Hisse Bazlı Ayrışmalar Sürecek!

01.12.2021 09:40
  •  A 

Borsa kurun ve pandeminin yarattığı tüm baskılara rağmen hisse bazlı ayrışmalarla liman olmaya devam edecek görüşündeyim. Kurlar enflasyonu bir süre daha yukarı çekmeye devam edecek. Buna rağmen politika faizleri ve mevduat faizleri düştüğü ve düşürüldüğü için banka mevduatı yatırım cazibesi yaratmıyor. Yeni döviz alımları kurda olası faiz indirimleri beklentime rağmen artık korku yaratıyor. Yani mevcut taşınan Dolar 12.72 seviyesi aşağıya kırılmadığı takdirde taşınmaya devam edilebilir. Ama yeni zirve beklentilerine sahip olsam da, yeni döviz alımı konusunda artık tedirginlik yaşıyorum.

Altın için de, Powell enflasyonun artık geçici olmadığını ve müdahaleyi hızlandıracaklarını söyledi. Yani ısrarla yaptığım uyarılarımı haklı çıkardı. Varlık alımını daha da azaltıp hızlandırarak bitirecekler. 2022 yılında en geç ikinci çeyrek içinde faiz artışı sürecinin başlamasını bekliyorum. Bu nedenle de ons altın için umutlu olmadığımı, her yükselişin satış fırsatı olacağı görüşümü biliyorsunuz. İşte bu ortamda gram altın ise, bizdeki kur artışı nedeniyle yüksek seyretmeye, yeni zirveler görmeye devam ediyor. Eğer Aralık ayında da faiz indirimi yaparsak ki, beklenti bu yönde. Bu takdirde gram altında bir zirve daha görebiliriz. Lakin artık onun da risk taşıdğı görüşündeyim. 

Kısacası kendimizi korumak için borsalar ve hisseler yine en güvenli liman olacaktır diye düşünüyorum. Bilançolarına göre iskontolu olduklarını düşündüğüm hisseleri uzun vadeli yatırım hisseleri listesinde zaten görüyorsunuz. Bununla birlikte teknik tablolarda da beklentim olan hisseleri görebilirsiniz. Bu arada özellikle devamlı gelen zamlar ve tedarik azlığı otomotiv hisselerini hala yukarı çekiyor. Ama artık bu yükselişi riskli bulmaya başladığımı söyleyebilirim. Yükselişin devamı biraz daha gelebilir ama 2022 yarısından sonra aynı ciro ve karlılıklar olmayabilir. Demem o ki, yükselişlerine katılsanız da, destekleri kırıldığı zaman satmayı ve uzaklaşmayı da bilmek lazım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 30.11.2021
    09:21

    Evet artan kurlara karşı BIST direnmeye devam ediyor. Ama bunu şimdilik TL karşılığı endeks ve hisse fiyatlarıyla yapıyor. Yoksa Dolar karşılığı bakınca, uzun zamandır 152$ seviyesi son dönemin dibi iken, şu anki Dolar karşılığı bulunduğumuz seviyemiz, dün tepki vermiş haliyle bile 141$ d&... Devamı »

  • 29.11.2021
    09:16

    Afrika'dan türeyen yeni varyant Omıcron, tüm dünya piyasalarını sert vurdu. Çok sayıda ülkede açıklanan kapanma, ulaştırmada sınırlamalar, uçuş yasakları ve DSÖ tarafından endişe içeren açıklamalar borsalarda panik havası estirdi. Aynı ... Devamı »

  • 26.11.2021
    09:44

    Yeni bir varyantın aşılı olanları, hastalığı geçirmiş olanları bile ağır hasta yapabildiği uyarıları yapılıyor. Asya piyasaları bu endişenin ortaya çıkması ile satıcılı kapanışlar yapmış. Avrupa'da da Avusturya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerde kapanma kararları var. İngiltere ... Devamı »

  • 25.11.2021
    09:31

    Körfez'de uzun zamandır ilişkilerimiz gergin olan BAE vilahd prensi dün ülkemizi ziyaret etti ve karşılıklı heyetler arası görüşmeler sonrasında hemen hemen her alanda 10 Milyar Dolar'a varan anlaşmalar imzalandı. Abudabi Borsası ile BIST ve iki ülkenin Varlık F... Devamı »

  • 24.11.2021
    09:38

    Faiz konusunda Cumhurbaşkanının açıklamaları sonrası gördüğünüz gibi tüm piyasa ayarları dağılmış durumda. Dolar kuru dün bir günde 11.35 - 13.49 arası yükseliş yaşadı. Şu anda da 13.15 civarında bulunuyor. Kurdaki bu hareket tepeden tırnağa herşeye zam... Devamı »