Zor Bir Yıl Başlangıcı Yapmaya Hazır Olun!

31.12.2021 09:39
  •  A 

2020 sonrasında 2021 yılını da ülke olarak ciddi sıkıntılar içinde bitirmek üzereyiz. Ama maalesef ekonomi ve finans alanında çok ciddi belirsizliklerle yeni yıla girmek üzereyiz. 3 Ocak'da enflasyon açıklanacak. % 30'lar civarında ciddi bir enflasyon ile Aralık ayını bitireceğimizi düşünüyorum. Kurlardaki gelişmeler ve olası zam ya da indirimlere göre de, Şubat ayında da artabilecek bir enflasyon süreci görebiliriz. Lakin eğer kur-faiz modeli tutarsa, kur seviyelerini orta vadede 13:50 üstüne çıkmadan 11.00-13.50 aralığında, ortalama 12.50 TL gibi tutabilirsek, Şubat ya da Mart ayında enflasyonda kısmen düşüş görebiliriz.

Ancak, kurlar yeniden zirveyi görür ve kıracak olursa, bu takdirde çok ciddi enflasyon artışı dönemine girmiş oluruz ki, zaten son kur korumalı mevduat faizi modeli de işlememiş demek olur. Dün açıklanan TCMB raporuna bakınca, öyle açıklandığı gibi hane halkının DTH'larını bozduğunu görmüyoruz. Hatta DTH'ların daha da büyüdüğü görülüyor. Bireyseller sadece 136 Milyon Dolar satış yapmışlar. Ama buna karşılık tüzel kişiler 1.6 Milyar Dolar alım yapmışlar ve DTH'lar daha da yükselerek, 238.9 Milyar Dolar düzeyine yükselmiş görünüyor.

Bu arada TCMB'nın net rezevrleri de bir önceki haftaya göre 12.2 Milyar Dolar'dan 8.6 Milyar Dolar'a düşmüş. Swap hariç net rezervler de bir önceki hafta eksi 46.7 Milyar Dolar iken, son hafta eksi 55.7 Milyar Dolar'a gerilemiş.

Brüt döviz rezervimiz de 78.3 Milyar Dolar'dan 72.5 Milyar Dolar'a düştüğü görülüyor. 

Maalesef bu rakamlar sonrası öyle açıklandığı gibi insanların kur garantili mevduat modelini duyunca koşa koşa döviz satmamışlar. Tam tersi almışlar. Satan yine kamu olmuş. TCMB bilançosu sonrası piyasaya satış geldi. Borsa düştü, kurlar yukarı tepkiler verdi. Kurları dediğim aralıkta tutar ve bir süre sonra daha da sakinleşerek dar bir alanda hareketini başarırsak ne ala, yoksa aynı risk ve belirsizlikler yeni yılın ilk çeyreğinde de önemli sorun olarak karşımızda olacak.

Borsa yabancı takasında da satış sürüyor. Yabancılar son hafta da 570 Milyon Dolar'lık hisse satmışlar. Yabancı takasının son durumu % 40.63'e inmiş durumda. Model sonraası kurların yabancı için sağladığı avantajı, yabancının hisse satıp, döviz alması şeklinde kullandığı görülüyor. Bu durum biraz daha sürebilir.

İşte bu ortamda karşımızdaki risk ve belirsizlikler ile birlikte yılı tamamlıyor ve yeni bir yıla başlıyoruz. Bilançoları güçlü hisselere odaklanarak, teknik analizden destek alarak yolumuzu bulmaya çalışabiliriz. Ben elimden geldiğince görüşlerimi sizlerle paylaşarak, gelişmeler hakkında öncesinden katkı vermeye çalışacağım.

Ama güçlü hisslerle ilgili kısmi düşüşler sonrasında yeniden yükselişlerin görülmesini bekliyorum. BIST için çok fazla korkuya sahip değilim. Ama 2022 de çok dalgalı bir yıl olmaya aday.

Yılın son günü olması nedeni ile,  2022'de başta sağlık olmak üzere, tüm sevdiklerinizde güzel anlar geçireceğiniz iyi bir yıl ve bol kazanç diliyorum.

NOT: 10.15'de Ekotürk Tv. skype bağlantısı üzerinden sevgili Perihan Tantuğ ile yılın son programını yapacağız. Sizlerden gelen soruları cevaplayacağım.  Sonrasında öğle saatleri gibi Asos'a doğru yola çıkacağız. Bu nedenle açılıştan kısa bir süre sonra ekran başından kalkmış olacağım. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 30.12.2021
    09:53

    Kur Garantili Faiz Modeli ile kurların ve döviz tevdiat hesaplarının yükselmesi önlenmeye çalışıldı. Yeni Ekonomi Bakanımız kamudan hiç döviz satışı olmadı sözünde ısrar ediyor. Kararın açıklandığı andan itibaren yaşanan satışlar, hane halkından gel... Devamı »

  • 29.12.2021
    09:40

    Bankalar ve katılım bankalarında dövizden TL'ye dönenler için faiz ve komisyon teşvikleri verilirken, döviz tutan bankalara ise % 1,5 komisyon yükü getirildi. Bu bankalar için ciddi bir yük riski yaratıyor. Bu nedenle özellikle bankalarda satışlar... Devamı »

  • 28.12.2021
    08:46

    Kur garantili mevduat uygulamasının yarattığı tedirginlik ve belirsizlikler bir süre daha sürecektir. Bu konudaki belirsizliklerin farklı yansımaları var. Mesela hızlı düşen kur nedeniyle Dolar bazında endeks göreceli olarak dirençlerine çıkmış durumda. Bu da, yaban... Devamı »

  • 27.12.2021
    09:28

    Kurlar düştükçe Dolar bazında BIST yükseldiği için yabancı satışı geliyor. Cuma günü 24 Aralık yabancılar için Noel tatili olduğundan yabancı satış baskısını görmedik. Ama haftaya başlarken bu riski unutmamak gerekir. Cuma günü Cumhurbaşka... Devamı »

  • 24.12.2021
    09:30

    Yabancı fonlar, Ekim ayından 17 Aralık tarihine kadar hızla ve ısrarla yükselen kurlar nedeniyle kendilerini dolar bazında korumak için ana hisselerde alım yapıyorlardı. BIST'ın 2406 seviyesine yükselişi sırasında satıp da kur bazında zarar yapmak istemeyen yabancı fonlar, kur f... Devamı »