Bir Geri Alım Başvurusu da, YKB İçin Koç Holding'den Geldi!

22.11.2021 09:26
  •  A 

BBVA'nın Garanti hisseleri için yaptığı gönüllü geri alım teklifinden sonra, bir geri alım başvurusu, ama bu sefer zorunlu geri alım başvurusu Koç Holding'den geldi! Kchol, YKB'daki Unicredit'e ait %18.37'lik payı devir alınca, % 50 üstüne çıkacağı için, şimdiden SPK'ya zorunlu pay alımı başvurusunda bulunacağını açıkladı. Lakin bu sefer fiyat garanti'deki gibi piyasa fiyatının üstünde değil. 2.2980 fiyat ile bu başvurunun yapılacağı söylendi.

Arclk, garan, sahol, ykbnk, kchol, trılc aklıma gelenler. Benzer şekilde birçok şirkette hisse geri alımları yaşanıyor. Şirketler kendi hisselerinin düşük fiyat cazibesine duyarsız kalamıyorlar. Bu durum borsa ve hisseler için pozitif bir gelişmedir. Fiyatların düşmesine neden olan, fazla satıcının karşılanmasına neden olur.

Bu hafta ABD'nin yeni FED başkanı belli olacak!
              Başkan Biden yeni başkan adayını her an açıklayabilir. Açıklayacağı söylenen süre dolmuştu. Henüz açıklama gelmedi ama bu hafta bu açıklamanın yapılması bekleniyor. Powell tekrar atanırsa, varlık alımlarında azaltım ve faiz artışı programı belli. Ama daha güvercin birinin atanması halinde ise, enflasyona müdahale biraz daha gevşeyebilir diye düşünülerek, ons altın ve borsalarda yükseliş, dolar endeksinde ise düşüş görülebilir. Eğer Powell yeniden seçilirse, varlık alımlarında başlayan azaltımın tutarı Aralık ayında daha da artabilir. Dolar endeksi dxy'de 96.30 üzerinde yükseliş görülebilir. 

Dünya çok karışık bir seyir izliyor. Brent 90-100$'a mı yükseliyor derken, yeniden 77.50$ seviyesine geri geldi. Pandemi ile ilgili ülkelerden alarmlar yükseliyor. Yeni kapanma endişeleri arttı. Tedarik sorunları bir çok alanda sürüyor. Ekonomilerde yeniden daralma endişeleri, ABD'nin stratejik petrol rezervlerini kullanma ihtimali hem on yıllık faizlerin, hem de brent petrolün düşmesine yol açtı.

Bizde ise, yeni bir kabine revizyonu spekülasyonları iki haftadır gündemi etkiliyor. Olası bir kabine değişimi halinde, gözler özellikle ekonomi kadrolarında olacak değişiklikler üzerinde odaklanmış durumda. Piyasaları bozacak bir revizyon halinde, kurlarda yeni bir yükseliş dalgasından endişe ediliyor.

Ama BIST olarak bakınca ise, BIST seans içi kar satışları sonrasında yeniden toparlanarak TL bazlı rekorlarını yenilemeye devam ediyor. Yabancı takas oranı düşmüş olduğu %41 seviyesi sonrasında, son dönem görülen yabancı alımları sonrasında %43.20 düzeyine çıkmış bulunuyor. Bu oranın biraz daha yükseldiğini görebiliriz. 

BIST'de hisse bazlı hareketler sürüyor. Yükselişler 30 hisseleri dışında da görülmeye başladı. BIST'in 1759 üstüne çıkması halinde 1800-1830 seviyelerine doğru yükselişine devam ettiğini görebiliriz. 1697 altına inecek olursak ise, satışlar artabilir. Ben yükseliş beklentisindeyim. 

Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.11.2021
    09:39

    Dün 100 baz puan indirimle, haftalık politika faizlerini %16'dan %15'e indiren MB, Aralık ayında'da indirim sinyali verdi. Yapılan indirimin enflasyon ya da mantıklı bir izahının olduğunu düşünmüyorum. Maalesef , Kavcıoğlu'nun Dolar 7.19'a inerken çekir... Devamı »

  • 18.11.2021
    09:18

    Bugün TCMB faiz kararını 14:00'de öğrenmiş olacağız. Kurda yaşanan bu sert tepkinin nedeni, kasım ve aralık ayı toplamında 400 baz puan daha indirim yapılarak faizlerin %12'ye çekileceği spekülasyonundan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. İki kerede 200-200 ... Devamı »

  • 17.11.2021
    09:27

    ABD Başkanı Biden, 4 gün içinde FED Başkan adayını açıklamak zorunda. Farklı bir aday çıkarsa, acaba FED politikalarında değişiklik olur mu endişeleri artacaktır. ABD'de sanayi verileri beklentilerin üstünde geliyor. Bu durumda tedarik sorunları büyü... Devamı »

  • 16.11.2021
    09:19

    Dün Garanti'de BBVA açıklaması ile yaşanan sert yükseliş havasının bugün ne şekilde devam edeceği piyasalar için önemli. Ben garanti'deki fiyatın ne olacağını merak ediyorum. Eğer gönüllü geri alım teklifine konu olan 12.20 TL seviyesine takıl... Devamı »

  • 15.11.2021
    15:04

    İki yıldan fazla süredir, hatta gezi olayları, darbe kalkışması, sınır ötesi gerilimler, ABD ile rahip, banka, s-400 sorunları, AB ile gerilimler, not indirimleri, iç siyasi gerilimler, rezervlerin eksi olması, içeride tepki çeken atamalar falan derken, çok uzun... Devamı »