Piyasalar FED Riskini Görmezden Geliyor!

13.01.2022 09:49
  •  A 

Dün ABD'de açıklanan TÜFE, son 39 yılın en yüksek rakamı olarak % 7 geldi. Beklentiler de bu yönde idi. Hatta veride pandemi tedarik aksamasından etkilenen ürünlerde daha yüksek oranların görülmesi, pandeminin artık gribe dönüşüyor olması beklentisi ile, enflasyonda zirve görülmüş olabileceği algısı yaratmış durumda. Yani enflasyonda artık zirve görüldü ve bundan sonra düşüş olacaktır diye düşünülüyor. Bu nedenle veri açıklaması sonrasında kısa vadeli ABD tahvil faizleri kısmen yüksek kalmaya devam ederken, on yıllık ABD tahvil faizlerinde ise % 1.71 seviyelerine kadar sert bir düşüş yaşandı. Aynı şekilde Dolar Endeksi DXY de, 94.90'a kadar düşüş gösterdi. İşte bu gelişmelerin içinde Dow J. veri öncesi düşmüş olduğu 35.500 seviyesine göre, şu an 36120 seviyelerinde bulunuyor. ABD borsalarında yaşanan düşüş bir kaç hissenin alınması ile hemen yükselişe dönebiliyor. Dün de Tesla hisseleri ile ABD borsalarını yukarı çekmiş oldular. Bugün de ABD ÜFE rakamını öğrenmiş olacağız. 

Bizde de bugün 10:00'da sanayi üretimi verisi gelecek. Sanayi üretiminde yükselişin sonlarında olabiliriz. Artan fiyatlar sonrası 2022 yılının ilk aylarında büyümede geri çekilmeler olmasını bekliyorum.

Her neyse, anlayacağınız, FED düzenli şekilde açıklamaları ile piyasaları yüksek enflasyona alıştımış gözüküyor. % 7 gelen TÜFE bile beklenti kadar geldi diye olumsuz etki yaratmıyor. Bu durumun sağlıklı ya da kalıcı olacağını düşünmüyorum! FED başkanlarından gelen açıklamalara bakılırsa, faiz artışı en erken 2023 diyen FED'in, mart ayında ilk faiz artışı yapılacak beklentisine dönmüş olduğunu görüyoruz.

Bu nedenle belki bilanço beklentileri ile şu an için borsaların yüksek kaldığını düşünüyorum. Ama faiz artışları artık kesinleştiği için, ABD borsalarında olası yükselişlerin önceki gördüğü dirençlerle sınırlı kalmasını, ama kar realizasyonlarının her an karşımıza gelebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle önümüzdeki üç ay FED risklerini unutmadan geçirmemiz gereken bir dönem olacak.

BIST'de de Bilanço Beklentileri Öne Çıkıyor!
              BIST de olası FED risklerini pek dikkate almıyor. Bunda en büyük etken gelecek yıl sonu bilanço beklentileri olduğu görüşündeyim. Özellikle ihracatçı şirketler olmak üzere ciddi kar artışları olmasını beklediğimi biliyorsunuz. Teknik dirençlerimizi de paylaşıyorum. Açıkçası ben 1980 seviyelerine doğru kısmi bir teknik düzeltme olmasını bekliyordum. Ama şimdilik 2017'yi görüp döndük. Yine de hisse bazlı her gün yaşanan pozitif ayrışmalar olsa da, endeks olarak 2071-2103 dirençlerini güçlü görüyorum. Sırası ile bu dirençler kırılmadan toplu bir endeks hareketinden ziyade hisse bazlı yükselişlerle sınırlı kalabiliriz. Bilançolar öncesi düşündüğüm düzeltme yaşanabilirse, sonrasında endeks olarak yükseliş daha güç kazanmış olur. 

Otomotivde ÖTV oranlarında düzenlemeler yapıldı. Öncesinde % 45, %50, % 80 olan ötv oranlarına ara kademeler getirilmiş. Bu şekilde daha düşük segmentteki araçlarda kısmi fiyat düşüşleri görebiliriz. Aynı şekilde gıda gibi bazı sektörlerde de kdv oranı düşürmek gibi beklentiler var. Tüm bunlar olası enflasyonun düşmesi için yapılan hamleler. 

Kur korumalı mevduat uygulamasında ise, ilk anda istenilen sonuca ulaşamayınca, tüzel kişiler de uygulamaya dahil edildi. Bu da yetmeyince, buradan elde edilecek gelirlere vergi istisnası sağlandı. Bu kararlar hala uygulamada istenilen sonuçların alınamadığını gösteriyor. 

