Bilançolar Mı, FED Mi?

14.01.2022 09:09
  •  A 

ABD enflasyonu yüksek seyretmeye devam ediyor. 39 yılın en yüksek enflasyon seviyesi olarak % 7 gelen TÜFE sonrasında, dün açıklanan ÜFE de %9.7 geldi. ÜFE geçen ay bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Bu dönemde piyasa beklentilerinin altında yükseliş gösteren ÜFE'nin yüzde 0,4 artması öngörülüyordu.Üretici fiyatları, geçen yılın son ayında yıllık bazda ise yüzde 9,7 artarak rekor seviyedeki yükselişini sürdürdü. Üretici fiyatlarındaki yıllık değişim, verinin ilk hesaplanmaya başlandığı 2010'dan bu yana kaydedilen en yüksek artış oldu. 

Endeksin söz konusu dönemde geçen yıl kasım ayında olduğu gibi yıllık yüzde 9,8 artması bekleniyordu. %9.7 gelmesi algı yöneticileri tarafından olumlu görüldü. Kısacası ABD'de enflasyon çok ciddi bir seviyede. Lakin TÜFE'de de asıl artışın tedarik kaynaklı aksama yaşanan ürünlerden kaynaklanığı görülüyor. Bu nedenle pandemi kontrol altına alınır ve tedarik aksamaları da çözülmeye başlanırsa, enflasyonda geri çekilmeler söz konusu olabilir. Belki bu gelişme nedeniyle enflasyon ve FED'den gelen açıklamalar korkulan etkileri şimdilik yapmadı.

Ama piyasanın şimdilik FED riskini dikkate almamasının diğer bir nedeni olarak bilanço döneminde olmamızın yarattığı pozitif bilanço beklentilerine de bağlıyorum. FED baskısı her geçen gün ABD borsaları için yaklaşan bir düzeltme riskine neden olacağı konusunda bir tereddütüm yok. Dow 36000 seviyesinde tutunamazsa yeniden 35500, bu desteği de aşağı kırdığında 35000 ve altında 34500 desteklerine doğru düzeltme yapma riski olduğunu unutmayın diyorum. Bu nedenle DOW Future'de bu seviyeleri yakın takibe almak doğru olur.

Aynı durum BIST içinde geçerli! Yani FED riski Türkiye piyasaları ve BIST için de risk teşkil ediyor. Ama bizde de bilanço dönemi yaklaşıyor. Şubat'da başlayacak olan yıl sonu bilançolarında, dokuz aylıklardan da iyi bilançolar gelmesi bekleniyor. Ayrıca, bizde zaten yabancılar çok uzun süredir satıcı konumunda oldukları için, uzun süredir yatırım yapılamaz ülke konumunda bulunduğumuz için, yabancı takas oranı tarihin en düşük seviyelerinde bulunuyor. Bu nedenle yabancıdan satış riski eskiye oranla daha düşük olduğundan, FED riski nedeniyle yabancıların BIST'i çok fazla düşürebileceğini düşünmüyorum. 

BIST için endişem, şu an tekniklerde ciddi ara dirençlerdeyiz. Şimdilik her gün ayrı bir hisse ya da hisselerle yüksek tuttuğumuz BIST'in 2071 - 2103 dirençlerini yukarı rahat geçmesi zor olabilir diye düşünüyorum. Birkaç hisse ile endeksi daha ne kadar yüksek tutabiliriz göreceğiz. Ben arada, sırası ile 2055 - 2036 - 2021 - 2017 - 1994 ve 1977 seviyelerine doğru bir düzeltmenin sağlıklı olacağını düşünüyorum. Böyle bir düzeltme yaşayıp, sonrasında yıl sonu bilançoları için alımların başlaması halinde, çok daha güçlü alımların geleceğini, endeksin yukarıdaki dirençlerini kırıp, çok daha yüksek seviyelere yükselmesi bekliyorum. Bu süreç yaşanacak olursa, yaşanacak kısmi düzeltme sayesinde çok sayıda yeni alım fırsatı da oluşacaktır. 

Yok, kısmi bir düzeltme olmadan bu şekilde hergün birkaç hisse ile yükseliş korunur ve kapanışlarda az da olsa yükselmeye devam edersek, bu takdirde endeksin yükselmesini sağlayan şu an için kardemirler ve ulaştırma sektörü hisselerindeki yükseliş gibi yükselişleri, diğer risklerin gerçekleşmesinden korkup uzak durduğumuz için kaçıracağız. Acaba bir satış gelirse diye bu hisselerde alıma cesaret edemeyeceğiz. Son durum maalesef bu. Tekniklerini önceden görüp, tablolarda paylaşsak da, diğer endişelerimiz ve FED riski nedeniyle alıma cesaret edemediğimiz çok sayıda hisse olduğunu görüyorsunuz.

