Yükseliş Hızlanır Mı?

16.11.2021 09:19
  •  A 

Dün Garanti'de BBVA açıklaması ile yaşanan sert yükseliş havasının bugün ne şekilde devam edeceği piyasalar için önemli. Ben garanti'deki fiyatın ne olacağını merak ediyorum. Eğer gönüllü geri alım teklifine konu olan 12.20 TL seviyesine takılmadan düne benzer şekilde tavanlama görecek olursak, o zaman yükselişin genele yayılarak devam edebileceği yönünde bir heyecan duyarım. Ancak böyle bir gelişmenin olacağını sanmıyorum. Muhtemelen bugün yükselişin dirençle karşılaştığı ve kar satışlarının geldiğini görebiliriz görüşündeyim. Garanti'de 12.20 geçilse de, sonrasında bu seviyeye yakın bir fiyat ile 11.90,12.00-12.10 gibi bir aralıkta takılmasını bekliyorum. Bu nedenle ilk anda daha üstünde yaşanacak yükselişler sonrasında kar satışı gelebilir, tedbirli olun derim.

Ayrıca herkes bilmeli ki, BBVA'nın verdiği teklif tamamen karşılanacak diye bir durum da yok. Ben dışarıda kalan % 50.15'in çok küçük bir payının bu fiyatlarla BBVA'ya verileceği görüşündeyim. Tabii BBVA payını ciddi şekilde arttırmak niyetindeyse, 12.20'lik ilk teklifinin süresi bittikten sonra, daha yüksek yeni bir teklifle de gönüllü geri alım niyetini yenileyebilir. Bunun benzeri sanırım 2-3 yıl önce mrshl hissesinde yaşanmıştı diye hatırlıyorum.

Garanti'de blok hisse el değişimini beklemesem de, bu fiyatın en azından bankanın borsa değerinin teklifin süresi dolana kadar teklif fiyatına yakın kalmasına destek olacağı görüşündeyim. Bu durum şirketlerimizin döviz bazında ne denli kelepir hale geldiğini görmemiz ve izlenen kur, maliye, ekonomi ve TCMB politikalarının ülkemizi nasıl da fakirleştirdiğini anlamamız açısından da iyi bir örnek olmuştur!

BBVA öncesinde sanırım 2014 ve 2017 yıllarında aldığı toplam % 25'lik pay için 2015'te 4 $, 2017'de 2.2 $, şu an ise 1.2 $'a denk gelen bir fiyat vermiş. %25'lik dilimi 5.84 Milyar Euro'ya almışken, şu an kalan % 50.15'lik pay için, 12.20 TL üzerinden verdiği teklif ise 2.2 Milyar Euro!  Şu anda borsa şirketleri için yabancı para cinsinden bakıldığında fiyatların durumu aşağı yukarı budur.

BBVA'nın bu kararı sonrasında diğer yabancı fon ve yatırımcılardan benzer teklifler gelmeye, alımlar yaşanmaya başlarsa, işte o zaman hava değişir. Şirketlerin ana hissedarlarının da geri alım açıklamalarının arttığını görürsek, tablo tam da istediğimiz gibi güzelleşmeye başlar. Açıkçası bunun için de henüz erken olduğunu, sahip olduğumuz tüm risklerin aynı şekilde karşımızda durduğunu düşünüyorum. Ama geri alım kararı açıklamış olan Sahol için ise, bilanço ederinin de yüksek olduğunu düşündüğüm için pozitif hareketin sürmesini bekliyorum. Lakin onda da 12.83 seviyesinde bir gap kalması beni kısmen rahatsız etmiyor değil. 

Kısacası BIST'in bu yükselişi çok güzel oldu. Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım seviyelere doğru kısmen de sürebilir. Ama dünkü sert yükselişler sonrasında bankalar ve BIST başta aşağıda çok sayıda gap boşlukları kaldığının da bilmenizi isterim. Belki bunların hepsi dolmayabilir, ya da hemen dolmayabilir. Ama varlığı huzuru kaçıracaktır. Bu nedenle her an da bir realizasyon görebileceğimizi göz ardı etmeyin. 

Ben piyasaları bozacak bir gelişmenin asıl ABD gibi gelişmiş piyasalardan olmasını bekliyorum. Biden 1 Trilyon Dolar'lık alt yapı paketini onayladı. Piyasaya para verilmeye devam edilmesi enflasyon yüksekliğinin kalıcı olmasına neden olabilir. Bu durumda FED daha ne kadar kayıtsız kalacak şüpheliyim. ABD Dow endeksinin futurelerinde 35823 seviyesinde bulunan destek aşağıya kırılacak olursa, 35500 ve 35383 seviyelerine doğru satışların arttığını görebiliriz. Lütfen Dow'un hareketlerini yakından takip edin derim.

Ama bu süreçte yine öncesinde olduğu gibi pozitif ayrışan hisseler olamaya devam edecektir. Bunları da tekniklerinde uygunluklarını gördükçe, destek-direnç, al/sat tablolarına dahil ederek, ya da beklenti fiyatımı yukarı doğru revize ederek, sizlerin dikkatine sunmaya devam edeceğim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.11.2021
    15:04

    İki yıldan fazla süredir, hatta gezi olayları, darbe kalkışması, sınır ötesi gerilimler, ABD ile rahip, banka, s-400 sorunları, AB ile gerilimler, not indirimleri, iç siyasi gerilimler, rezervlerin eksi olması, içeride tepki çeken atamalar falan derken, çok uzun... Devamı »

  • 15.11.2021
    09:10

    Evergrande borcunu ödedi açıklaması var. Ama 148 Milyon Dolar'lık ödemede bu sıkıntı yaşanırsa, devamındaki 20 Milyar Dolar'a yakın sıralı ödemelerinde bakalım neler yaşanacak göreceğiz. Ama bu konunun şimdilik aşılmış olması güvenli liman arayışını bitirmesi ... Devamı »

  • 12.11.2021
    09:22

    Bilançolar bitti. ABD verileri ve Çin Evergrande riski borsalarda kar satışlarına neden oluyor. Bunlar gayet doğaldır. ABD Dow'da 35740 bollinger desteği. Asıl 35383 seviyelerindeki destek kırılacak olursa satışlar derinleşir. O seviyeye kadar kısmi kar satışları olarak kalır. ... Devamı »

  • 11.11.2021
    09:41

    Çin'den Evergrande temerrüte düştü haberleri var. Ama ödeme yapıldı diye de spekülasyon var. Hangisi doğru net değil. Lakin bu ödeme tutarı sadece 148 Milyon Dolar. Bunu yapmış olsa da, sonraki aylarda 20 Milyar Dolar toplama varan ödemeleri var. Bu tuta... Devamı »

  • 10.11.2021
    09:09

    Dün yazdığım beklenti yazımda ABD Dow j. Endeksi için teknik dikkat edilmesi gereken seviye olarak 36144 seviyesine dikkat çekmiş ve bu seviye görülürse ABD borsalarında kar satışları başlayabilir diye uyarmıştım. Dün bu seviye görüldü ve Dow.j. ... Devamı »