BIST Yükselişi Sürecek Mi?

24.11.2021 09:38
  •  A 

Faiz konusunda Cumhurbaşkanının açıklamaları sonrası gördüğünüz gibi tüm piyasa ayarları dağılmış durumda. Dolar kuru dün bir günde 11.35 - 13.49 arası yükseliş yaşadı. Şu anda da 13.15 civarında bulunuyor. Kurdaki bu hareket tepeden tırnağa herşeye zam demek olacağını bilmenizi isterim. Ki, zaten bunu hayatınızın içinde yaşıyorsunuz. Birçok üründe satışlar durdu. İnternet sitelerinde özellikle ithal teknoloji ürünlerinde satışlar askıya alındı. Akaryakıt fiyatlarına yine yüksek zamlar geldi. Doğalgaz ve elektrik de kapıdadır. Dün yaşadığımız yaklaşık 2 TL'lik kur artışının ne demek olduğunu size bir örnekle izah edeyim ki, kur artarsa artsın önemli değil diyenlerin bakış açılarına katkım olsun!

Ülke olarak 2020 yılının toplamında geçen yıl 784.6 Milyar TL vergi toplamışız. Ki, vergi kimsenin vermeyi çok sevdiği bir kesinti değil biliyorsunuz. İşte dün yaşanan 2 TL kur artışı ise, Türkiye'nin 448 Milyar Dolar dış borcu düşünülünce bize bir günde 896 Milyar TL ek borç yükü getirdi. 550 Milyar Dolar dövize endeksli toplam borcumuzu düşününce de, 1 Trilyon 120 Milyar TL ek yük getirmiştir. Yani görüyorsunuz bir yıl boyunca topladığımız tüm vergi gelirlerimiz, sadece dün yaşanan kur afrtışının yükünü bile karşılamaya yetmiyor. Bunun ne demek olduğunu umarım herkes çok iyi anlıyordur. Liyakat ve tecrübe eksikliği olan kişileri, Türkiye'nin önemli kurumlarının başına getirip, sonra yaşananları Türkiye'ye çekilen operasyon diye göstermek, dün yaptığımız uygulamaların, bugün tam tersini deniyoruz demek, iktisat teorilerine aykırı inatlaşmalar yapmak bu yaşadıklarımızın ana nedeni. Umarım en kısa sürede doğrulara döneriz. Yoksa bu gidişin Türkiye'ye faturası şu ankinden de çok ağır olmaya doğru gidiyor.

BIST Yükselişi Sürecek Mi?
              Her alanda yaşanan fiyat artışları nedeniyle, bir çok borsa şirketi, ekstra 12 aylık karlar açıklayacaktır. Belki bu nedenle, belki de şirketlerimiz ve borsamızın dovize göre değerlenmesi arzusu fiyatların ve endeksin yükselmesine neden oluyor. Ama tekniklere bakınca, yaşanan kur artışı nedeniyle, fiyatlarındaki son yükselişlere rağmen dolar bazında grafiklerinde fiyatlarının düşmüş olduğunu görüyoruz. 

İşte bu durum ciddi kafa karışıklığı yaratıyor. Kısacası yükseliş aynı şekilde sürebilir de, ama bir anda ciddi kar satışları da görebiliriz. Yaşanan kur ve fiyat artışları sektör ve piyasa dengelerini ciddi şekilde bozduğu için, bu durumun bankaların kredilerinde riskler yaratma endişesi, bankaların döviz cinsi borçlarının maliyetinde kısa süre içinde yaşanan % 50'ye yakın TL karşılığı borç-yük artışı, muhtemelen bankalarda satışları getirdi. Bu durum sürecek olursa sadece bankalarda kalmaz endişesi taşıyorum.

