ABD Dow J. Endeksinde Teknik Satış Riski!

10.11.2021 09:09
  •  A 

Dün yazdığım beklenti yazımda ABD Dow j. Endeksi için teknik dikkat edilmesi gereken seviye olarak 36144 seviyesine dikkat çekmiş ve bu seviye görülürse ABD borsalarında kar satışları başlayabilir diye uyarmıştım. Dün bu seviye görüldü ve Dow.j. tekniklerinde parabolik satış yönüne döndü. 36066 seviyesine inen Dow endeksinde bu iki gün çok önemli. Satış artar ve 35949 seviyesinde bulunan ilk sıralı destek de aşağıya kırılacak olursa, derinleşen satışlar, bizim gibi ülkelerin borsalarında da kar satışlarına neden olabilir.

Dün dokuz aylık bilançoları tamamladık. Tek tük hisse kaldı bilanço açıklamamış olan. Genelde ana hisselerin karlarını yüksek görüyorum. Bankalar, holdingler, petkm, kords, şise cam, tkfen, thyao, aksa, kozalar, eregl, krmdrler, cemts, doas, ttkom, esen, naten, egser, goody, arsan aklıma gelen bilanço karları iyi olan şirketler. Şu anki fiyatlarını bilanço karlarına göre iskontolu görüyorum. Olası bir yurt dışı kaynaklı kar satışları halinde bu hisselerde yaşanacak düşüşler alım fırsatı olarak kullanılabilir. Ancak bazıları olası kar satışı yaşayabilecek endekse rağmen, yine de pozitif ayrışabilirler.

BIST son dönem güzel bir yükseliş yaşadı. Ama TL rekorlarına bakmayın siz. Asıl Dolar bazlı bakınca, hala çok ciddi iskontolar içeriyor. Ama yabancının geri gelmediği bu günler için, olası yükselişini ara düzeltmelerle yapması güçlü olabilecek bir dönemdeyiz. Ama şunu bilmeniz önemli! BIST Dolar bazında iyi zamanlarında ve yabancı yatırımcı aktif iken 500 Dolar seviyesinde zirvelere sahipti. Şu an ise 166$ düzeyindeyiz. Kısacası zamanını bilemiyorum, ama ülkemiz için risk ve belirsizlik yaratan, hukuk, ekonomi, siyaset, dış ilişkiler, yaptırım riskleri, kredi notları, risk primi seviyeleri, faizler, enflasyon, yapısal reform sorunları, işsizlik, Suriye, Ege, Akdeniz gibi jeopolitik ama kesinlikle haklı olduğumuz için geri dönüşümüz olmayan sorunlar çözüm bulmaya başlarsa, işte o zaman yabancı yeniden yoğun girişe başlayacaktır. Bu süreç başlayınca, şu an yukarıda saydığım hisselerin bu bilançoları ve fk ları ile bu fiyatların çok çok üstüne gidebileceğini de göreceksiniz. Borsa için en önemli konu güvendir. Maalesef saydığım ve saymayı unuttuğum bir çok konu nedeniyle ciddi güven kaybı yaşanmış olan bir piyasanın yansımaları nedeniyle böyleyiz.

Dün ABD'den ÜFE verisi geldi. Beklenti % 8.7 iken, gerçekleşme %8.6 yıllık üfe olarak geldi. Bugün de 16:30'da ABD TÜFE verisi açıklanacak. ABD ve dünya piyasaları için bu veri önemli. Düşerse pozitif, beklentiden daha yüksek çıkarsa negatif baskı yaratır. 

Bizim tarafta da 10:00'da işsizlik verisi açıklanacak. Bizim tarafı son dönem çok dikkate alamıyorum. Çünkü çıkan rakamların gereğini yapmayan politikalar izlediğimiz için önemli olsa da, gereğine göre davranmayabiliyoruz.

Hisse bazlı ayrışmaların olabileceği ama kar satış riski olan bir gündeyiz. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

Ölümünün 83'ncü yılında, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü saygı ve sevgi ile anıyorum. Ruhun şad, mekanın cennet olsun ulu önder...

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.11.2021
    09:15

    Dokuz aylık bilançolar tamamlanmak üzere. BIST Endeksini etkileme oranı yüksek olan, bankalar, petro-kimyalar, demirçelikler, holdingler, ulaştırmalar, şişe, tkfen gibi şirketlerin karlarına bakınca, çoğunda daha gidilebilecek fiyatlar var. Bu nedenle genel olarak 1589... Devamı »

  • 08.11.2021
    09:13

    ABD varlık alımlarını azalttı, İşsizlik beklentilerin altında % 4.6 gerçekleşti. Fakat buna rağmen, FED'in enflasyon konusundan korkmuyor olması ve hala geçici diye düşünmesi, ABD on yıllık faizlerinin de yeniden % 1.46 seviyelerine inmiş olması piyasalarda yeniden risk i... Devamı »

  • 05.11.2021
    09:18

    Bilançolar bitti bitiyor. Son bir kaç hisse sonrasında tamamlanmış olacak. BIST bilançoların da desteği ile yükselişine devam ediyor. Lakin teknik olarak önemli seviyelerdeyiz. 1574 ve 1589 önemli dirençler. 1575 ile ilk direncin üzerindeyiz. Aç... Devamı »

  • 04.11.2021
    12:35

    Değerli Üyeler, Zaman zaman bu hatırlatma ve uyarımı yapıyorum. Yeniden ve özellikle de yeni üyelerimiz için bir kez daha yapmak istedim! Öncelikle her üyemiz, Giriş kısmının sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmını çok dikka... Devamı »

  • 04.11.2021
    09:08

    Dün FED kararı açıklandı. Beklendiği gibi varlık alımlarında kasım ayının sonunda azaltım başlıyor. Tahvil alımlarında 10, ipoteğe dayalı kağıtlarda 5 Milyar Dolar azaltıma gidecekler. İlk anda 15 Milyar Dolar olarak başlayan aylık azaltım hızı, gelişmelere göre ayarlanabilir dendi.... Devamı »