Dış Piyasalarda Karışık Gelişmeler var!

21.01.2022 09:26
  •  A 

Öncelikle hemen belirtelim, uzun süre sonra TCMB dünkü PPK toplantısında, doğru bir adım atarak politika faizlerine dokunmadı. Faizleri %14 seviyesinde sabit bıraktı. Lakin dezanflasyonist sürecin başlayacağı yönündeki açıklaması çok ikna edici değil. Akaryakıt, elektrik, doğalgaza zam yapmaya devam ederek dezenflasyonist süreci nasıl başlatacaklar bakalım göreceğiz. Muhtemelen yapılmakta olan ötv ve kdv düzenlemeleri ile bunu sağlayacaklarını düşünüyor olabilirler. Lakin TÜFE %36 iken, ÜFE'nin ise % 80 üstünde olduğu unutulmamalı! Kdv ve ötv indirimlerini üretici üzerinde kalan enflasyon farkını azaltmak için kullanıp, olası vergi indirim oranları kadar yeni zamlar yapabilir. 

Maalesef zorlama faiz kararları ülkeye ve insanımıza çok ağır bir yük getirmiş durumda. Bunu geri almak çok da kolay olacak diye düşünmüyorum. Zamansız ve iktisat kurallarına aykırı bir zorlama ile sadece politika faizlerini düşürüp, diğer tüm faiz, kur, maliyet yükünü ise arttırdık. Bu da çok yüksek bir enflasyon ile karşı karşıya kalmamıza neden olmuş durumda. Birey ve şirketler üzerinde bu denli artan yükler, bir süre sonra büyümeyi de olumsuz etkileyecek, bunun neticesinde büyümede düşüş yaşayınca, enflasyon baskısını azaltmış olacağız. Ama bu yöntem sağlıklı olan değildi.

ABD Piyasalarında Karışık Tablolar!
              Sizleri ABD on yıllık faizleri, DXY(Dolar Endeksi) ve ABD borsalarındaki olası düşüş riskleri için uyarıyordum. Önce on yıllıklar %1.90 seviyesine kadar yükselerek piyasaları gerdi. Ama şu an %1.77 seviyesine kadar gevşemiş durumda. Şimdi ise borsalarda sert kayıplar yaşanıyor.Dow ve S&P'de bir kaç gündür yazılarımda ve teknik paylaşımlarımda dikkat çektiğim seviyelere hatta daha bile altına doğru yaşanan düşüşlerin olduğunu görüyoruz. DXY ise bu süreçte tehlikeli olacak 96.80 seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Anlayacağınız BIST olarak onlara göre yine de iyiyiz. 

Ancak, bu ortamda BIST'in 2071 ve üstündeki 2103 seviyesini geçmesi zor diye uyardığımı biliyorsunuz. Dün TCMB faizlere dokunmasa da, dışarıdaki bu baskılar da BIST'i olumsuz etkiliyor. Alıcılar ısrarcı olmayıp, dış borsalardan etkilenip satışa dönebiliyorlar. 

İşte bu ortamda ABD Dow future için 33928 desteğini yakın takip etmemiz lazım! Eğer bu desteğe kadar yaklaşıp dönerse, ekstra bir satış baskısı yaşanmaz ve Dow 'da kısmi toparlanmalar görülür. Ama bu desteği de aşağıya kıracak olursa, o zaman ABD borsalarındaki satışlar daha da derinleşir. Bunun etkileri BIST'de de en azından ilk anda ve kısmi şekilde görülebilir. 

Diğer takip etmemiz gereken riskli gelişme ise, ki bunu da yazdım; hafta sonu ABD-Rusya Dışişleri Bakanlarının yapacağı görüşmedir. Bu görüşmeden sonuç alınırsa, Ukrayna riski azalır. Yok görüşmeden sonuç çıkmazsa, o zaman Rusya'nın Ukrayna'ya olası bir müdahalesi tüm dünya için çok ciddi sıkıntılı bir süreç yaratır. Geçici de olsa sert değer kayıpları yaşayabiliriz. Bu esnada kur baskısı ve ons altında ekstra yükselişler görülebilir.

