Yine Devre Kesiciler Çalıştı!

19.01.2022 09:29
  •  A 

Bir süredir yaptığım düşüş uyarıları dış borsalarda ve BIST'de tam düşündüğüm rakamlarla yaşandı ve yaşanıyor. Lakin yaşanan bu satışlar yine aniden ve panik halinde geldiği için devre kesiciler yaşandı. Bu da düşüşün şeklinin ve etkilerinin biraz ağır olmasına neden oluyor. 

Peki bu düşüş neden oldu? Öncelikle teknik olarak önemli dirençlerde olduğumuzu ve 2071 seviyesini geçebilse de, 2103 direncini hemen aşmanın zor olacağını, öncesinde teknik bir düzeltmenin yararlı olacağını yazdığımı biliyorsunuz. Ama tam da bankalar kalkarken bir anda bu şekilde bir düşüşün teknik dirençten dönüş hareketi olduğunu sanmıyorum. Yani bir sebep bu satışları tetiklemiştir. Peki ne olabilir? Dün ortalıkta dolaşan iki spekülasyon vardı. Biri, bürokrasi kademesinde önemli bir istifa haberi geleceği, diğeri de Rusya'nın Ukrayna'ya girmek üzere olduğu söylentileriydi. 

İstifa söylentilerinden birisi TCMB başkanı için. İyi de sayın başkan geldikten sonra kur, faiz, zamlar ortada. Başkanın gelirken söyledikleri, geldikten sonraki söylemleri ve sonrasında dedikleri de malum. Başarı göremiyorum ben. Başkanın güven verdiğini de düşünmüyorum. Bu yüzden böyle bir istifa olur olmaz bilemem, ama piyasayı bu şekilde bozacak bir gelişme olmaz. 

Aynı anda, hatta bizden de önce Rusya borsasında %8 civarı bir düşüş olduğu için Ukrayna-Rusya çatışması riski daha etkili olmuş olabilir.

Kapanış Seansının Yapılmaması Yanlış Bir Uygulama Oldu!
              Peki şimdi ne olacak? BIST bugün ne yapacak? Öncelikle normalde beklediğim kısmi düzeltme seviyesinde kapanış yaptık. Ama devre kesiciler nedeniyle süre dolmadı diye seans sonu kapanış seansı da yapılmadı. İşte bu konu çok önemli bir detay ve yanlış bir karar olmuştur!

Çünkü dün kredili hisselerini, ya da gün sonunda satmak için aldığı gün içi alımlarını satmak isteyenlere bu şans verilmedi. Tamam devre kesiciler uygulanabilir. Bu doğru. Ama eğer devre kesici saati seans bitmeden dolmasa bile, seans saati bittikten sonra, kapanış seansı muhakkak yapılmalıydı. Bu yapılmayınca, dün düşüşte ters yakalanan bir çok hesap, ya krediye kalacak, veya temerrüte düşecektir. Bu nedenle de güne direk satışlarla başlamak isteyebilirler. İşte sorun da burada! Acaba satmak zorunda kalan ama satamayan ne kadar hesap kaldı dün? Bu cevaba göre bugün BIST ekstra düşüş seviyelerini görebilir. 

Dün gece viop işlemlerinde kısmi bir toparlanma ile işlemler kapandı. Bu bir moral olur da, güne kısmi alışlar da gelerek başlarsak o zaman belki ekstra düşüş yaşamadan alım tepkilerini görürüz. Ama ben sanki satıcılı bir açılışın olacağı endişesine sahibim. Sebebi de, dün ters yakalanıp, zorunlu oldukları satışları yapamayanların seans başında zorunlu satışa kalkabilecekleri endişemdir. Bu nedenle sert bir satıcılı açılışta görülecek fiyatların bir çok hisse için alım fırsatları olabileceği görüşündeyim. Bu nedenle açılışta satmak zorunda olanlar nedeniyle 1925 ve 1864 destek seviyelerinin BIST'de görüldüğüne şahit olabiliriz. Normalde 1864 bu günler için görülmesini beklemediğim bir destek olacaktı.

Ama hemen belirteyim, böyle zamanlarda kantarın topuzu bazen kaçıyor biliyorsunuz. O yüzden alım yaparken, olası daha da düşme riski olabileceğini bilerek alım yapılmalı. Önemli olan hisselerin ederleridir. Çünkü bir süre sonra fiyatlar o edere gelirler.

Bugün çok sayıda yeni öngörüm olabilir. Umarım kısa sürede düştüğümüz desteklerden yeniden yukarı döner ve bilanço beklentilerine uygun yükselişlere geçeriz.

Bu arada ABD borsalarında da önceki yazılarımdaki belirttiğim riskli desteklerdeyiz. 35000 desteği kırılırsa Dow future için 34500 ve 34000 seviyelerine düşüş sürebilir. Bu detayları da takip etmek durumundayız.

Özellikle yeni yatırımcılar için uyarıyorum; borsada ederi daha yüksek olan, hatta bu ederlere bir süre sonra gidecek olan hisselerde bile ara düşüşler olabilir. Hatta bu düşüşlerde ciddi zararlara da girmiş olabilirsiniz. Maalesef borsada bunlar yatırımcı davranışlarına göre olabiliyor. Böyle zamanlarda sakin durup, bekleyeceksiniz. Sonrasında beklentilerinize ulaştığınızı göreceksiniz. Her zararda panikle satarsanız, her yeni alımda da benzer durum yaşanabileceği için, paranızı çok hızla eritirsiniz. Lütfen alım yaparken bilanço ederlerini düşünerek işlem yapın. Sonrasında hisseden değil de, diğer piyasa gelişmelerinden yaşanan düşüşlerde ise gereğinden fazla endişe duyup, panik yapmayın.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.01.2022
    09:33

    Bir süredir sizleri ABD ve FED kaynaklı riskler için uyarıyorum biliyorsunuz. FED kaynaklı açıklama, gelişme ve beklentilerin boyutu riskli hale gelmeye başladı. Faiz artışları için 2,3 olacak denirken, sayı 3,4,5,6 diye arttırılmaya başlandı. Bundan daha da riski olacak ol... Devamı »

  • 16.01.2022
    16:05

    18:30 gibi Kuşadası Körfezinde olta ile balığa çıkıyorum. Balık durumuna göre gece geç saate kadar balıkta olacağım. Bu nedenle şimdiden teknikleri paylaşmaya başladım. Zamanım tüm hisselere bakacak kadar yok. Yetişirsem, seans öncesi devam ederim. Önceki g&uum... Devamı »

  • 14.01.2022
    09:09

    ABD enflasyonu yüksek seyretmeye devam ediyor. 39 yılın en yüksek enflasyon seviyesi olarak % 7 gelen TÜFE sonrasında, dün açıklanan ÜFE de %9.7 geldi. ÜFE geçen ay bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Bu dönemde Devamı »

  • 13.01.2022
    09:49

    Dün ABD'de açıklanan TÜFE, son 39 yılın en yüksek rakamı olarak % 7 geldi. Beklentiler de bu yönde idi. Hatta veride pandemi tedarik aksamasından etkilenen ürünlerde daha yüksek oranların görülmesi, pandeminin artık gribe dönüşüy... Devamı »

  • 12.01.2022
    09:26

    ABD'de olası enflasyon ve sonrasında FED'in sıkılaştırma adımlarının endişesi ile 5 Ocak'tan itibaren kar satışları yaşanıyordu. Son iki gün bu satışlar biraz daha derin oldu. Dow f. 35.500'lere indi. Dün Powell konuştu. Enflasyonun kalıcı olmaması için faiz, bilan&c... Devamı »