Yabancı Alımları Hızlanırsa Ne Olur?

15.11.2021 15:04
  •  A 

İki yıldan fazla süredir, hatta gezi olayları, darbe kalkışması, sınır ötesi gerilimler, ABD ile rahip, banka, s-400 sorunları, AB ile gerilimler, not indirimleri, iç siyasi gerilimler, rezervlerin eksi olması, içeride tepki çeken atamalar falan derken, çok uzun zamandır devamlı çıkan bir yabancı vardı. Sadece borsa değil, tahvilden de çıkıyorlardı. Bu nedenle de yaşadığımız yükselişlerde, belirsizlikler halen karşımızda durduğu için, son dönem yükselişler sonrası % 50 nakit varlık korumak doğru olur düşüncesindeydim.

Yabancı takası oranımız %41 düzeyine inmişti. Ama ilk kez geçen hafta yabancıya işlem yaptığını düşündüğüm bir kurumdan, çok net ve diğer net kurumların net alımlarının alımların çok üzerinde bir alım gerçekleşti. Bu haftaya ise, piyasalar için çok çok önemli bir açıklama ile başladık! Garanti'nin ana hissedarı olan BBVA, dışarıda kalan %50.15'lik pay için, 12.20 TL fiyat ile gönüllü hisse alımı çağrısı yaptı.

İşte bu işleri değiştiriyor! Çok zamandır bankaların çok ucuz olduğunu hemen herkes söyleyemeye devam ediyordu. Ama bugün bu iddialar yeyitlenmiş oldu. BBVA'nın 2015 ve 2017 yıllarında yapmış olduğu hisse alımları zamanında Euro 2.60-4.00 TL civarında imiş. Şimdi ise 11.50. Kurda yaşanan bu artış yüzünden, önceki alımlarının çok altında kalan bir bedelle kalan kısmı alma talebinde bulunmuş. Tabii herkes satacak diye bir şey söz konusu değil. Ama sonuçta ülkemiz yabancı için bizim açımızdan üzülecek şekilde kelepir hale gelmiş durumda. Bu açıklamaları eskiden alınan payın değeri ile, kalan kısım için verilen fiyatların döviz karşılığına bakınca anlayacaksınız.

Şimdi BBVA bu açıklaması ile birçok yabancının da dikkatini çekebilir. Benzer şekilde başka açıklamalar, gönüllü geri alım teklifleri görülebilir. Zaten birçok şirket arclk, sahol gibi kendi hisselerinde geri alımlar yapıyorlarken, bir de yabancı borsaya girmeye başlarsa, tablo tamamen değişir. Dolar bazında 500 Dolar seviyesi görmüş olan BIST, şu an 171$ düzeyinde. Yukarıda 174$ - 177$ - 209$ seviyelerinde gapler var. Bugün aşağıda da 164.50$ seviyesinde gap kaldı.

Şimdi hangisi hızlı dolar bilemem. Ama yabancı dönüyorum derse, bankalar, tkfen, sahol, kchol başta holdingler, beyaz eşyalar, demirçelikler, kozalar, petro kimyalar, gsm'ler, sıse, thyao gibi bilançolarına göre TL bazında bile iskontolu olan çok hisse var. Dolar bazında ise bu iskonto çok daha yüksek.

Kısacası şunu demek istiyorum; BBVA'nın hamlesi nedeniyle, en az % 50 nakit durmak doğru olur görüşünde değilim artık. Teknik ve bilanço olarak uygun gördüğünüz hisseleri taşıyabilir, hisse oranınızı arttırabilir, teknikleri uygun olduğu takdirde alabilirsiniz. Ama burası yine de Türkiye. Her an her türlü gelişme piyasaları ekstra destekleyebileceği gibi, bozabilir de. Bunu da bilin isterim.

Hepinize bol kazançlar.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.11.2021
    09:10

    Evergrande borcunu ödedi açıklaması var. Ama 148 Milyon Dolar'lık ödemede bu sıkıntı yaşanırsa, devamındaki 20 Milyar Dolar'a yakın sıralı ödemelerinde bakalım neler yaşanacak göreceğiz. Ama bu konunun şimdilik aşılmış olması güvenli liman arayışını bitirmesi ... Devamı »

  • 12.11.2021
    09:22

    Bilançolar bitti. ABD verileri ve Çin Evergrande riski borsalarda kar satışlarına neden oluyor. Bunlar gayet doğaldır. ABD Dow'da 35740 bollinger desteği. Asıl 35383 seviyelerindeki destek kırılacak olursa satışlar derinleşir. O seviyeye kadar kısmi kar satışları olarak kalır. ... Devamı »

  • 11.11.2021
    09:41

    Çin'den Evergrande temerrüte düştü haberleri var. Ama ödeme yapıldı diye de spekülasyon var. Hangisi doğru net değil. Lakin bu ödeme tutarı sadece 148 Milyon Dolar. Bunu yapmış olsa da, sonraki aylarda 20 Milyar Dolar toplama varan ödemeleri var. Bu tuta... Devamı »

  • 10.11.2021
    09:09

    Dün yazdığım beklenti yazımda ABD Dow j. Endeksi için teknik dikkat edilmesi gereken seviye olarak 36144 seviyesine dikkat çekmiş ve bu seviye görülürse ABD borsalarında kar satışları başlayabilir diye uyarmıştım. Dün bu seviye görüldü ve Dow.j. ... Devamı »

  • 09.11.2021
    09:15

    Dokuz aylık bilançolar tamamlanmak üzere. BIST Endeksini etkileme oranı yüksek olan, bankalar, petro-kimyalar, demirçelikler, holdingler, ulaştırmalar, şişe, tkfen gibi şirketlerin karlarına bakınca, çoğunda daha gidilebilecek fiyatlar var. Bu nedenle genel olarak 1589... Devamı »