TCMB Ne Yapar?

20.01.2022 09:44
  •  A 

İşte en önemli soru bugün için bu. Son toplantıda artık hareket alanlarının kalmadığı, üç ay izlemede kalıp, gelişmeye göre faiz kararı alacaklarını söylemişlerdi. Aynı zamanda kur korumalı mevduat sistemi uygulamasının başarılı olabilmesi için de, faizleri DTH'lardan TL'ye geçişler çok daha ciddi tutarlara ulaşana kadar değiştirmemesi gerektiği görüşündeyim. Çünkü uygulamaya geçişin başında şirketler uygulama dışı tutulmuşlardı. İstenilen başarı elde edilemeyince şirketler de bu sisteme dahil edildi. Bu da yetmeyince bankalara hesaplardaki dövizler için %1.5 komisyon faturası kesildi. Bu yetmedi, şirketlerin ihracat gelirlerinin %25'ini TCMB'na satma zorunluluğu getirildi. Bu da yetmedi, şirketlerin kur korumalı mevduat faizinden elde edecekleri gelirlerine vergi istisnası getirildi.

İşte tüm bunlar sonrası sisteme yatan paranın ne boyuta ulaşacağı görülmeden yeni faiz indirimi çok hatalı bir karar olur. Ancak sonraki aylar için ben 200-300 puan daha faiz indirimi hedefi olduğu görüşündeyim.

Bu arada hemen belirteyim ki, yapılanın adı faiz indirimi. Ama fiiliyatta aslında politika faizleri dışında her alanda faiz artışları yaşanıyor. Mevduat, kredi, tahvil faizlerinde ciddi artışlar yaşadık. Yani piyasada yapılan aslında faiz indirimi değil, faiz artışı oldu. Hatta bankalara örtülü bir sermaye transferi yapıldığı görüşündeyim. Şöyle ki, haftalık politika faizleri ile %14'ten bankalara para veren aynı devlet, şu an için %23 olan tahvil faizleri ile bu parayı geri alıyor. Bu faiz bir ara %24.61 seviyesine kadar çıkmıştı. 

Eğer yeniden faiz indirimi yapılacak olursa, bunun ekonomiye kur ve enflasyon baskısı olarak yansıması sürecektir. Nitekim akaryakıt dahil her şeye gelmeye devam eden zamlar yüzünden TÜFE artışları birkaç ay daha sürecektir.

Rusya-Ukrayna geriliminin riskleri, FED'in faiz artışı sürecine hızla yaklaşması riski sürerken de faizlerde yeni bir indirimin yapılması büyük bir hata olur. Ama bu hatayı yaptıkları içindir ki, kurlar, enflasyon ve her alanda zamlar kontrolden çıktı. Bu nedenle de aynı hatayı kesinlikle bir daha yapmazlar da diyemiyorum. Umarım en azından yeni mevduat sistemi sayesinde döviz tevdiatlardan ciddi çözülme görülmeden yeniden bir güven kaybı sürecine ülkeyi sokmazlar.

Ama oldu ki, sıraladığımız risklere rağmen, TCMB yine faiz indirimi yaptı. Bu takdirde olası indirim oranına göre kurlarda bir tepki yaşanır. 100 puana kadar olacak indirimlerde, Dolar 14.00 - 14.42 seviyelerine doğru atak yapabilir. Yok eğer indirim 150-200 baz puan arasında olursa, bu takdirde Dolardaki atak 14.83 ve biraz daha üstünü test edecek şekilde yaşanabilir. Ama her iki durum sonrasında yine kurlarda satış baskıları oluşur ve bugünkü düşük seviyelere ve altına yine iner görüşündeyim. Kurun yükselişini engellemek için alınan yazımda yazımda belirttiğim uygulamalar nedeniyle kurlarda yakın vade de kalıcı ekstra yükselişler olacağı görüşünde değilim. 

Kurda ekstra yeni faiz indirimleri nedeniyle yükseliş tepkisi yaşanırsa, BIST'de de yükseliş görebiliriz. Hisseler yine döviz yükselişine paralel yükselişler yaparlar diye düşünüyorum. 

