Bankalar da Yükselişe Katılacak Mı?

14.12.2021 09:11
  •  A 

TL bazında BIST'de tarihi rekorlar görülmeye devam ediyor. Bir süredir bankalar bu yükselişe tam destek verememişlerdi. Dün bankalarda yaşanan yükseliş sonrası banka endeksi xbank'ın geldiği seviye çok kritik bir direnç seviyesinde bulunuyor. 1728 olan önceki direncin de üstü 1738 görüldü. Sonrasında bu direnci kıramayıp 1719 seviyesinden kapanış oldu. Ancak, bu direncin yeniden kırılması halinde, Xbank'ın 1800-1850 - 1900 seviyelerine doğru hızlanan bir yükseliş içine girdiğini görebiliriz. Eğer bankalar da bu şekilde yükselişe katılacak olursa, BIST de 2183 - 2200 yeni rekor olacak seviyelere gidebilir.

Kazanırken Üzülmek!
              Bu sözüm endeks ve hisselerin son dönem hareketleri nedeniyle yatırımcıların ruh halini ifade ediyor! Ellerindeki hisseler yükselmiyor diye üzülürlerken, sonrasında bir anda yaşanan yükselişle yüksek fiyattan satmalarına rağmen, satışları sonrası yükselişin sürmesi nedeniyle erken satıp kaçırdık diye üzüntü duyuyorlardır diye düşünüyorum. Sıse, Tuprs, Eregl, Doas, Petkm, Aksa, Tkfen, Krdmrler, Kozalar, Aghol, Aefes, Asels vb. gibi daha bir çok hissede bu durum yaşanıyor. Çok uzun süre baskı altında kalan hisseler artan kurlar sonrası adeta güvenli liman konumuna gelmiş durumdalar. Yükselişler sonrası kısmi düşüş yaşayıp yeniden yükselmeye devam ediyorlar. Bu nedenle de satılan hisseler geri gelmediği için, yükselen fiyatlardan yeniden almaya cesaret edemeyen yatırımcılar bu durumdan çok da hoşnut değiller.

Neyse, yeter ki hoşnutsuzluk bu olsun! Yani yükselen hisseyi erken sattım demek, maliyetin altına zararına hisse satmaktan yine de iyidir. Bununla birlikte yükseliş sürebilir derken, her an gelebilecek düzeltme riskini de hiç bir zaman göz ardı etmeyiniz. Bu yüzden teknik seviyeleri destekler ve dirençler olarak yakın takip ediniz.

Merkez Bankaları Haftası!
              Bu hafta gözler ülkelerin merkez bankalarında olacak. Tüm dünya için vereceği karar çok önemli olan ABD Merkez Bankası FED bugün toplanıyor. Yarın akşam faiz ve varlık alımı kararını açıklayacak. Ben faizlere dokunmayıp, varlık alım miktarını yeniden 15 Milyar Dolar daha azaltmalarını ve aylık alımı 90 Milyar Dolar'a indirmelerini bekliyorum. Dünya için enflasyon artışı 2022'nin ilk çeyreğinde de sorun olmaya devam edecek. Bu yüzden varlık alımlarını hızla bitirip, faiz artışı sürecini başlatacak politika değişiklikleri yaşanmasını bekliyorum. FED'in 2022 Mart-Nisan Varlık Alımlarının bitirileceği tarih olabilir. En geç 2022 ikinci çeyrek sonu gibi faiz artışlarının da başlayacağı görüşündeyim. 

Aynı şekilde Avrupa için de enflasyon sorunu önem kazanmış durumda. Çok ülkede enflasyon önemli artışlar yaşıyor ve artmaya da devam ediyor. Bu nedenle ECB'den de faiz artışı sürecinin öne çekileceği yönünde açıklamalar beni şaşırtmaz. 

İşte bu kapsamda Dolar Endeksi DXY'yi yakın takip etmek doğru olacaktır. DXY'de 96.60 ve 96.93'e doğru bir yükseliş bekliyorum. Bu sınırlardaki yükseliş sorun yaratmaz. Ama 96.93 seviyesi geçilecek olursa, 97.80 ve 100.00'e doğru yükselişin hızlandığını görebiliriz. Böyle bir durum Gelişmiş ülke borsaları için satış baskıları yaratacaktır. Aynı zamanda da ons altını baskılayacaktır.

Ama kurlarda yaşadığımız yükselişe rağmen, düşürülen faizlerimiz nedeniyle BIST güvenli liman olmaya ve bu amaçla düzeltme yapmadan yükselmeye devam ediyor. DXY'de çekindiğim gelişmelere rağmen dış dünyadan pozitif ayrışan bir borsa yaşayabiliriz. Ama arada teknik düzeltmeler her an endişe ettiğim riskler olarak karşımızda duruyor. 

Bugün bakınca, yine son dönemin ısrarlı yükselen hiselerinde teknik yükselişi destekleyen grafikler görüyorum. Ama açıkçası ben de artık bu düzeltmesiz yükselişten endişe duyuyorum. Bu yüzden de yeni öngörüleri yapmakta zorlandığımı görüyorsunuz. Ama özellikle çanak, fincan-kulp formasyonunu tamamlayıp kıranlarda, yeniden artan bir yükseliş gördüğümüz için, yeni öngörülerimi bu hisselerde veriyorum.

Umarım bu ortamı doğru değerlendirir, enflasyon, kur artışları yaşanan bu ortamda en azından kendimizi korumayı başarırız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.12.2021
    15:29

    Değerli Üyeler, Site gold üyeliği bir kişilik bir haktır. Bu üyeliğinizden edindiğiniz bilgi ve paylaşımları, eş ve çocuklarınız gibi aile içi kullanmanız normal görülebilir. Lakin bunun ötesinde paylaşım yapmanız doğru değildir! Maalesef bazı üye... Devamı »

  • 13.12.2021
    09:37

    İngiltere, ABD ve Türkiye Merkez Bankalarının kararları en önemlilerinden olacak. Çarşamba günü FED, Perşembe günü de bizim TCMB faiz kararını öğrenmiş olacağız. FED'in varlık alımını azaltma hızının artmasını, 105 Milyar Dolar'a inmiş olan aylık alı... Devamı »

  • 09.12.2021
    17:28

    Dip Şuan Zirve (Rakamlar 2005 Sonrasıdır!) Aghol 1.48$ 3.15$   Devamı »

  • 09.12.2021
    09:35

    Yarın gelecek ABD enflasyonunda yükselişin sürmesi halinde FED varlık alımını azaltma hızını arttırabilir. Bu durumda 2022 için beklenen sonlandırma bir kaç ay öncesine çekilmiş olur. Bu durumda 2022 yılında beklediğim faiz artışı süreci de ilk çeyrek ... Devamı »

  • 08.12.2021
    08:56

    BIST'in ve hisselerin TL bazında ısrarlı yükselişleri artık stres yaratmaya başladı. Bir çok hissede uzun süreli süren yükseliş ciddi direnç seviyelerine vardı. Hatta bazılarında teknik direnç de kalmadı. Ama hala ısrarlı alınanlar var. Bazıları ise g&oum... Devamı »