Düşen Kur Göreceli Kâra Geçen Yabancıyı Satıcı Yaptı!

23.12.2021 09:36
  •  A 

Kurlarda ısrarlı yükseliÅŸ yaÅŸanırken, dolar bazında devamlı düÅŸen hisselerde alımlar yaÅŸanıyordu. Dolar 18.00 üstünü görünce, BIST dolar bazında 125.49$ seviyesine inmiÅŸti. Ama kur korumalı faiz politikasının açıklanması ile birlikte kurlar bir anda düÅŸünce, BIST bir günde Dolar bazında 170.70$ seviyesine çıkmış oldu. Yabancı için sürpriz bir kar oluÅŸunca, tüm yabancı hisselerinde yabancının satışa yöneldiÄŸini görüyoruz. Bugün Dolar 11.95 seviyesine gevÅŸemiÅŸ durumda. Bu nedenle kısmi bir yabancı satışı daha görülebilir. Ama ben artık her tarafta alım yapmayı ve gerekirse sonra geri çekilip izlemeye geçmeyi doÄŸru bulduÄŸumu tekrarlamak istiyorum.

Sen Ben Bizim OÄŸlan!
              Zaten uzun zamandır düÅŸük kalan yabancı payınca, kur artışı ile kısmi bir yükseliÅŸ yaÅŸamış ve %41'lere inmiÅŸ yabancı takasında % 44'e çıkmıştık. Son geliÅŸmelerle yabancının satışa geçmesi sonrası ÅŸu an için yine % 42.29 düzeyine inmiÅŸ durumdayız. Muhtemelen % 41'li seviyelere indiÄŸini göreceÄŸiz. Anlayacağınız, yabancılar sattıkça borsada sen ben bizim oÄŸlan kalacağız. Kendi aramızda iÅŸlemler yaparız artık. Böyle olunca da, her türlü spekülasyon ve manipülasyona açık bir borsa oluyoruz. 

Ama yine de özellikle yaÅŸanan bu satışlara bakarak paniklemeyin. Åžirketlerin iyi olan bilançolarında, yıl sonu bozulma deÄŸil, daha da iyi bilançolar bekliyorum. Bu nedenle teknik bir sebeple yaÅŸanan bu düÅŸüÅŸlerin karı yüksek hisselerde alım fırsatı olarak kullanılmasını doÄŸru buluyorum. Sakin olun. Bu kayıplar telafi olacaktır. YükseliÅŸte yeni öngörü yapma imkanı bulamıyorduk. Bakın ÅŸimdi her alanda yeni öngörülerimizin geldiÄŸini görüyorsunuz. Bir süre sonra yine bu öngörülere ait gerçekleÅŸme kapanışlarını yapacağım konusunda bir tereddütüm yok.

Hepinize saÄŸlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.12.2021
    09:18

    Alınan kur korumalı mevduat kararı sonrasında, devlet acilen üretim dışındaki alanlarda tasarruf genelgesi açıklamalı. Gıda, aramal, yüksek katma deÄŸerli üretime özel düÅŸük faizli proje kredileri verilip, özellikle lüks tüketime yönelik kredil... Devamı »

  • 21.12.2021
    00:41

    Kabine toplantısı sonrası ekonomi ve finans dünyası için çok önemli kararlar açıklandı. Bunların en önemlisi, TL mevduata kur farkı garantisi açıklaması oldu. Evet, son dönem kurlarda ve DTH'larda yaÅŸanan aşırı yükseliÅŸi tersine çev... Devamı »

  • 20.12.2021
    09:02

    Ülkenin yönetimine talip olanlar, bu görevi halk adına yaparlar. Bunu yaparken her yiÄŸidin bir yoÄŸurt yiyiÅŸi vardır misali, kendi inandıkları, bildikleri gibi ve kendi tarzlarına göre yaparlar. Lakin olası kararları ya da aldıkları kararların yansımaları nedeniyle yaÅŸananlar dola... Devamı »

  • 19.12.2021
    17:11

    Artan kurlar yüzünden, düÅŸmeden, düzeltme yapmadan hep yükselen hisseler ve BIST nedeniyle, çok sayıda yatırımcı nasılsa her gün yükseliyor, seans içinde düÅŸse de, kapanışta alıyorlar diyerek, viopta ısrarlı yüksek long, BIST'de de g&uum... Devamı »

  • 17.12.2021
    09:47

    TCMB dün 100 baz puan daha indirim yaptı. Ä°ndirimin açıklamalarında ise, 2022 çeyreÄŸi sonunda duruma bakıp yeni tedbilere karar vereceÄŸiz misali bir açıklama yaptılar. Böyle bakınca sanki Mart'a kadar yeni faiz indirimi olmayacakmış gibi bir ima gördük. A... Devamı »