Zorunlu Karşılık ve Omicron Satışı!

29.12.2021 09:40
  •  A 

Bankalar ve katılım bankalarında dövizden TL'ye dönenler için faiz ve komisyon teşvikleri verilirken, döviz tutan bankalara ise % 1,5 komisyon yükü getirildi. Bu bankalar için ciddi bir yük riski yaratıyor. Bu nedenle özellikle bankalarda satışların daha sert olduğunu görüyoruz.

Diğer taraftan Dolar bazında 172$'a çıkan endeks, yabancılar Noel tatilinden döndükçe satışa yöneldikleri için 154$ düzeyine indi. Yabancı takası da %41.04 seviyesine inmiş durumda. Bu oranın %40'lı düzeylere inmesini bekliyorum. Çok daha altına iner mi, o konuda çok endişeli değilim. Belki % 1-2 arası bir oran daha düşme riski olabilir ama en fazla bu oranlarla sınırlı kalır diye düşünüyorum.

Diğer taraftan yeni varyant Omikron tüm dünyada hızla yayılıyor. Bu nedenle dünya genelinde yeniden kapanmalar başladı. Türkiye'de de ciddi omikron vaka artışları var. Bu durum dünyada genelinde daha büyük endişe yaratıyor. Ülkemizde ise şimdilik daha az tepki görüyoruz ama bu şekildeki artışların sürmesi halinde tedbir yasakları da gelecektir görüşündeyim.

İşte bu gelişmeler BIST ve hisselerin genelinde satışların yaşanmasına neden olmuş durumda. Birkaç gündür yazılarımda olası satış risklerine dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Kurlar düşerken satıldığı söylenen döviz tutarları hakkında ciddi çelişkili spekülasyonlar var. Ama rakamlarda hane halkının döviz tevdiat hesaplarında çok ciddi bir çözülme yaşamadığını gösteriyor. Peki o zaman kuru kim nasıl düşürdü soruları ve cevabın belirsizliği endişelerin sürmesine neden oluyor. İstenildiği kadar döviz tevdiat hesabından TL hesaplara geçiş olmaması nedeniyle de, mevduat faizlerinde yükseliş başladığı ifade ediliyor. Bu da satışların sürmesine etki ediyor.  

Kısacası attığımız taş şimdilik sadece politika faizlerini düşürebildi. Diğer faizlerde ise oranların yükseldiğini görüyoruz. Bu belirsizlik ve endişeler netleşene kadar satış baskısı sürebilir. Bu nedenle alım yaparken, orta-uzun vade taşıma riskini göze almak gerektiğini bilmenizi isterim. Ama BIST ve hisseler için fazla endişeli olmadığımı, düşüşlerin alım fırsatı olacağı görüşünde olduğumu bilmenizi isterim. Sadece kur-faiz denklemi birçok şirket için bilanço karışıklıklarına neden olabilir. Bu etkileri görmek istediğim için daha sakin olabilirim.

NOT: Özellikle uzun vadeli listemde yer alan ve beklentilerim gerçekleştiği için listeden çıkan hisseler hakkında sorular alıyorum. Mevcut durum hakkında ne düşündüğüm soruluyor. Değerli üyeler, bu listeyi ilgili hisseler ciddi düşük fiyatlanırken, sizlere faydası olur diyerek yapıp, paylaşmaya başlamıştım. Birçok hisse de bu amacı karşıladı. Ama nasılsa hep yükseliyor diye gerçekleşmelerde satmazsanız, sonrasında yine aynı fiyatlar görülmeyebilir. Belki daha üstü de olabilir ama uzun süre de aynı seviyeleri görmeyebilir. Ben gerçekten fiyatlarını düşük gördüğüm için bu listeye almıştım. Ama artık o avantajı kalmadığından hemen yine aynı listeye girmesini beklemeyin. 

Fakat bu durum hissenin teknik olarak öngörülere girmesine mani değildir. Nitekim uzun vadeli listeden çıktığı halde, teknik öngörü listelerine giren ve gerçekleşen hisselerin olduğunu görüyorsunuz. 

Sizlerden ricam, uzun vadeli listeden çıkarttığım hisseler için benden görüş istemeyiniz. Çünkü ben zaten beklenti fiyatımı peşinen yazmakla ve gerçekleştiğinde listeden çıkartmakla görüşümü paylaşmış durumdayım. Böyle yaparsanız, listenin asıl amacından çıkmış oluruz. Listeden çıkan hisseler yeniden listeye girecek olursa, o zaman yeniden görüşlerimi okursunuz. Bu tarz sorularınızı cevapsız bırakırsam lütfen sebebini anlamanızı istiyorum. Herkesin kendi kararına göre davranması çok doğal ve doğrudur. Ama sonra bana sormanız anlamsız olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.12.2021
    08:46

    Kur garantili mevduat uygulamasının yarattığı tedirginlik ve belirsizlikler bir süre daha sürecektir. Bu konudaki belirsizliklerin farklı yansımaları var. Mesela hızlı düşen kur nedeniyle Dolar bazında endeks göreceli olarak dirençlerine çıkmış durumda. Bu da, yaban... Devamı »

  • 27.12.2021
    09:28

    Kurlar düştükçe Dolar bazında BIST yükseldiği için yabancı satışı geliyor. Cuma günü 24 Aralık yabancılar için Noel tatili olduğundan yabancı satış baskısını görmedik. Ama haftaya başlarken bu riski unutmamak gerekir. Cuma günü Cumhurbaşka... Devamı »

  • 24.12.2021
    09:30

    Yabancı fonlar, Ekim ayından 17 Aralık tarihine kadar hızla ve ısrarla yükselen kurlar nedeniyle kendilerini dolar bazında korumak için ana hisselerde alım yapıyorlardı. BIST'ın 2406 seviyesine yükselişi sırasında satıp da kur bazında zarar yapmak istemeyen yabancı fonlar, kur f... Devamı »

  • 23.12.2021
    09:36

    Kurlarda ısrarlı yükseliş yaşanırken, dolar bazında devamlı düşen hisselerde alımlar yaşanıyordu. Dolar 18.00 üstünü görünce, BIST dolar bazında 125.49$ seviyesine inmişti. Ama kur korumalı faiz politikasının açıklanması ile birlikte kurlar bir anda düş... Devamı »

  • 22.12.2021
    09:18

    Alınan kur korumalı mevduat kararı sonrasında, devlet acilen üretim dışındaki alanlarda tasarruf genelgesi açıklamalı. Gıda, aramal, yüksek katma değerli üretime özel düşük faizli proje kredileri verilip, özellikle lüks tüketime yönelik kredil... Devamı »