Kur-Faiz Modeli Sınav Veriyor!

30.12.2021 09:53
  •  A 

Kur Garantili Faiz Modeli ile kurların ve döviz tevdiat hesaplarının yükselmesi önlenmeye çalışıldı. Yeni Ekonomi Bakanımız kamudan hiç döviz satışı olmadı sözünde ısrar ediyor. Kararın açıklandığı andan itibaren yaşanan satışlar, hane halkından geldi diyor. Öyle olduğunu umarım. Resmi bilgiler açıklanınca detayını daha iyi anlamış olacağız. Ama bugün bakınca, kurlarda yeniden yükseliş var. Benim paylaştığım görüşümü biliyorsunuz, ben 12.50 rezerv alım destek seviyesi olmasını bekliyorum.  10.80-13.25,13.50 aralığında hareket ederek sakinleşirse, bir süre sonra ekstra dövize yönelme istekleri azalmaya başlar. Şu an için kurlarda daha üstündeki seviyelere gidilmemesi çok önemli. Yoksa modele istenilen güven sağlanamamış olur. Yani bu düşünceme göre sabah görülen kur yükselişinin sonrasında yeniden satışlara sahne olmasını bekliyorum.

Dövizdeki yükseliş nedeniyle hisselerde de yükselişle başlanmasını bekliyorum. Ama sonrasında kurlar düşmeye başlarsa, borsada da kar satışları görülebilir. Yabancılardan hala satışların sürdüğünü görüyoruz. Yabancı takası %40.71 seviyesine inmiş durumda.

Ben açık öngörüleri yukarı revize etmeyeceğim. Teknik dirençlerini görenleri gerçekleşme ile kapatarak bir süre izlemede kalacağım. Henüz belirsizlikler yüksek.

Bu arada, dün gece bakanın tv.programını izledim. Maalesef kurlar yükselir diyenleri şikayet, dava edin yaklaşımını doğru bulmadım! Manipülasyon zaten suçtur. Ama görüş belirtenler için suç duyurusunda bulunmak farklı bir şeydir. Bizim görüşümüzün aleyhinde görüş belirtmeyin demektir. Böyle korku salarak başarı elde edilmez. Tam tersi güvensizlik daha da artar. Kaldı ki, bu davalara baş vurulursa, olayın boyutu çok başka yerlere de gider! Dolar 3 TL'den itibaren, dönemin başbakanı, cumhurbaşkanı, bakanları bir çok kişi halka doğrudan dövizinizi satın, döviz tutanın eli yanacak diye açıklamalar, çağrılar yapmıştı. Ama sonrasında döviz kurları tam tersi gördüğünüz seviyelere yükseldi. Peki benim döviz yorumum mu, yoksa iktidarın ve ekonominin başındaki kişilerin kur görüşleri mi daha etkili olur? Kısacası açın denen davalar bambaşka kişilere de açılmaya başlanabilir.

Neyse, kısacası maniüpülasyon olmadan, sebebi izah edilerek görüşlerin açıklanması engellenmemeli. Herkes her görüşü bilmeli ve kendi kararını buna göre almalı. 

Borsa için görüşümü tekrarlıyorum; borsadan korkum yok. Aradaki düşüşler alım fırsatı olur. Ama gelişmelerin akıbetleri aralarda önemli kar satışlarına neden olabilir. Sabırla bu günlerin yaşanan oynaklıklarının yatışmasını bekleyeceğiz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.12.2021
    09:40

    Bankalar ve katılım bankalarında dövizden TL'ye dönenler için faiz ve komisyon teşvikleri verilirken, döviz tutan bankalara ise % 1,5 komisyon yükü getirildi. Bu bankalar için ciddi bir yük riski yaratıyor. Bu nedenle özellikle bankalarda satışlar... Devamı »

  • 28.12.2021
    08:46

    Kur garantili mevduat uygulamasının yarattığı tedirginlik ve belirsizlikler bir süre daha sürecektir. Bu konudaki belirsizliklerin farklı yansımaları var. Mesela hızlı düşen kur nedeniyle Dolar bazında endeks göreceli olarak dirençlerine çıkmış durumda. Bu da, yaban... Devamı »

  • 27.12.2021
    09:28

    Kurlar düştükçe Dolar bazında BIST yükseldiği için yabancı satışı geliyor. Cuma günü 24 Aralık yabancılar için Noel tatili olduğundan yabancı satış baskısını görmedik. Ama haftaya başlarken bu riski unutmamak gerekir. Cuma günü Cumhurbaşka... Devamı »

  • 24.12.2021
    09:30

    Yabancı fonlar, Ekim ayından 17 Aralık tarihine kadar hızla ve ısrarla yükselen kurlar nedeniyle kendilerini dolar bazında korumak için ana hisselerde alım yapıyorlardı. BIST'ın 2406 seviyesine yükselişi sırasında satıp da kur bazında zarar yapmak istemeyen yabancı fonlar, kur f... Devamı »

  • 23.12.2021
    09:36

    Kurlarda ısrarlı yükseliş yaşanırken, dolar bazında devamlı düşen hisselerde alımlar yaşanıyordu. Dolar 18.00 üstünü görünce, BIST dolar bazında 125.49$ seviyesine inmişti. Ama kur korumalı faiz politikasının açıklanması ile birlikte kurlar bir anda düş... Devamı »