2021 Enflasyonu Bağlanacak!

03.01.2022 09:24
  •  A 

Saat 10:00'da TÜİK tarafından açıklanacak Aralık ayı enflasyonu ile 2021 enflasyonu kapanmış olacak. Ben de dahil, % 30'lar düzeyinde yıllık enflasyon beklentisi yüksek. Aylık rakam çift haneyi de bulabilir. Maalesef kurların bu şekilde yükselişi zamları kaçınılmaz kılıyor. 50 Milyar Dolar üzerinde yıllık enerji ürünü ithal eden, üretimdeki ara mal ithalatı %75'ler düzeyinde olan bir ülke olarak, kurların artışı enflasyonu kaçınılmaz olarak arttırıyor.

Bugün yüksek bir rakam halinde kurlarda yukarı bir tepki ve akabinde de merkez bankasından müdahale görebiliriz. İnanın bu hareketleri ve yansımalarını öngörmekte zorlanıyorum. Yapılması gereken, alınması gereken kararların uygulanması halinde yansımalarını tespit etmek daha kolay. Ama olması gerekenin dışında uygulamalar ve kararlar halinde bunların yansımalarını öngörmek çok kolay olmuyor. Piyasa güveninin kaybolması sadece içerisi için sorun yaratmıyor. Aynı zamanda dışa karşı da güvensizlik artınca, CDS primlerimiz yükseliyor. Yıllık cds primimiz 590 seviyesini aşmış durumda. İki yıllık cds'lerimiz 610 civarlarına tırmanmış durumda. Böyle olunca, dış borçlanma faizlerimizin  üzerine bir de bu cds faizi eklenince her alanda kredi maliyetlerimiz artmış oluyor. 

Anlayacağınız enflasyon düşmeden zorla düşürdüğümüz politika faizleri % 14'e inmiş olmasına rağmen, tahvil, bono ve kredi faizlerimiz ise devamlı yükseliyor. Mevduat faizlerimiz bile %15-16 civarında iken %20'leri aşmaya başladı. Peki o zaman faydayı nerede göreceğiz? Çünkü buna rağmen, kurların yükselmesine set çekebilmek için hala merkezin müdahalelerinin sürdüğünü görüyoruz. Swap hariç net rezerv -55.7 Milyar Dolar'a yükseldi. Şimdi durum bu iken, artan maliyetlerle ithalat yapıp üretİm yapanların fiyatlarını bir anda düşürmesini beklemek çok gerçekçi olmuyor.

Anlayacağınız 365 sayfalık yeni bir romana başladık. Bakalım sayfalarını açtıkça nelerle karşılaşacağız. Her sayfada yeni bir sürpriz ile karşılaşmak gerçekten hepimizi yoruyor. Giriş kısmı yeni zamlarla olduğu için çok mutlu başlayamadık. Umarım gelişme ve sonuç kısmı bizleri mutlu edecek bir kitap olur. 

İşte bu ortamda hisselere olan ilginin süremesini bekliyorum. Tekniklerine odaklanarak, kar realizasyonlarını ihmal etmeyip, süreci en az kayıp, en çok kazançla tamamlamayı hedeflemeliyiz. Umarım bu konuda paylaşımlarım sizlere fayda sağlar. Lakin şunu bilmelisiniz ki, kimsenin öngörüsü kesin doğru çıkar diye bir beklenti doğru olmaz. Benim öngörü ve beklentilerim de şahsi görüşlerim. Doğrular da, yanlışlar da olabilir. Umarım hepsinde haklı çıkarım ama, yine de asıl kararı verenlerin kendiniz olmanız gerektiğini bilmelisiniz.

2022'nin sizlere sağlık ve doğru kararları getirmesini dilerim. Hepiniz için iyi ve bol kazançlı bir hafta olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 31.12.2021
    09:39

    2020 sonrasında 2021 yılını da ülke olarak ciddi sıkıntılar içinde bitirmek üzereyiz. Ama maalesef ekonomi ve finans alanında çok ciddi belirsizliklerle yeni yıla girmek üzereyiz. 3 Ocak'da enflasyon açıklanacak. % 30'lar civarında ciddi bir enflasyon ile ... Devamı »

  • 30.12.2021
    09:53

    Kur Garantili Faiz Modeli ile kurların ve döviz tevdiat hesaplarının yükselmesi önlenmeye çalışıldı. Yeni Ekonomi Bakanımız kamudan hiç döviz satışı olmadı sözünde ısrar ediyor. Kararın açıklandığı andan itibaren yaşanan satışlar, hane halkından gel... Devamı »

  • 29.12.2021
    09:40

    Bankalar ve katılım bankalarında dövizden TL'ye dönenler için faiz ve komisyon teşvikleri verilirken, döviz tutan bankalara ise % 1,5 komisyon yükü getirildi. Bu bankalar için ciddi bir yük riski yaratıyor. Bu nedenle özellikle bankalarda satışlar... Devamı »

  • 28.12.2021
    08:46

    Kur garantili mevduat uygulamasının yarattığı tedirginlik ve belirsizlikler bir süre daha sürecektir. Bu konudaki belirsizliklerin farklı yansımaları var. Mesela hızlı düşen kur nedeniyle Dolar bazında endeks göreceli olarak dirençlerine çıkmış durumda. Bu da, yaban... Devamı »

  • 27.12.2021
    09:28

    Kurlar düştükçe Dolar bazında BIST yükseldiği için yabancı satışı geliyor. Cuma günü 24 Aralık yabancılar için Noel tatili olduğundan yabancı satış baskısını görmedik. Ama haftaya başlarken bu riski unutmamak gerekir. Cuma günü Cumhurbaşka... Devamı »