FED Şahinleşiyor, Temkinli Olun!

10.01.2022 09:44
  •  A 

ABD Merkez Bankası FED şahinleşen açıklamalar yapmaya başladı! Varlık alımlarını hızla bitirme yönünde ilerliyor. Bunun için Mart ayını bile beklemeden alım tutarlarını hızla düşürüp daha bile hızlı bitirebilir. Aynı şekilde faiz artışlarına daha hızlı ve daha yüksek oranlı başlama yönünde açıklamalar da yapılıyor. En erken 2023 yılında faiz artışı belki başlayabilir derken, görüyorsunuz şimdi 2022 yılında üç faiz artışı dile getiriliyor. 

Bunlardan çok daha şahin diğer bir gelişme de, bilanço daraltılması yönünde yapılan açıklamalar! FED bilançosunu da daraltmaya kalkarsa piyasa nakite sıkışabilir. Bu şu demek. Varlık alımı ile piyasaya verilen para sonlandırılıp, piyasadaki paranın azaltılma sürecine geçmek demek. Vadesi dolan tahvillerin yenileri ile uzatılmaması, bankalara tahvil satımı yapmaya başlayıp, piyasadaki likiditeyi azaltarak, enflasyonu kontrol etmeye kalkabilirler.

Bu son gelişme özellikle gelişmekte olan ülke piyasaları için risklidir. Kurların ve faizlerin yükselmesine neden olabilecek bir risk yaratır. 

İşte bu nedenle bu sürecin risklerini düşünerek, krediden uzak, hatta kısmen de nakit durmak temkinli, tedbirli bir davranış olur ki, bunun yapılması gerektiği görüşündeyim. Kısmen nakit durmak derken, %25 ile %50 arası bir orandan bahsediyorum. Eğer FED'in varlık alımını bitirip, faiz artışı ile birlikte, bir de bilanço daraltması yönünde adımlar attığını görecek olursak, o zaman ABD borsalarında, ons altında ve kriptolarda satışların derinleşme riski artar. 

Böyle bir ortamda ABD borsalarında düzeltmeler başlayacak olursa, ilk anda BIST'de de satış baskıları ile karşılaşabiliriz. Ben BIST'i ciddi iskontolu görüyorum. Şirketlerin çoğundan yıl sonu bilançolarında dokuz aylık bilançoların da üstünde karlar açıklamalarını bekliyorum. Bu nedenle de, bilançoların mevcut fiyatları daha da yukarı çekebileceğini düşünüyorum. Ama tam bu beklentilerim varken, ABD'de bu riskler ortaya çıkacak olursa, karışık görüntüler yaşarız. Yabancıdan ekstra satış gelebilir. 

Bu yüzden bugün haftaya alıcılı başlanmasını beklesem de, bu riskleri unutmayın derim. Ama riski takip etmek için on yıllık abd tahvil faizinin % 1.80 üstüne çıkması ve Dolar Endeksi DXY'nin önce 97.00, sonra da 97.80 seviyesini geçip geçmeyeceği takip edilebilir. Şu an için her iki kriter de, riskli seviyelerin altındalar. O nedenle risklerin tetiklenmesi için henüz süremiz olabilir. Ama bu her an olabileceği için, bu riski takip ederken, kredili olmamak, satışlar yaptıkça her seferinde birebir almayıp, kısmen nakit bırakarak pozisyon tutmak doğru olacaktır görüşündeyim.

Hisseler olarak ise, yine çok sayıda pozitif ayrışmalar bekliyorum. Açık olan hisse öngörüsü beklentilerim geçerli demektir. Açık öngörülerimde düşüşler halinde alım yapılabilir. Ama dediğim gibi, yeni alımlarda kısmi nakit bırakmayı ihmal etmeyin derim. Tekrar ediyorum, BIST için yükselişin sürmesini bekliyorum. Uyarımın sebebi ise, ABD FED'in olası tavır değişikliği riskinden kaynaklanıyor. Bu uyarımı BIST beklentim bozuldu diye algılamayın.

Tabii dışarıda bu risk varken, içeride de TCMB'nın artan enflasyona rağmen faiz indirimlerine devam edip, etmeyeceği riski var unutmayın! Zorlama faiz indirimlerinin tüm kredilerde, tersine faizleri yükselttiğini, artan kurlar nedeniyle de enflasyonu zıplattığını görüyorsunuz. Aynı indirimler devam edecek olursa, enflasyonda çok daha yüksek seviyeler görülecek demek olur. Bu da yeni zamlar demektir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.01.2022
    09:38

    FED tutanaklarında bir an önce faiz artışına başlanmalı yönündeki açıklamalar ons altın, kripto paralar ve kısmen de gelişmiş borsalarda satışlar getirmiş durumda. Bu durum tam da dünyada ikinci en büyük kripto madenciliği yapılan ülke Kazakistan'daki ka... Devamı »

  • 06.01.2022
    09:22

    ABD Merkrez Bankası FED, enflasyonun kalıcı olmaya başlaması endişesi ile beklenenden daha erken bir faiz artışına işaret etti. Bu durum ABD borsaları başta, kar satışlarının gelmesine ve ABD 10 yıllık faizlerinin hızla %1.74 civarına yükselmesine neden olmuş görünüyor. Teknik ih... Devamı »

  • 05.01.2022
    09:41

    Borsalarda alım iştahının yurt dışı ve BIST'de sürdüğünü görüyoruz. Bizim için BIST önemli. 1978 seviyesinde bollinger direnci var. Bu seviye geçilecek olursa sonraki sıralı dirençleri Destek-Direnç Tablosunun ikinci seviye diren&cce... Devamı »

  • 04.01.2022
    09:20

    Dün açıklanan enflasyona göre TÜFE aylık % 13,58, yıllık; %36.08, ÜFE ise, aylık % 19.08, yıllık ise % 79.89 açıklandı. Yani faiz sebeptir, enflasyon sonuç tezine uygun zolama politika faizi indirimi yapmanın, istenildiği gibi enflasyonu da, faizleri de indir... Devamı »

  • 03.01.2022
    09:24

    Saat 10:00'da TÜİK tarafından açıklanacak Aralık ayı enflasyonu ile 2021 enflasyonu kapanmış olacak. Ben de dahil, % 30'lar düzeyinde yıllık enflasyon beklentisi yüksek. Aylık rakam çift haneyi de bulabilir. Maalesef kurların bu şekilde yükselişi zamları ka&... Devamı »