Yabancı Satışı Sürer Mi?

27.12.2021 09:28
  •  A 

Kurlar düştükçe Dolar bazında BIST yükseldiği için yabancı satışı geliyor. Cuma günü 24 Aralık yabancılar için Noel tatili olduğundan yabancı satış baskısını görmedik. Ama haftaya başlarken bu riski unutmamak gerekir. Cuma günü Cumhurbaşkanı, ''kurlar indi diye daha da indirelim telaşına düşmemeli derken'', Merkez Bankası Başkanı ise, ''şimdi değil ama kurlar çok hızlı inerse MB döviz alımına başlayabilir'' dedi. 

Şimdi bu açıklamalarda özellikle MB'nın ifadesi ilginç geldi bana! MB döviz alımına başlayabilir derken, yani bu düşüşte henüz alım yapmadı mı? Kurların çok hızlı inmesinde krıter ne peki? Kaç TL'nin altına inerse döviz alım müdahaleleri başlayacak? Peki halktan ve şirketlerden bu derecede döviz tevdiat çözülmesi var mı? Varsa ne ala. Ama ilk üç günde yaşanan satışlar ile ilgili farklı spekülasyonlar dönüyor. Kamu bankalarından yine ciddi tutarlarda döviz satışı yapıldığı yönünde haberler yapılıyor. 

Bu modelin başarılı olması için, kesinlikle yabancı para mevduat oranının % 50'lerin altına doğru çekilmesi gerekir. Bu yaşanır, hatta % 45'lere doğru bir DTH inişi sağlanırsa, model başarı olacak diye piyasalar rahatlar. Lakin, DTH'lardan istenilen çözülme olmaz hatta, yine kur yükselişi başlarsa, bu takdirde devletin üstüne bir de kur farkı faiz yükü bineceği için, çok daha büyük bir finansal sorunla karşı karşıya kalırız. 

Ben ilan edilen modelin başarılı olacağı görüşündeyim. Kur farkı garantisi varken, dövizde kalmak mantıklı olmaz. Ama şimdi de diğer bir konu önemli! TCMB'nın rezerv alımları için olası destek fiyat seviyesi kaç olacak? Ben 11.00 altına indirmeden 11.00-12.50 TL arasında rezerv alımları yapar diye düşünüyordum. Ama zaten 11.00 TL civarı işlem görürken, Kavcıoğlu'ndan,''şimdi değil ama kurlar çok hızlı inerse MB döviz alımına başlayabilir'' sözü kafa karıştırıcı oldu. Eğer kurda beklenen seviye 10.00 TL, ya da altındaysa, bu yönde bir düşüş yaşanması halinde, yabancılar dolar bazında göreceli kara geçecekleri için, yine satışa geçebilirler. 

Bu nedenle son düşüşlerde açtığım teknik öngörülerimi yukarı revize yapmayı düşünmüyorum. Gerçekleşenleri kapatıp, izlemede kalacağım. Nasılda uzun vadeli fiyat beklentilerimi biliyordunuz. Ben ona göre taşıyacağım diyenler kendi düşüncelerine göre fiyatlarını belirleyebilirler.

Haftaya alıcılı başlanmasını bekliyorum. Dolar kuru 11.58, Dolar bazında BIST ise 172$ düzeyinde bulunuyor. Geçen hafta bu seviyede yabancı satışları gelmişti. Şu an yabancı takası % 41.21 seviyesine inmiş durumda. %41 altını görebiliriz görüşündeyim. Alıcılı bir haftaya başlanacak gibi duruyor ama yine de dikkatli olun derim.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.12.2021
    09:30

    Yabancı fonlar, Ekim ayından 17 Aralık tarihine kadar hızla ve ısrarla yükselen kurlar nedeniyle kendilerini dolar bazında korumak için ana hisselerde alım yapıyorlardı. BIST'ın 2406 seviyesine yükselişi sırasında satıp da kur bazında zarar yapmak istemeyen yabancı fonlar, kur f... Devamı »

  • 23.12.2021
    09:36

    Kurlarda ısrarlı yükseliş yaşanırken, dolar bazında devamlı düşen hisselerde alımlar yaşanıyordu. Dolar 18.00 üstünü görünce, BIST dolar bazında 125.49$ seviyesine inmişti. Ama kur korumalı faiz politikasının açıklanması ile birlikte kurlar bir anda düş... Devamı »

  • 22.12.2021
    09:18

    Alınan kur korumalı mevduat kararı sonrasında, devlet acilen üretim dışındaki alanlarda tasarruf genelgesi açıklamalı. Gıda, aramal, yüksek katma değerli üretime özel düşük faizli proje kredileri verilip, özellikle lüks tüketime yönelik kredil... Devamı »

  • 21.12.2021
    00:41

    Kabine toplantısı sonrası ekonomi ve finans dünyası için çok önemli kararlar açıklandı. Bunların en önemlisi, TL mevduata kur farkı garantisi açıklaması oldu. Evet, son dönem kurlarda ve DTH'larda yaşanan aşırı yükselişi tersine çev... Devamı »

  • 20.12.2021
    09:02

    Ülkenin yönetimine talip olanlar, bu görevi halk adına yaparlar. Bunu yaparken her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır misali, kendi inandıkları, bildikleri gibi ve kendi tarzlarına göre yaparlar. Lakin olası kararları ya da aldıkları kararların yansımaları nedeniyle yaşananlar dola... Devamı »