İşte bu nedenle temkimli duruşa ve hisse bazlı odaklanmaya bir süre daha devam etmek doğru olacaktır. Zaten yazılarımda, teknik paylaşımlarımda bu ayrışmayı yapabileceğini düşündüğüm hisseleri görüyorsunuz.

Sakın bu süreçte kredili olmayın. %25-%50 arası nakiti her fırsatta yaratmaya ve korumaya çalışın. Ummadığımız düşüşler halinde yeni alım fırsatları çıkarsa elinizde nakit bulunsun. 

Bunun dışında bilanço dönemine yaklaşıyoruz. Özellikle özel bankalar dahil bir çok şirkette çok ciddi kar artışları olacak diye bekliyorum. Bunun fiyatlar üzerinde olumlu etkileri olabilir. Ama şu an için dış borsalardaki düşüşler ve kırmızı tablolar BIST'i de baskılayacaktır. Bu nedenle güne satıcılı başlayıp paylaştığım desteklere doğru kayıplar yaşayabiliriz. Ama buna rağmen bazı hisselerde de pozitif ayrışmalar görebiliriz. Bunları yakalayabilirsek ne mutlu bize. Ama beklentileri iyi olan hisselerdeki olası kayıplar yüzünden gereğinden fazla paniklemeyin derim. Geri çekilip bir süre bekleyerek yeniden düzeldiğini görebiliriz.

Ama unutmayın, ABD FED nedeniyle dünya piyasaları bir baskı yaşayacak. Bu esnada biz kendi ödevlerimizi doğru ya da yanlış yapmamıza göre az ya da çok etkilenecek, ya da pozitif ayrışacağız. Ben ilk andaki olumsuz etki sonrasında pozitif ayrışma yaşamayı bekliyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.01.2022
    09:44

    İşte en önemli soru bugün için bu. Son toplantıda artık hareket alanlarının kalmadığı, üç ay izlemede kalıp, gelişmeye göre faiz kararı alacaklarını söylemişlerdi. Aynı zamanda kur korumalı mevduat sistemi uygulamasının başarılı olabilmesi için de, faizl... Devamı »

  • 19.01.2022
    09:29

    Bir süredir yaptığım düşüş uyarıları dış borsalarda ve BIST'de tam düşündüğüm rakamlarla yaşandı ve yaşanıyor. Lakin yaşanan bu satışlar yine aniden ve panik halinde geldiği için devre kesiciler yaşandı. Bu da düşüşün şeklinin ve etkilerin... Devamı »

  • 18.01.2022
    09:33

    Bir süredir sizleri ABD ve FED kaynaklı riskler için uyarıyorum biliyorsunuz. FED kaynaklı açıklama, gelişme ve beklentilerin boyutu riskli hale gelmeye başladı. Faiz artışları için 2,3 olacak denirken, sayı 3,4,5,6 diye arttırılmaya başlandı. Bundan daha da riski olacak ol... Devamı »

  • 16.01.2022
    16:05

    18:30 gibi Kuşadası Körfezinde olta ile balığa çıkıyorum. Balık durumuna göre gece geç saate kadar balıkta olacağım. Bu nedenle şimdiden teknikleri paylaşmaya başladım. Zamanım tüm hisselere bakacak kadar yok. Yetişirsem, seans öncesi devam ederim. Önceki g&uum... Devamı »

  • 14.01.2022
    09:09

    ABD enflasyonu yüksek seyretmeye devam ediyor. 39 yılın en yüksek enflasyon seviyesi olarak % 7 gelen TÜFE sonrasında, dün açıklanan ÜFE de %9.7 geldi. ÜFE geçen ay bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Bu dönemde Devamı »