Piyasalarda Neler Oluyor?

17.11.2021 09:27
  •  A 

ABD Başkanı Biden, 4 gün içinde FED Başkan adayını açıklamak zorunda. Farklı bir aday çıkarsa, acaba FED politikalarında değişiklik olur mu endişeleri artacaktır. ABD'de sanayi verileri beklentilerin üstünde geliyor. Bu durumda tedarik sorunları büyümeyi düşürürse ekonomi daralır beklentisi boşa çıkar. Enflasyon yüksekliği bir süre daha kalıcı olur. 

ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1.65 seviyesini gördü. Üzerinde bir anda %1.70 ve yukarısı görülebilir. Dolar Endeksi(DXY) 96.00 seviyesine yükseldi. Ama piyasaya hala para enjekte edildiği için borsalarında korkulan kar satışları henüz yaşanmadı. Ama bu riskin yükseldiğini bilmenizi isterim.

Bizim tarafta ise yarın TCMB faiz kararı var. Dünyada faiz artışı endişeleri artarken, birçok ülkeden faiz artış kararları alınırken, enflasyon ve kur artışı sürerken, çok hızlı ve kontrolsüz kur artışının ithal girdi ve dolayısı ile tüm fiyatları yeniden yukarı çekme riski varken, TCMB'nın yeni faiz indirimleri yapabileceği endişeleri kur ateşinin sürmesine neden oluyor. 

TCMB yarın pas geçerse kurlarda görülen seviyelerden kısmen düşüş yaşanacağı, 100 baz puana kadar bir indirimin fiyatlandığı için bu yönde bir kararda da kısmi kur gevşemesi olacağı, ama 100 puan üzerinde bir indirim yapılması halinde ise, ek kur artışları olabileceği görüşündeyim. Fakat her türlü indirimde, Aralık ayında da indirim beklentisi süreceği için, kurlardaki risk sürmeye devam edecektir. Maalesef MB'nın asli görevi olan fiyat istikrarı görevinin tamamen göz ardı edilmiş olduğunu görüyoruz.

İşte bu ortamda piyasalara olası yansımaları tahmin etmeye çalışıyoruz. Normalde kısmi endeks düşüşleri olabilecek bir haftaya girmişken, Garanti'de gelen BBVA gönüllü hisse alımı açıklaması BIST'i bankalar öncülüğünde hızla yukarı çekti. Ama aşağıda birçok hissede gap boşluğu bırakmış olmamız endişelerimizi arttırdı. Düne ait yazımı okursanız, piyasa beklentimin aynı şekilde gerçekleştiğini görebilirsiniz. 

Bu ortamda tekniklere çok daha sık bakmamız yararlı olur. Teknik olası hareketleri sizler için geceden çalışıp paylaştım. Çok ama çok dikkatli olmaya devam ediniz.

15 Aralık Yeni Bir Risk Olacak!
              ABD'de Zarrab Davasına bakan mahkeme, 15 Aralık'ta 50'ye yakın belgedeki gizlilik kararını kaldırma kararı aldı. Hangilerinin paylaşılacağı mahkeme başkanının kararında olacak. Ama bu paylaşımların bizim için ciddi dalgalanmalara neden olabileceği görüşündeyim. Sanki sıkıntılarımız yetmiyor gibi, bir yenisi daha önümüze çıkmaya aday. Bu konu tarih yaklaştıkça gündeme düşmeye başlayacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.11.2021
    09:19

    Dün Garanti'de BBVA açıklaması ile yaşanan sert yükseliş havasının bugün ne şekilde devam edeceği piyasalar için önemli. Ben garanti'deki fiyatın ne olacağını merak ediyorum. Eğer gönüllü geri alım teklifine konu olan 12.20 TL seviyesine takıl... Devamı »

  • 15.11.2021
    15:04

    İki yıldan fazla süredir, hatta gezi olayları, darbe kalkışması, sınır ötesi gerilimler, ABD ile rahip, banka, s-400 sorunları, AB ile gerilimler, not indirimleri, iç siyasi gerilimler, rezervlerin eksi olması, içeride tepki çeken atamalar falan derken, çok uzun... Devamı »

  • 15.11.2021
    09:10

    Evergrande borcunu ödedi açıklaması var. Ama 148 Milyon Dolar'lık ödemede bu sıkıntı yaşanırsa, devamındaki 20 Milyar Dolar'a yakın sıralı ödemelerinde bakalım neler yaşanacak göreceğiz. Ama bu konunun şimdilik aşılmış olması güvenli liman arayışını bitirmesi ... Devamı »

  • 12.11.2021
    09:22

    Bilançolar bitti. ABD verileri ve Çin Evergrande riski borsalarda kar satışlarına neden oluyor. Bunlar gayet doğaldır. ABD Dow'da 35740 bollinger desteği. Asıl 35383 seviyelerindeki destek kırılacak olursa satışlar derinleşir. O seviyeye kadar kısmi kar satışları olarak kalır. ... Devamı »

  • 11.11.2021
    09:41

    Çin'den Evergrande temerrüte düştü haberleri var. Ama ödeme yapıldı diye de spekülasyon var. Hangisi doğru net değil. Lakin bu ödeme tutarı sadece 148 Milyon Dolar. Bunu yapmış olsa da, sonraki aylarda 20 Milyar Dolar toplama varan ödemeleri var. Bu tuta... Devamı »