Kısacası güne yine yüksek fiyatlarla başlanmasını bekliyorum. Ama kur gelişimine göre de, her türlü fiyatlamaya, yükselirken sert kar satışlarına, düşerken bir anda yeniden gelebilecek alıcılara hazırlıklı olun. Bu gördüğünüz yükseliş aynı şekilde hep sürecek diye beklenti doğru olmaz. Lütfen bilançolarına göre öne çıkan ve çıkacak hisselere odaklanın. En azından beklenmeyen bir kar satışına yakalanırsanız, ederlerinin yüksek olduğunu bilmeniz size rahatlık verir. Bu hisselerin hangileri olduğunu paylaşımlarımdan ve açık öngörülerimden görebilirsiniz.

Tekniklerine göre dikkat çektiğim Destek-Direnç Tablosu paylaşımlarında, özellikle çanak ve fincan-kulp kırılması uyarılarıma dikkat edin. Bu dirençlerin kırılması, ilgili hisselerde sıralı üst hedeflerine doğru yükselişlerin hızlanmasına neden olur. Ama teknikleri sadece yukarı yönlü takip etmeyin. Destekler de kırılırsa, alt sıralı desteklere doğru düşüş yaşanacak demek olduğunu da biliniz. Yani direnci kırılanı nasıl alıyorsanız, desteği kırılan hisselerinzde de kar satışı, ya da alttan almak için üstten satmak yönünde kararlarınızı uygulayabilirsiniz.

ABD tarafında ise varlık alımı azaltımının hızlanması ve daha yakın sürede faiz artışı sürecine başlanması yönündeki beklentilerin artması, Dolar endeksini ve ABD faizlerini yukarı çekiyor. Bunun neticesini ons altında yaşanan  ve böyle olmasını beklediğim düşüşler şeklinde görüyorsunuz. Tabi kurlara da olumsuz etkisi olduğunu söyleyebilirim.

NOT: Bugün BAE veliahd prensi bugün Türkiye'yi ziyaret ediyor. İngiliz basınında da konu edilen ziyaretin amacı ilişkileri yeniden düzeltmek açısından önemli. BAE'nin büyük çaplı yatırım kararları için bu ziyareti yaptığı spekülasyonu var. Bu açıdan görüşmenin açıklamaları piyasalar için etkili olabilecek sonuçlar doğurabilir. Yakın takip etmekte yarar var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.11.2021
    17:14

    Döviz Alacaklı Şirketler; Sahol, Sıse,Asels, Dohol, Gsdho, Doas, Kozal, Kozaa, Ipeke, Deva, Alark, Ecılc, Algyo, Ozkgy, Prkme, Ttrak, Eczyt. Yurt Dışı Gelirleri En Yüksek Şirketler; Thyao, Vestl, Froto, Vesbe, Verus, Arclk, Otkar, Alark, Cımsa, Brsan, Cc... Devamı »

  • 23.11.2021
    09:36

    Sayın Cumhurbaşkanı, ''Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz'' diyerek, faiz ve kur politikasının bilinçli bir plan-programın parçası olduğunu açıkladı. Düşük faiz ile yatırımları teşvik edeceğiz. Karşılığında artan kurlar da cari dengemizi olumlu y&o... Devamı »

  • 22.11.2021
    09:26

    BBVA'nın Garanti hisseleri için yaptığı gönüllü geri alım teklifinden sonra, bir geri alım başvurusu, ama bu sefer zorunlu geri alım başvurusu Koç Holding'den geldi! Kchol, YKB'daki Unicredit'e ait %18.37'lik payı devir alınca, % 50 üstüne &... Devamı »

  • 19.11.2021
    09:39

    Dün 100 baz puan indirimle, haftalık politika faizlerini %16'dan %15'e indiren MB, Aralık ayında'da indirim sinyali verdi. Yapılan indirimin enflasyon ya da mantıklı bir izahının olduğunu düşünmüyorum. Maalesef , Kavcıoğlu'nun Dolar 7.19'a inerken çekir... Devamı »

  • 18.11.2021
    09:18

    Bugün TCMB faiz kararını 14:00'de öğrenmiş olacağız. Kurda yaşanan bu sert tepkinin nedeni, kasım ve aralık ayı toplamında 400 baz puan daha indirim yapılarak faizlerin %12'ye çekileceği spekülasyonundan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. İki kerede 200-200 ... Devamı »