Kar Satışlarına Dikkat Edin!

11.01.2022 08:51
  •  A 

ABD'de enflasyon, bizde cari denge açıklanacak. ABD enflasyonu tüm piyasalar için çok önemli bir veri olacaktır. Eğer enflasyon artışının sürdüğü görülecek olursa, FED'in varlık alımını hızlı sonlandırması, faiz kartını açması ve belki faiz artışına başlamadan bilanço küçültme programı da açıklamasını bekliyorum. Böyle bir politika değişimi gelişmiş ülke borsalarında kar satışlarının gelmesine, akabinde bundan gelişmekte olan ülke borsalarının da etkilenmesine, gelişmekte olan ülke faiz ve kurlarında da yükselişler yaşanmasına neden olur. Bu esnada ons altında da satış baskısı sürer.

Bunun başlama süreci için on yıllık ABD faizleri ve Dolar Endeksi DXY krıter olarak takip edilebilir. Bu açıdan bakınca, ABD on yıllık tahvil faizlerinde %1.80 seviyesinin, DXY'de de 96.80 seviyesinin geçilmesi riskin arttığının işareti olacaktır. Şimdilik DXY'nin 95.50-96.50 arlığında sıkıştığını görüyoruz. Bu seviye yukarı kırılmadan ekstra endişeye gerek yok. Aynı şekilde on yıllık faizler de, %1.76 civarında duruyor. Yani her iki krıter de şu an için dirençlerden dönmüş durumda. Ama ABD enflasyonu yeniden yukarı hareketlenmelerine neden olabilir.

İşte bu ortamda özellikle borsalarda kar satış riskleri artacaktır. Hatta dün ABD'de 35.500'lere inen ciddi bir kar satışı yaşandığını görüyoruz. Şu an ise ABD futurelerine bakınca, 35.500'e düşmüş olan Dow j. futuresinin yeniden 35.900 üstüne çıktığını görüyoruz. Ama dünkü hareket riskin sürdüğünü gösteriyor.

Bu nedenle BIST için de, teknik bir kar satış riskinin yükseldiğini düşünüyorum. Dün BIST kapandıktan sonra ABD borsalarındaki sert kar satışlarını yaşadık. BIST de seans sonu benzer bir kar satışı yaşamasına rağmen, günü yine yükselişle kapatmıştı. Ama BIST kapanışından sonra ABD endekslerinde yaşanan kar satışları, BIST için de tedirginlik yaratabilir. Bu nedenle bugün de BIST'de kar satışlarının gelme riskini yüksek görüyorum. 

BIST için 2071 ilk teknik direnç. Üzerinde ise 2103 direnci mevcut. Ben bu iki dirençten birincisi geçilecek olursa da, 2103 direncinin şimdilik kırılmasını beklemiyorum. Öncesinde kısmi bir kar satışını daha güçlü bir risk olarak görüyorum. Bu nedenle de kesinlikle krediden uzak durulmasını, mümkünse % 50 nakit pozisyon tutulmasını bugünler için tedbirli bir davranış olarak görüyorum. Eğer BIST düşündüğüm gibi bir realizasyon yaşayacak olursa, sırası ile 2022 - 1994 ve 1980 bollinger desteğine doğru kar satışları ve kısmi bir geri çekilme görülebilir. Bunun bir düzeltmeye dönüşmesi için ise, 1954 ve altındaki 1925 desteklerinin kırılması gerekir.

Peki böyle bir risk arttı derken BIST'de pozitif ayrışmalar yine de olmaz mı? Olacaktır elbet. Ama bu ayrışmayı yapabilecek hisse sayısı oldukça az olacaktır görüşündeyim. Bilançolar için beklentim gayet iyi. Bu durum hisselere de olumlu etki yapacaktır diye düşünüyorum. Ama arada kısmi bir kar satışı ve teknik bir düzeltme riskinden çekindiğim için bu uyarıları yapıyorum. Buna rağmen, BIST yine yükseliş yaşayacak olursa, her an kar satışlarının gelebileceğini göz ardı etmeyin derim.

Ama olur da, çekindiğim kar satışı ve kısmi teknik düzeltme yaşanacak olursa, bunun yeni alım fırsatı ve yeni öngörüler vermek için olumlu olacağını düşünüyorum.

Kısacası ABD enflasyonu, bizim TCMB olası faiz kararı ve etkileri görülene dek, biraz temkinli olun diyorum. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 10.01.2022
    09:44

    ABD Merkez Bankası FED şahinleşen açıklamalar yapmaya başladı! Varlık alımlarını hızla bitirme yönünde ilerliyor. Bunun için Mart ayını bile beklemeden alım tutarlarını hızla düşürüp daha bile hızlı bitirebilir. Aynı şekilde faiz artışlarına daha hızlı ve daha ... Devamı »

  • 07.01.2022
    09:38

    FED tutanaklarında bir an önce faiz artışına başlanmalı yönündeki açıklamalar ons altın, kripto paralar ve kısmen de gelişmiş borsalarda satışlar getirmiş durumda. Bu durum tam da dünyada ikinci en büyük kripto madenciliği yapılan ülke Kazakistan'daki ka... Devamı »

  • 06.01.2022
    09:22

    ABD Merkrez Bankası FED, enflasyonun kalıcı olmaya başlaması endişesi ile beklenenden daha erken bir faiz artışına işaret etti. Bu durum ABD borsaları başta, kar satışlarının gelmesine ve ABD 10 yıllık faizlerinin hızla %1.74 civarına yükselmesine neden olmuş görünüyor. Teknik ih... Devamı »

  • 05.01.2022
    09:41

    Borsalarda alım iştahının yurt dışı ve BIST'de sürdüğünü görüyoruz. Bizim için BIST önemli. 1978 seviyesinde bollinger direnci var. Bu seviye geçilecek olursa sonraki sıralı dirençleri Destek-Direnç Tablosunun ikinci seviye diren&cce... Devamı »

  • 04.01.2022
    09:20

    Dün açıklanan enflasyona göre TÜFE aylık % 13,58, yıllık; %36.08, ÜFE ise, aylık % 19.08, yıllık ise % 79.89 açıklandı. Yani faiz sebeptir, enflasyon sonuç tezine uygun zolama politika faizi indirimi yapmanın, istenildiği gibi enflasyonu da, faizleri de indir... Devamı »