Dışarıda Riskli Gelişmeler Artıyor!

11.11.2021 09:41
  •  A 

Çin'den Evergrande temerrüte düştü haberleri var. Ama ödeme yapıldı diye de spekülasyon var. Hangisi doğru net değil. Lakin bu ödeme tutarı sadece 148 Milyon Dolar. Bunu yapmış olsa da, sonraki aylarda 20 Milyar Dolar toplama varan ödemeleri var. Bu tutarda zorlanıyorsa, sonrasında bu konunun her an patlama riski ciddi bir risk. Evergrande gibi sırada bir çok sektör şirketinin daha olduğu söyleniyor. Eğer bu durum çözülmez ve mortgage krizi gibi yeni bir kriz patlarsa, bu durum uluslararası finans sistemi riski yaratabilir. Bu durumda ülkeler yine finans kesimini fonlamak zorunda kalabilirler. Yani likidite bolluğunu azaltma ve faiz artışı süreci aksayabilir. Bunun yansıması çok olmasa da borsalarda kar satışlarına neden olurken, güvenli liman arayışı nedeniyle ons altında da alımlar olarak görülebilir. Nitekim 1835$ direnci kırılan ons altında sert yükseliş görüyoruz.

Dün ABD'de TÜFE beklentilerin üstünde artış yaparak yıllık bazda % 6.2 olarak açıklandı. Bunun tepkisi on yıllık faizleri % 1.56'ya, DXY(dolar Endeksi)'nin de 94.88'e çıkmasına neden oldu. Tüm bu gelişmeler neticesinde ABD borsalarında kar satışlarının görülüyor. Ki, dow için 36144 görülürse kısmi satış görülür uyarısı yapmıştım. 35900 altında Dow'daki satışlar derinleşmeye başlayabilir. Enflasyondaki gelişmeler ABD'de varlık azaltımı ve faiz artışı sürecinin hızlanmasına neden olabilir. Ancak Evergrande konusunun olası yansıma riskleri nedeniyle yukarıda izah ettiğim sebepten işler biraz karışık. Bundan şimdilik en çok yararlanan ons altın oluyor. Ons yükselişi 1900$'a dorğu sürebilir ama bu yükselişler sonrası FED açıklamalarına çok dikkat edin. Faiz konusu gündeme taşnırsa, ons oradan kar satışları görür.

Dışarıdaki bu risk sinyallerine, Halkbank davası ile ilgili olumsuz gelişmeler de eklendi! Temyiz başvurusu ret edildi. Yeni bir temyiz başvurusu daha yapılmış ama o konudaki risk oldukça ciddi şekilde karşımızda duruyor.

İşte bu ortamda bir de TCMB faiz indirimi beklentisi olduğu için, kurlarda yeniden yükseliş yaşanıyor. Dolar şu an 9.93 seviyesinde. BIST bu sebeplerle kısmi satıcılı başlayacaktır diye bekliyorum.

BİST Düşmek İstemiyor!
              Bu gelişmeler BIST'in güne satıcılı başlamasına neden olacaktır diyorum. Ama BIST son dönem düşmek istemeyen bir davranış sergiliyor. Olası kar satışları sonrası yeniden alımlarla TL bazında yeni zirveler görüyoruz. Bankalar, holndig, petro kimya, kozalar, tkfen, doas, demirçelikler, ulaştırma sektör ve şirketlerine bakınca, bu bilançoların hala yükseliş yeri olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden gelişmelere göre kar satışları sonrası hisse bazlı ayrışmalar ve sonrasında endeks olarak yeniden artıya çıkma ihtimalimiz de var diye düşünüyorum. Ama sizler yine de temkini elden bırakmayın. Dışarıda ve içeride bilançoların olumlu görüntüsü dışında riskler de çok gördüğünüz gibi.

Bu arada Moody's Türkiye için mali disiplin çıpası sayesinde 2022'de de % 5'e yaklaşan bir büyüme gösterebilir. Sorunlarını aşabilir diye açıklama yaptı. Bu durum diğer kurumlardan da benzer açıklamaların gelmesine neden olursa, o zaman en çok ihtiyaç duyduğumuz yabancı fon girişleri artmaya başlar.

Bugün cari denge açıklamaları gelecek. Bakalım bunların hangisi daha baskın çıkacak göreceğiz. Teknik paylaşımlarımı yakından takip edin derim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 10.11.2021
    09:09

    Dün yazdığım beklenti yazımda ABD Dow j. Endeksi için teknik dikkat edilmesi gereken seviye olarak 36144 seviyesine dikkat çekmiş ve bu seviye görülürse ABD borsalarında kar satışları başlayabilir diye uyarmıştım. Dün bu seviye görüldü ve Dow.j. ... Devamı »

  • 09.11.2021
    09:15

    Dokuz aylık bilançolar tamamlanmak üzere. BIST Endeksini etkileme oranı yüksek olan, bankalar, petro-kimyalar, demirçelikler, holdingler, ulaştırmalar, şişe, tkfen gibi şirketlerin karlarına bakınca, çoğunda daha gidilebilecek fiyatlar var. Bu nedenle genel olarak 1589... Devamı »

  • 08.11.2021
    09:13

    ABD varlık alımlarını azalttı, İşsizlik beklentilerin altında % 4.6 gerçekleşti. Fakat buna rağmen, FED'in enflasyon konusundan korkmuyor olması ve hala geçici diye düşünmesi, ABD on yıllık faizlerinin de yeniden % 1.46 seviyelerine inmiş olması piyasalarda yeniden risk i... Devamı »

  • 05.11.2021
    09:18

    Bilançolar bitti bitiyor. Son bir kaç hisse sonrasında tamamlanmış olacak. BIST bilançoların da desteği ile yükselişine devam ediyor. Lakin teknik olarak önemli seviyelerdeyiz. 1574 ve 1589 önemli dirençler. 1575 ile ilk direncin üzerindeyiz. Aç... Devamı »

  • 04.11.2021
    12:35

    Değerli Üyeler, Zaman zaman bu hatırlatma ve uyarımı yapıyorum. Yeniden ve özellikle de yeni üyelerimiz için bir kez daha yapmak istedim! Öncelikle her üyemiz, Giriş kısmının sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmını çok dikka... Devamı »