Yükselişler Stres Yaratmaya Başladı!

08.12.2021 08:56
  •  A 

BIST'in ve hisselerin TL bazında ısrarlı yükselişleri artık stres yaratmaya başladı. Bir çok hissede uzun süreli süren yükseliş ciddi direnç seviyelerine vardı. Hatta bazılarında teknik direnç de kalmadı. Ama hala ısrarlı alınanlar var. Bazıları ise gördüğünüz gibi büyük çanak dirençlerine geldiler. Bu dirençler çok önemlidir. Aynı zamanda da risklidir. Kırarsa çanak derinliği kadar bir yükseliş aynı hızla görülebilir. Ama tam kırıyor derken Boğa Tuzağı yapıp, bir anda sert kar satışları da gelebilir. Eğer bu yaşanacak olursa, o zaman gördüğümüz bu fiyatlardan ciddi düşüşler görülür.

Ama diğer taraftan ise Dolar bazındaki grafiklere bakınca, BIST uzun süre dip desteği olarak gördüğü 150$ seviyesini düşünürsek, şu an hala 146$ Dolar düzeyinde. Yani Dolar bazında dibin de altındayız. Dolar bazlı grafikleri çok da dikkate almak konusunda tereddüt yaşıyorum. Çünkü yabancının girişi var ama hala sınırlı. Eğer yabancı yoğun giriyor olsa, o zaman çok daha hızlanacak borsa ve hisseler beklerdim. 

Kısacası artık teknik bir düzeltme olabilir tedirginliğine sahibim. Bu nedenle gerçekleşen hisseleriniz sonrası hemen yeni ne alayım diye aceleci olmayın derim. Yeni alacağınız ya da taşıdığınız hisselerin bilanço beklentilerinin yüksek olmasına önem verin. Misal eregl, sahol gibi hisselerde satış gelse de, şu an bile iskonto içerdiklerini düşündüğüm için çok tedirgin olmuyorum. Yıl sonu bilançolarında daha da yüksek karlar beklediğim için, beklenti fiyatları nedeniyle potansiyel yükselişleri gayet normal olur. Ama diğer bir çok hissede ise bilanço beklentileri karşılanmış durumda. 

Ayrıca, unutmayın ki, bu ısrarlı yükselen hisseler aynı karlara rağmen bir ay öncesine kadar ısrarla satış baskısı yaşıyorlardı. Yani iş kar realizasyonu, ya da düşürmek olunca beklentilerine aldırmadan satışlar yaşanabiliyor. Ben piyasayı bozacak kalıcı bir satış dalgası beklemiyorum ama, teknik düzeltmeler bekliyorum. Hatta keşke olsa da, daha rahat öngörü verebilsek diyorum. Yoksa görüyorsunuz, ısrarlı yükselişlerde kırılan çanak ve fincan kulp gibi önemli formasyonlarda bile sadece dikkat çekmekle yetiniyorum. 

Lütfen çok dikkatli olmaya çalışın. Ama Dolar kurundaki artış ve yıl sonu bilançosu yaklaşması nedeniyle, özellikle açık öngörülerimizde olası düşüş halinde bile endişe taşımam. Bugün de güne yükselişle başlanmasını bekliyorum. Yine çok sayıda hissede pozitif ayrışmalar olacaktır. Olası öne çıkacak hisseleri Destek-Direnç Tablomuzda paylaştım.

NOT: Az sonra ekran başından kalkacağım. Akşam seans sonuna doğru sanırım dönmüş olurum. Güzel ve karlı işler yapın olur mu:)

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.12.2021
    09:16

    Bugün İzmir'de hala gün doğmadı diyebilirim! Hava çok kapalı. Durup, durup bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor. Neyse, yağmur da şart. Yoksa kuraklık çok daha kötü sonuçlar doğuruyor. Yağışlar bereket getirsin diyorum. Değerli Üyeler, yazıları... Devamı »

  • 06.12.2021
    09:09

    Günaydın, iyi haftalar. Gece paylaşım yaparken, laptopum kilitlendi. Gece sorunu çözemeyince sabaha bıraktım. Yine ağır çalışıyor. Ancak açabildim. Hemen kaldığım yerden paylaşımlarımı tamamlamaya çalışacağım. Bu nedenle beklenti yazım olmayak. Moody'... Devamı »

  • 03.12.2021
    09:28

    Giden Ay Zam, Gelen Ay Zam! Faiz-kur politikası değişimi sonrasında 2021 yılına girdiğimiz ilk iş günü 7.44 olan dolar kuru, şu an için 13.65'e dayandı. Yani bir yıllık kur artışı yaklaşık % 83! Faizleri düşürelim diye yarattığımız bu durumun her yerde... Devamı »

  • 02.12.2021
    09:29

    Beklenen bir gelişme gerçekleşmiş oldu. Sürpriz olmadığı için piyasaya bir etkisini beklemiyorum. Ama yeni bakan sonrasında yeni faiz indirimlerinin sürmesini bekliyorum. Ülke enflasyona rağmen bir tezin denemesine sahne oluyor. Umarım haklı çıkarlar. Ama sadece ş... Devamı »

  • 01.12.2021
    09:40

    Borsa kurun ve pandeminin yarattığı tüm baskılara rağmen hisse bazlı ayrışmalarla liman olmaya devam edecek görüşündeyim. Kurlar enflasyonu bir süre daha yukarı çekmeye devam edecek. Buna rağmen politika faizleri ve mevduat faizleri düştüğü ve düş&... Devamı »