Gündemi FED ve Bilançolar Belirleyecek!

24.01.2022 09:25
  •  A 

Bu hafta bana göre en önemli gündem FED kararları olacak. Çarşamba günü bu yönde gelişmeleri duyacağız. FED'in varlık alımlarını tamamlama, faiz artışı ve bilanço daraltması yönünde adımlar ve olası kararlar piyasaları etkileyecektir. Ben bu konuda FED'in şahinleşmek zorunda olduğunu uzun süredir yazıyorum. Bu nedenle bu toplantıdan ne çıkarsa çıksın, sonrakilerde de benzer kararların daha şahin olacağı görüşündeyim. Bu nedenle de, zaten uzun zamandır primli işlem gördüğünü düşündüğüm ABD borsaları için kar satışları ve düzeltme konusunda uyarmaya devam ediyorum. Şu an için Dow.future'de 34.000 önemli bir destek. Bu destek hemen kırılır mı göreceğiz. Ama kırıldığı zaman satışların daha da sertleşeceğini düşünüyorum. Olası alt seviyeleri, paylaştığım destek-direnç tablomuzda bulabilirsiniz.

Bilançolar da haftanın önemli beklentileri. ABD için de, BIST için de bilançolar önemli. Özellikle bankalar karlarında öne çıkacaklardır görüşündeyim. Aynı şekilde demirçelik, holdingler, otomotiv ve yan sanayi, çimento, enerji, perakende-market, petro kimya, gsm, sigorta, altınlar, cam, ilaç ilk aklıma gelen olumlu beklediğim sektörler. Lakin son gelişme olan elektrik kesintileri ciddi sorun yaratabilir. Otomotiv sektöründe üç günlük kesintinin 1 Milyar Dolar'lık yük-kayıp yaratması endişesi var. Gelişmeler beklentileri de olumsuz etkileyebiliyor. Kesintinin süresi çok önemli olacaktır.

Ben yurt dışında daha iyi bir hava olduğu için, BIST'in güne alıcılı başlamasını bekliyorum. Ama sonrası için çok emin değilim. Çünkü FED konusu riskli. Bu riskten zaten çekinirken, bir de elektrik kesintisinin çıkması pozitif olabilecek beklentileri baskılayabilir.

Rusya-ABD Dışişleri Bakanlarından hafta sonu olumlu bir görüşme sonucu çıkmadı. ABD'nin Ukrayna'daki elçiliklerine seyahat ve bölgeden çıkma yönlü uyarıları var. Yani Ukrayna - Rusya gerilimi de ciddi riskler yaratabilecek durumunu koruyor.

Hisse bazlı odaklanma yine ön planda olacaktır.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 21.01.2022
    09:26

    Öncelikle hemen belirtelim, uzun süre sonra TCMB dünkü PPK toplantısında, doğru bir adım atarak politika faizlerine dokunmadı. Faizleri %14 seviyesinde sabit bıraktı. Lakin dezanflasyonist sürecin başlayacağı yönündeki açıklaması çok ikna edici değil.... Devamı »

  • 20.01.2022
    09:44

    İşte en önemli soru bugün için bu. Son toplantıda artık hareket alanlarının kalmadığı, üç ay izlemede kalıp, gelişmeye göre faiz kararı alacaklarını söylemişlerdi. Aynı zamanda kur korumalı mevduat sistemi uygulamasının başarılı olabilmesi için de, faizl... Devamı »

  • 19.01.2022
    09:29

    Bir süredir yaptığım düşüş uyarıları dış borsalarda ve BIST'de tam düşündüğüm rakamlarla yaşandı ve yaşanıyor. Lakin yaşanan bu satışlar yine aniden ve panik halinde geldiği için devre kesiciler yaşandı. Bu da düşüşün şeklinin ve etkilerin... Devamı »

  • 18.01.2022
    09:33

    Bir süredir sizleri ABD ve FED kaynaklı riskler için uyarıyorum biliyorsunuz. FED kaynaklı açıklama, gelişme ve beklentilerin boyutu riskli hale gelmeye başladı. Faiz artışları için 2,3 olacak denirken, sayı 3,4,5,6 diye arttırılmaya başlandı. Bundan daha da riski olacak ol... Devamı »

  • 16.01.2022
    16:05

    18:30 gibi Kuşadası Körfezinde olta ile balığa çıkıyorum. Balık durumuna göre gece geç saate kadar balıkta olacağım. Bu nedenle şimdiden teknikleri paylaşmaya başladım. Zamanım tüm hisselere bakacak kadar yok. Yetişirsem, seans öncesi devam ederim. Önceki g&uum... Devamı »