Şimdi konuyu BIST'e bağlayalım.
              TCMB'ndan BIST'i bozacak bir karar çıkmaz. Hatta pas geçtiği görülünce özellikle bankaların BIST'i yukarı çektiğini görebiliriz. Bankaların yıl sonu bilançolarında yukarıda anlattığım örtülü sermaye-kar transferi nedeniyle ekstra karlar açıklanmasını bekliyorum. Bu karların özel bankalarda daha yüksek olacağı görüşündeyim.

BIST için şimdilik geçemeyiz diye düşündüğüm 2071 ve üstündeki 2103 seviyesini geçemedik ve sağlıklı olur dediğim kısmi teknik düzeltme desteği olan 1975 seviyesinin de az altına inip, dün alımlarla yeniden 2042 seviyesine kadar toparlandık. 

Ama özellikle Rusya-Ukrayna konusu çok riskli boyutta. Rusya işgal düşünmüyoruz dese de, her an Ukrayna'ya müdahale edebilir. Hafta sonu Rusya ve ABD Dış İşleri Bakanlarının görüşmesi var. Rusya bu görüşmeden istediğini alamazsa, önümüzdeki hafta Ukrayna'ya müdahale riski her an yaşanabilir. Bu riskin akıbetini görmeden 2071 ve 2103 dirençleri yine çok önemli olacaktır. Ben 2103 direncinin kırılmasını yine zor görüyorum. Oldu ki, bankaların da desteği ile kıracak olursak, tablolarda göreceğiniz sıralı ilk dirençlerle sınırlı bir yükselişte takılırız görüşündeyim. Ama İki süper gücün hafta sonu görüşmesi olumlu geçer ve bölgesel çatışma-savaş riski düşerse, o zaman BIST bilanço yükselişlerini hızlandırabilir.

Ama bu arada hisse bazlı ayrışmalar yine olacaktır. Bu belirsizlikler nedeniye açık öngörülerde belki kısmi yukarı revizeler yapabilirim ama bunu çok sınırlı yapmayı düşünüyorum. Gerçekleşmelerde öngörüleri kapatmayı tercih ederim sanırım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.01.2022
    09:29

    Bir süredir yaptığım düşüş uyarıları dış borsalarda ve BIST'de tam düşündüğüm rakamlarla yaşandı ve yaşanıyor. Lakin yaşanan bu satışlar yine aniden ve panik halinde geldiği için devre kesiciler yaşandı. Bu da düşüşün şeklinin ve etkilerin... Devamı »

  • 18.01.2022
    09:33

    Bir süredir sizleri ABD ve FED kaynaklı riskler için uyarıyorum biliyorsunuz. FED kaynaklı açıklama, gelişme ve beklentilerin boyutu riskli hale gelmeye başladı. Faiz artışları için 2,3 olacak denirken, sayı 3,4,5,6 diye arttırılmaya başlandı. Bundan daha da riski olacak ol... Devamı »

  • 16.01.2022
    16:05

    18:30 gibi Kuşadası Körfezinde olta ile balığa çıkıyorum. Balık durumuna göre gece geç saate kadar balıkta olacağım. Bu nedenle şimdiden teknikleri paylaşmaya başladım. Zamanım tüm hisselere bakacak kadar yok. Yetişirsem, seans öncesi devam ederim. Önceki g&uum... Devamı »

  • 14.01.2022
    09:09

    ABD enflasyonu yüksek seyretmeye devam ediyor. 39 yılın en yüksek enflasyon seviyesi olarak % 7 gelen TÜFE sonrasında, dün açıklanan ÜFE de %9.7 geldi. ÜFE geçen ay bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Bu dönemde Devamı »

  • 13.01.2022
    09:49

    Dün ABD'de açıklanan TÜFE, son 39 yılın en yüksek rakamı olarak % 7 geldi. Beklentiler de bu yönde idi. Hatta veride pandemi tedarik aksamasından etkilenen ürünlerde daha yüksek oranların görülmesi, pandeminin artık gribe dönüşüy... Devamı »