Ancak, sadede gelirsek, ben öncelik bilanço beklentilerinde olacak, olası yıl sonu bilançoları borsaları bir süre daha pozitif etkileyecek, bilançolardan sonra FED riskleri öne çıkacaktır görüşündeyim. Yani FED için korkmayı asıl bilançolar sonrasında daha çok yaşayacağız diye düşünüyorum. Bu nedenle BIST için bilanço beklentileri varken, olası düşüşün çok kısmi kalacağını, bunun da zaten alım fırsatı olarak kullanılacağı görüşündeyim. Eğer önümüzdeki hafta yapılacak olan TCMB faiz toplantısında yeni bir faiz indirimi yapılacak olursa, olası indirimin oranına göre kurlarda yeniden yükseliş atağı yaşanabilir. Kurlarda yükseliş yaşanınca hisseleri yukarı çektiğini görüyoruz. Böyle bir durumda benim beklediğim kısmi düzeltme daha yüksek seviyelerden yaşanır. 

Bir konuyu tekrar yazmak istiyorum! Enflasyonu aşağı çekmek için FED faiz artışları başladığı zaman, asıl korkması gereken piyasalar ABD borsaları gibi, AB borsaları olacaktır. ABD ve AB borsaları pandemi başından beri düşük faiz ve bol para ile aşırı fiyatlanıp, tarihi rekorlar kırdılar. Ama bizde yaşanan yüksek enflasyon, kur-faiz krizleri, öncesindeki daha bir çok sorun nedeniyle BIST zaten dışarıdaki yükselişe katılamamıştı. Halbuki şirket bilançoları olarak çok daha yüksek seviyelerde olmalıydık. Ama bu süreçte devamlı satan yabancılar yüzünden dışarıdaki yükselişe ayak uyduramadık. Dolar bazında iyi olduğumuz zaman gördüğümüz endeks 500 $ düzeylerinde oluyordu. Şu an ise TL olarak yüksek gördüğümüz bu endeks ancak 152$ düzeyinde. 

Kısacası FED politika değişimleri gelişmiş borsaları ciddi bir kar realizasyonuna sürükleyecek olursa, BIST olarak belki biz de ilk anda bu realizasyona katılacağız, ama sonrasında pozitif ayrışacağımızı düşünüyorum. Şirketlerimizin bilançoları bizi bu riskten koruyup ayrıştıracak diye düşünüyorum. Ama yanlış politikalar beklentileri etkileyip süreçleri öteleyebiliyor. 

BIST için 2022 yılında öne çıkmasını beklediğim hisseler, aksa, alark, eregl, ısdmr, kardmr, cemts gibi demirçelikler, thyao, goody, tkfen, sıse, kchol, sahol, kozalar, enerjilerin çoğunluğu, çimentolar, otomotiv yan sanayi şirketleri, taahhüt işleri düzenli süren orge, alctl, kords, petkm, tuprs, parsn, gsmciler, ilk aklıma gelenler. Beyaz eşyacılar da iyi olacaktır ama genel sanayi üretiminde %74 oranında kullanılan aramal fiyatlarında kur bazında yaşanan ciddi yükselişler maliyetlerini olumsuz etkileyebilir endişem nedeniyle onlar için tereddüt ediyorum. Aynı şekilde bilançoları olarak kamular hariç özel bankaların da çok daha yüksek fiyatları hak ettikleri görüşündeyim. Ama, devlet politikalarındaki belirsizlik ve riskler nedeniyle baskı altında kalabilirler diye uzak duruyorum. Ama akbnk, garan, ısctr ve ykbnk için çok daha yüksek fiyatlar olması gerekir görüşündeyim. Zaman zaman tekniklerine göre girip çıkılabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.01.2022
    09:49

    Dün ABD'de açıklanan TÜFE, son 39 yılın en yüksek rakamı olarak % 7 geldi. Beklentiler de bu yönde idi. Hatta veride pandemi tedarik aksamasından etkilenen ürünlerde daha yüksek oranların görülmesi, pandeminin artık gribe dönüşüy... Devamı »

  • 12.01.2022
    09:26

    ABD'de olası enflasyon ve sonrasında FED'in sıkılaştırma adımlarının endişesi ile 5 Ocak'tan itibaren kar satışları yaşanıyordu. Son iki gün bu satışlar biraz daha derin oldu. Dow f. 35.500'lere indi. Dün Powell konuştu. Enflasyonun kalıcı olmaması için faiz, bilan&c... Devamı »

  • 11.01.2022
    08:51

    ABD'de enflasyon, bizde cari denge açıklanacak. ABD enflasyonu tüm piyasalar için çok önemli bir veri olacaktır. Eğer enflasyon artışının sürdüğü görülecek olursa, FED'in varlık alımını hızlı sonlandırması, faiz kartını açması ve... Devamı »

  • 10.01.2022
    09:44

    ABD Merkez Bankası FED şahinleşen açıklamalar yapmaya başladı! Varlık alımlarını hızla bitirme yönünde ilerliyor. Bunun için Mart ayını bile beklemeden alım tutarlarını hızla düşürüp daha bile hızlı bitirebilir. Aynı şekilde faiz artışlarına daha hızlı ve daha ... Devamı »

  • 07.01.2022
    09:38

    FED tutanaklarında bir an önce faiz artışına başlanmalı yönündeki açıklamalar ons altın, kripto paralar ve kısmen de gelişmiş borsalarda satışlar getirmiş durumda. Bu durum tam da dünyada ikinci en büyük kripto madenciliği yapılan ülke Kazakistan'daki ka... Devamı »