Bu nedenle TCMB'nın olası faiz kararı yine önemli olacaktır. Eğer faiz indirimlerine devame dersek, kur yine yukarı baskılanmaya devam eder. Bu baskıyı kırmak için döviz satışı hamleleri de sürer. Bunların bir an önce neticelenip, kurda sakinleşmenin görülmesi lazım ki, piyasalar önünü görebilsin. ÜFE'nin TÜFE'ye göre çok yüksek olması nedeniyle, hala bir çok sektörde henüz yapılmamış ama yapılmayı bekleyen zamlar olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle enflasyonda zirve beklentisi sonraki aylara sarkabilir.

Dubai Borsası'nın Türk borsa ve şirketlerinde yatırımlarını arttıracağı spekülasyonu, özellikle Varlık Fonu'nda payları olan şirketlerde hareketler olmasına neden oluyor. Bugün de Suudi Arabistan'dan Türkiye ile ticareti en az 2-3 kat arttırma yönünde bir karar açıklandı. Körfez ülkeleri ile ilişkilerin düzeliyor olması olumlu. Ama bunların borsaya yabancı akımı şeklinde henüz yansımaya başlamadığını görüyoruz. Dövizde yükseliş riski kontrol altına alındığı takdirde, yabancı girişleri söz konusu olabilir. Ama şimdilik bu girişler sanki Körfez ülkeleri ile sınırlı kalacak gibi gözüküyor.

Kısacası temkinli durmaya devam etmek doğru olacak görüşümü koruyorum. Ama bilanço beklentisi iyi olan hisselerde ise pozitif ayrışmalar aynı şekilde devam edebilir. Ben cesaret ettiklerimde yeni öngörü veriyorum. Çoğunluğunda ise tekniklerine dikkat çekip, cesursanız siz buyurun diyorum :)

Bugün güne kısmi satıcılı başlayabiliriz. Sonrasını göreceğiz. Benim teknik düzeltme beklentim sürüyor. Ama 2071 ve sonrasında 2103 dirençleri de kırılacak olursa, o zaman alımlar genele yayılmaya başlayabilir. Şimdilik 2071 kırılacak olsa da, 2103 için bunun zor doluğunu düşünüyorum. ABD piyasaları şimdilik FED'i dikkate almıyor olsa da, faiz artışları başladığı zaman işler değişebilir. Ama BIST ciddi iskontolu olduğu için, olası yurt dışı negatif fiyatlamalar başladığı zaman, BIST'in ilk anda etkilense de, sonra pozitif ayrışma yaşamasını beklediğim için, büyük bir risk ve endişe taşımıyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.01.2022
    09:26

    ABD'de olası enflasyon ve sonrasında FED'in sıkılaştırma adımlarının endişesi ile 5 Ocak'tan itibaren kar satışları yaşanıyordu. Son iki gün bu satışlar biraz daha derin oldu. Dow f. 35.500'lere indi. Dün Powell konuştu. Enflasyonun kalıcı olmaması için faiz, bilan&c... Devamı »

  • 11.01.2022
    08:51

    ABD'de enflasyon, bizde cari denge açıklanacak. ABD enflasyonu tüm piyasalar için çok önemli bir veri olacaktır. Eğer enflasyon artışının sürdüğü görülecek olursa, FED'in varlık alımını hızlı sonlandırması, faiz kartını açması ve... Devamı »

  • 10.01.2022
    09:44

    ABD Merkez Bankası FED şahinleşen açıklamalar yapmaya başladı! Varlık alımlarını hızla bitirme yönünde ilerliyor. Bunun için Mart ayını bile beklemeden alım tutarlarını hızla düşürüp daha bile hızlı bitirebilir. Aynı şekilde faiz artışlarına daha hızlı ve daha ... Devamı »

  • 07.01.2022
    09:38

    FED tutanaklarında bir an önce faiz artışına başlanmalı yönündeki açıklamalar ons altın, kripto paralar ve kısmen de gelişmiş borsalarda satışlar getirmiş durumda. Bu durum tam da dünyada ikinci en büyük kripto madenciliği yapılan ülke Kazakistan'daki ka... Devamı »

  • 06.01.2022
    09:22

    ABD Merkrez Bankası FED, enflasyonun kalıcı olmaya başlaması endişesi ile beklenenden daha erken bir faiz artışına işaret etti. Bu durum ABD borsaları başta, kar satışlarının gelmesine ve ABD 10 yıllık faizlerinin hızla %1.74 civarına yükselmesine neden olmuş görünüyor. Teknik ih... Devamı »