Tüm Riskler Artıyor!

27.01.2022 09:42
  •  A 

Powell FED'den Daha Şahin Çıktı!
             ABD Merkez Bankası FED faizleri %0 - %0,25 aralığında sabit tuttu. Mart ayında varlık alımlarının sonlandırılacağı ve faiz artışının yaklaştığı açıklaması yapıldı. Aynı şekilde bilanço küçültmesi adımının faiz artışı başladıktan sonra yapılacağı açıklaması vardı. Bunları yaparken de piyasaları ve istihdamı bozmadan yapacakları söylendi. Bu açıklamalar ilk anda piyasa tarafından olumlu algılandı. Ama sonra başkan Powell'ın konuşması daha şahin çıkınca tüm piyasalara yansıması olumsuza döndü. Powell, enflasyonun artık kabul edilebilir olmaktan  çıktığını, %2'ye indirme hedeflerinde kararlı olacaklarını, tedarik sorununun kalıcı olabileceğini ve bu nedenle de enflasyon baskısı süreceği için buna her türlü araçla müdahale edileceği açıklamalarını yaptı.

Powell'ın söyledikleri uzun zamandır bu tarihlerde olmasını beklediğim kararlar ve gelişmeler. Açıkçası ben şaşırmadım. Ama görüyorsunuz hep iyi taraftan görmek isteyen piyasalar olumsuz etkilenmiş durumda. Açıklamalar sonrası ABD on yıllık faizleri %1.85 seviyesine çıktı. Yeniden %1.90 üstüne çıkması borsaları ve ons altını olumsuz etkiler. Ama %1.90 seviyesi geçilmez de yeniden aşağıya dönerse o zaman tedirginlik azalır. Şimdilik Yukarı riske odaklanmak lazım. Çünkü onun etkisi daha yüksek olur.

Aynı şekilde Dolar Endeksi DXY de, 96.70 seviyesine çıkmış durumda. Burada asıl risk 96.90 seviyeleri aşılacak olursa başlar. Böyle bir hareket sonrası 98.80-100.00 seviyelerine doğru yükselişler borsa ve ons altını olumsuz baskılar.

Ukrayna Riski de Artıyor!
              ABD vatandaşlarına çok acil Ukrayna'yı terk etmeleri uyarısı yaptı. Karşılıklı itidal içeren açıklamalar olsa da, konuşlanmalar, bölgeye gönderilen silah ve askerler işin çok ciddileştiğini gösteriyordu. ABD tarafından yapılan ülkeden çıkın uyarısı riskin daha da arttığını gösteriyor.

Doğalgaz Kesintileri!
              Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'a borcumuz söz konusu olmadığını, sorunun 10-15 gün içinde çözüleceğini söyledi. Yani on gün denen sürer 15 güne çıkmış oldu. Ama iyi bir gelişme ise, Azerbaycan Türkiye'ye günlük 5 milyon metreküp gaz sevkiyatı yapacağını açıkladı. Benzer sevkiyat artışının Katar'dan da olması bekleniyor. İran'dan akışın normale dönmesine kadar bu takviyeler sanayinin doğal akışına dönmesine yeter mi bilemiyorum.

Anlayacağınız tüm riskler aynı anda artmaya başladı. Bu gelişmeler dış borsalarda endekslerin düşmesine neden oldu. BIST'de de fureler eksi açıldı. BIST'in de güne düşüşle başlamasını bekliyorum. Ama bu düşüş sonrası kısmen toparlanma gelebilir. Haftaya bankaların bilançoları açıklanmaya başlanacak. Gelecek iyi bilanço beklentilerinin piyasayı kısmen tutabileceği düşüncesindeyim.

Olası ilk düşüş desteklerini yazılarımda ve ilgili teknik tablolarımızda bulabilirsiniz. İşte bu riskler nedeniyle ısrarlar yaptığım uyarımı sakın unutmayınız! Krediden uzak, %25 ile % 50 nakit pozisyon ile bu süreci götürmek tedbirli davranış olacaktır.

Ama yine de hisse bazlı pozitif ayrışmalar görülebilir. Tekniklerine göre olası hareketlenme ihtimali olan hisseleri de teknik tablolarımızda bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.01.2022
    00:54

    Site Hakkı Kişiseldir! Değerli Üyeler, Site gold üyeliği bir kişilik bir haktır. Bu üyeliğinizden edindiğiniz bilgi ve paylaşımları, eş ve çocuklarınız gibi aile içi kullanmanız normal görülebilir. Lakin bunun ötesinde paylaşım yapmanız... Devamı »

  • 26.01.2022
    09:29

    Bugün tüm dünya piyasalarının gözü ABD Merkez Bankası FED'de olacak. Dün başlayan FED toplantısının alınan kararları bu akşam başkan J.Powell tarafından açıklanacak. Varlık alımının en geç mart ayında bitmesi bekleniyor. Piyasalar için önem... Devamı »

  • 25.01.2022
    09:00

    Yakın vadeli risklerimiz Ukrayna, FED ve İran'dan gelen doğalgaz kesintisi. Üçü de şu an karşımızda. Bugün FED toplantısı başlıyor. Yarın akşam FED'in olası kararlarını duyacağız. Varlık alımlarını sonlandırmak, faiz artış kararı ve bilanço küçül... Devamı »

  • 24.01.2022
    16:28

    Her iki krizin de ciddi boyutta olumsuz etkileri yaşanıyor. Her iki konuda da pozitif gelişmeler BIST ve hisseleri bir anda artıya taşıyabilir. Ama sorunların daha da büyüme riski de yüksek. Bu durumda BIST ve hisselerin beklentilerine rağmen geçici de olsa sert değer kayıpları... Devamı »

  • 24.01.2022
    09:25

    Bu hafta bana göre en önemli gündem FED kararları olacak. Çarşamba günü bu yönde gelişmeleri duyacağız. FED'in varlık alımlarını tamamlama, faiz artışı ve bilanço daraltması yönünde adımlar ve olası kararlar piyasaları etkileyecektir. Ben bu ... Devamı »