi şirketleri,  yine ön planda olacaklardır diye ilk aklıma gelenler. 

Hisse bazlı ayrışmalar aynı şekilde devam edecek gibi duruyor. Ama ABD ve FED kaynaklı riskler hala önümüzde duruyor. Bunu da unutmamak, on yıllık ABD faizlerinde %1.80  ve DXY endeksinde 96.50-97.00 dirençlerine göre bu riski takip etmeyi ihmal etmemek lazım. Bakalım bugün ve yarın ABD'de açıklanacak TÜFE ve ÜFE sonrasında neler olacak göreceğiz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.01.2022
    08:51

    ABD'de enflasyon, bizde cari denge açıklanacak. ABD enflasyonu tüm piyasalar için çok önemli bir veri olacaktır. Eğer enflasyon artışının sürdüğü görülecek olursa, FED'in varlık alımını hızlı sonlandırması, faiz kartını açması ve... Devamı »

  • 10.01.2022
    09:44

    ABD Merkez Bankası FED şahinleşen açıklamalar yapmaya başladı! Varlık alımlarını hızla bitirme yönünde ilerliyor. Bunun için Mart ayını bile beklemeden alım tutarlarını hızla düşürüp daha bile hızlı bitirebilir. Aynı şekilde faiz artışlarına daha hızlı ve daha ... Devamı »

  • 07.01.2022
    09:38

    FED tutanaklarında bir an önce faiz artışına başlanmalı yönündeki açıklamalar ons altın, kripto paralar ve kısmen de gelişmiş borsalarda satışlar getirmiş durumda. Bu durum tam da dünyada ikinci en büyük kripto madenciliği yapılan ülke Kazakistan'daki ka... Devamı »

  • 06.01.2022
    09:22

    ABD Merkrez Bankası FED, enflasyonun kalıcı olmaya başlaması endişesi ile beklenenden daha erken bir faiz artışına işaret etti. Bu durum ABD borsaları başta, kar satışlarının gelmesine ve ABD 10 yıllık faizlerinin hızla %1.74 civarına yükselmesine neden olmuş görünüyor. Teknik ih... Devamı »

  • 05.01.2022
    09:41

    Borsalarda alım iştahının yurt dışı ve BIST'de sürdüğünü görüyoruz. Bizim için BIST önemli. 1978 seviyesinde bollinger direnci var. Bu seviye geçilecek olursa sonraki sıralı dirençleri Destek-Direnç Tablosunun ikinci seviye diren&cce... Devamı »