FED Günü!

26.01.2022 09:29
  •  A 

Bugün tüm dünya piyasalarının gözü ABD Merkez Bankası FED'de olacak. Dün başlayan FED toplantısının alınan kararları bu akşam başkan J.Powell tarafından açıklanacak. Varlık alımının en geç mart ayında bitmesi bekleniyor. Piyasalar için önemli detaylar, faiz artışlarının başlangıcı, oranı ve 2022'de kaç adet artış planlandığı ve olası bilanço küçültme planları olacaktır. Benim için en önemli gelişme olası bilanço küçültme kararları olur. Yani FED piyasadaki likiditeyi daha hızlı geri çekmek için doğrudan varlık satımlarına başlayabilir. Eski yazılarımda bu konuyu zaman zaman yazdığımı bilirsiniz. Bu uygulama bankalara tahvil satışı yapılıp para çekilmesidir. Piyasaları faiz artışından çok daha hızlı etkiler. Likidite daraldığı için piyasa faizlerinin daha hızlı artmasına neden olur.

FED riski yaklaştıkça düzeltmeler ve kar satışlarının olmasını beklediğim ABD borsalarında ve AB gibi gelişmiş ülke borsalarında düzeltmelerin başladığını görüyorsunuz. FED'den faiz artışı kararının yanında özellikle bilanço daraltımı(varlık satımı) kararı çıkacak olursa, borsaların yanında ons altın için de baskılar oluşur. Ons altın'da 1858 ve 1875$ seviyelerinde bulunan önemli dirençler FED riskine rağmen kırılacak olursa, o zaman düşüş endişelerim yerini yeni bir yükseliş trendine bırakır. Açıkçası ben bunun olmasından ziyade, FED'in olası kararlarının riskleri nedeniyle, ons altın için yukarıda verdiğim seviyelerin iyimser dirençler olarak kalacağını, asıl düşüş riskinin yüksek olduğu görüşündeyim. FED'den hızlı ve şahin kararlar çıkarsa, hızla 1800$ - 1770 $ ve altına doğru düşüş trendine girecek bir ons altın göreceğimiz görüşündeyim. 

BIST, son düşüşlerin bir kısmını dün geri aldı. Bugün de alıcılı başlayıp kısmen yükselmesini bekliyorum. Ama sonrasına tam emin değilim. Düşüş halinde tablolarımızda paylaştığım 1910 ve 1880 ilk sıralı desteklerimiz bugün için yeterli olabilir. Yükselişin sıralı dirençleri de 1986-2000 ve 2013 seviyelerinde bulunan dirençler olacaktır. Daha üstü ise yeniden yükselişin başlaması demek olur. Şimdilik piyasadaki riskler nedeniyle bunu beklemiyorum. Ukrayna ve İRan gazı riskleri kalkarsa o zaman bu ihtimal güçlenir.

Anlayacağınız yine hisse bazlı odaklanmaların olacağı bir gün bekliyorum. Dün dikkat çektiğim bankalar yine öne çıkabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.01.2022
    09:00

    Yakın vadeli risklerimiz Ukrayna, FED ve İran'dan gelen doğalgaz kesintisi. Üçü de şu an karşımızda. Bugün FED toplantısı başlıyor. Yarın akşam FED'in olası kararlarını duyacağız. Varlık alımlarını sonlandırmak, faiz artış kararı ve bilanço küçül... Devamı »

  • 24.01.2022
    16:28

    Her iki krizin de ciddi boyutta olumsuz etkileri yaşanıyor. Her iki konuda da pozitif gelişmeler BIST ve hisseleri bir anda artıya taşıyabilir. Ama sorunların daha da büyüme riski de yüksek. Bu durumda BIST ve hisselerin beklentilerine rağmen geçici de olsa sert değer kayıpları... Devamı »

  • 24.01.2022
    09:25

    Bu hafta bana göre en önemli gündem FED kararları olacak. Çarşamba günü bu yönde gelişmeleri duyacağız. FED'in varlık alımlarını tamamlama, faiz artışı ve bilanço daraltması yönünde adımlar ve olası kararlar piyasaları etkileyecektir. Ben bu ... Devamı »

  • 21.01.2022
    09:26

    Öncelikle hemen belirtelim, uzun süre sonra TCMB dünkü PPK toplantısında, doğru bir adım atarak politika faizlerine dokunmadı. Faizleri %14 seviyesinde sabit bıraktı. Lakin dezanflasyonist sürecin başlayacağı yönündeki açıklaması çok ikna edici değil.... Devamı »

  • 20.01.2022
    09:44

    İşte en önemli soru bugün için bu. Son toplantıda artık hareket alanlarının kalmadığı, üç ay izlemede kalıp, gelişmeye göre faiz kararı alacaklarını söylemişlerdi. Aynı zamanda kur korumalı mevduat sistemi uygulamasının başarılı olabilmesi için de, faizl... Devamı »