Dün Garanti'de BBVA açıklaması ile yaşanan sert yükseliş havasının bugün ne şekilde devam edeceği piyasalar için önemli. Ben garanti'deki fiyatın ne olacağını merak ediyorum. Eğer gönüllü geri alım teklifine konu olan 12.20 TL seviyesine takılmadan düne benzer şekilde tavanlama görecek olursak, o zaman yükselişin genele yayılarak devam edebileceği yönünde bir heyecan duyarım. Ancak böyle bir gelişmenin olacağını sanmıyorum. Muhtemelen bugün yükselişin dirençle karşılaştığı ve kar satışlarının geldiğini görebiliriz görüşündeyim. Garanti'de 12.20 geçilse de, sonrasında bu seviyeye yakın bir fiyat ile 11.90,12.00-12.10 gibi bir aralıkta takılmasını bekliyorum. Bu nedenle ilk anda daha üstünde yaşanacak yükselişler sonrasında kar satışı gelebilir, tedbirli olun derim.
Ayrıca herkes bilmeli ki, BBVA'nın verdiği teklif tamamen karşılanacak diye bir durum da yok. Ben dışarıda kalan % 50.15'in çok küçük bir payının bu fiyatlarla BBVA'ya verileceği görüşündeyim. Tabii BBVA payını ciddi şekilde arttırmak niyetindeyse, 12.20'lik ilk teklifinin süresi bittikten sonra, daha yüksek yeni bir teklifle de gönüllü geri alım niyetini yenileyebilir. Bunun benzeri sanırım 2-3 yıl önce mrshl hissesinde yaşanmıştı diye hatırlıyorum.
Garanti'de blok hisse el değişimini beklemesem de, bu fiyatın en azından bankanın borsa değerinin teklifin süresi dolana kadar teklif fiyatına yakın kalmasına destek olacağı görüşündeyim. Bu durum şirketlerimizin döviz bazında ne denli kelepir hale geldiğini görmemiz ve izlenen kur, maliye, ekonomi ve TCMB politikalarının ülkemizi nasıl da fakirleştirdiğini anlamamız açısından da iyi bir örnek olmuştur!
BBVA öncesinde sanırım 2014 ve 2017 yıllarında aldığı toplam % 25'lik pay için 2015'te 4 $, 2017'de 2.2 $, şu an ise 1.2 $'a denk gelen bir fiyat vermiş. %25'lik dilimi 5.84 Milyar Euro'ya almışken, şu an kalan % 50.15'lik pay için, 12.20 TL üzerinden verdiği teklif ise 2.2 Milyar Euro! Şu anda borsa şirketleri için yabancı para cinsinden bakıldığında fiyatların durumu aşağı yukarı budur.
BBVA'nın bu kararı sonrasında diğer yabancı fon ve yatırımcılardan benzer teklifler gelmeye, alımlar yaşanmaya başlarsa, işte o zaman hava değişir. Şirketlerin ana hissedarlarının da geri alım açıklamalarının arttığını görürsek, tablo tam da istediğimiz gibi güzelleşmeye başlar. Açıkçası bunun için de henüz erken olduğunu, sahip olduğumuz tüm risklerin aynı şekilde karşımızda durduğunu düşünüyorum. Ama geri alım kararı açıklamış olan Sahol için ise, bilanço ederinin de yüksek olduğunu düşündüğüm için pozitif hareketin sürmesini bekliyorum. Lakin onda da 12.83 seviyesinde bir gap kalması beni kısmen rahatsız etmiyor değil.
Kısacası BIST'in bu yükselişi çok güzel oldu. Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım seviyelere doğru kısmen de sürebilir. Ama dünkü sert yükselişler sonrasında bankalar ve BIST başta aşağıda çok sayıda gap boşlukları kaldığının da bilmenizi isterim. Belki bunların hepsi dolmayabilir, ya da hemen dolmayabilir. Ama varlığı huzuru kaçıracaktır. Bu nedenle her an da bir realizasyon görebileceğimizi göz ardı etmeyin.
Ben piyasaları bozacak bir gelişmenin asıl ABD gibi gelişmiş piyasalardan olmasını bekliyorum. Biden 1 Trilyon Dolar'lık alt yapı paketini onayladı. Piyasaya para verilmeye devam edilmesi enflasyon yüksekliğinin kalıcı olmasına neden olabilir. Bu durumda FED daha ne kadar kayıtsız kalacak şüpheliyim. ABD Dow endeksinin futurelerinde 35823 seviyesinde bulunan destek aşağıya kırılacak olursa, 35500 ve 35383 seviyelerine doğru satışların arttığını görebiliriz. Lütfen Dow'un hareketlerini yakından takip edin derim.
Ama bu süreçte yine öncesinde olduğu gibi pozitif ayrışan hisseler olamaya devam edecektir. Bunları da tekniklerinde uygunluklarını gördükçe, destek-direnç, al/sat tablolarına dahil ederek, ya da beklenti fiyatımı yukarı doğru revize ederek, sizlerin dikkatine sunmaya devam edeceğim.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_