BAE İle İmzalar Atıldı!

25.11.2021 09:31
  •  A 

Körfez'de uzun zamandır ilişkilerimiz gergin olan BAE vilahd prensi dün ülkemizi ziyaret etti ve karşılıklı heyetler arası görüşmeler sonrasında hemen hemen her alanda 10 Milyar Dolar'a varan anlaşmalar imzalandı. Abudabi Borsası ile BIST ve iki ülkenin Varlık Fonu yönetimleri de işbirliği imzaları attı. Enerji, gıda, teknoloji, petro kimya başta, dediğim gibi her alanda doğrudan yatırım ve işbirliği yapılması konusunda atılan imzaların henüz detayları belli değil. Eğer sahip olduğumuz varlıkların satışı ile ilgili gelişmeler olursa, artan kurlar sonrası bunun yeni tartışma gündemlerine neden olacağını düşünüyorum.

Ama ortak doğrudan yatırımlar halinde buna tepkiler daha farklı olur. Dediğim gibi detaylarına henüz hakim olmadığımız için, borsada hangi şirketi etkileyecektir diye özel bir bilgim yok. Ayrıca bir swap anlaşması yapıldı mı bunu da bilmiyoruz.

Belirsizlikler değerlerimizin satılması ile sonuçlanmazsa, ilişkilerin gelişmesi bizim için önemli. Abudabi Fonu 650 Milyar Dolar civarı büyüklükle neredeyse Türkiye'nin toplam GSYH(Gayri Safi Yurtçi Hasılası) büyüklüğüne sahip bir fon. Ortak yatırımlar yapılması Yunanistan ile bölgesel sorunlarımızda da yalnızlığımıza denge getirebilir. BAE ile başlayan ilişkilerdeki düzelme Körfez'in diğer ülkelerinde de başlayacaktır. ABD'nin bölgeden çıkıyorum demesi sonrası bunların yaşanmasını pozitif olarak görüyorum. Bölge ülkeleri umarım ilişkilerini iyi tutmaları gereken asıl ülkenin Türkiye olduğunu anlamaya başlamışlardır. Herneyse bu konu detayları açıklandıkça yeniden gündeme oturacaktır. 

ABD'de FED üyeleri varlık alımını azaltma tutarının arttırmak ve daha erken faiz artışlarını tartışmışlar. Gördüğünüz gibi çok uzun süredir bu konudaki süreç için söylediklerim yönünde gelişmeler yaşanmaya başladı. Varlık alımı azaltımının rakamlar yükseltilerek hızlanmasını ve 2022 yılı ortasından hemen sonra faiz artışlarının gündeme gelmesini, bu yıl en az iki faiz artışı yapılmasını bekliyorum.

Bu yüzden de DXY(Dolar Endeksi) kademe kademe yukarı gidecektir. Sırası ile 97.80'de önemli bir direnç var. Eğer o seviye kırılacak olursa, 99.00 ve 100.00'e doğru çıkışı konuşmaya başlarız. Bunun ABD on yıllıklarına etkisi de yukarı yönlü olur. ABD on yıllık tahvil faizleri %1.70'i geçip, %1.77 ve %2.00'ye doğru yükselişi başlayabilir. İşte bu tablomaalesef bizim gibi ülkeler için sıkıntı yaratacak bir gelişmedir. Eğer faiz politikasında geri adım atılmaz, hatta yeni faiz indirimleri de yapacak olursak, kurlardaki atakların bittiğini söylemek zor olacaktır.

BIST ise TL rekorları kırmasına rağmen, Dolar bazında çok daha düşük seviyelere inmiş durumda. 1642 ve 1547 seviyelerinde aşağıda gapler bıraktı. Ama buna karşılık Dolar bazındaki grafiklerde de 149$ , 152.59$, 163$, 174$ seviyelerinde gapler var. Bunların hangisi öncelikli kapanır, ya da kapanacak mı, gelişmeler bunları gösterecek.

Tüm bu gelişmeler yüzünden hisse bazlı yükselişler yine sürebilir. BIST yeni TL zirveleri de görebilir. Ama yükseliş trendi bozulmadan her an kar satışları ile düzeltmeler de yaşayabiliriz. Kolay bir dönemde değiliz. Umarım doğru zamanlamalarla, doğru stratejilerle bu dönemi en az zarar ve en yüksek karla atlatırız.

NOT: 10:00'da Ekotürk Tv skype bağlantısı üzerinden, sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız. İlginizi çekerse bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.11.2021
    09:38

    Faiz konusunda Cumhurbaşkanının açıklamaları sonrası gördüğünüz gibi tüm piyasa ayarları dağılmış durumda. Dolar kuru dün bir günde 11.35 - 13.49 arası yükseliş yaşadı. Şu anda da 13.15 civarında bulunuyor. Kurdaki bu hareket tepeden tırnağa herşeye zam... Devamı »

  • 23.11.2021
    17:14

    Döviz Alacaklı Şirketler; Sahol, Sıse,Asels, Dohol, Gsdho, Doas, Kozal, Kozaa, Ipeke, Deva, Alark, Ecılc, Algyo, Ozkgy, Prkme, Ttrak, Eczyt. Yurt Dışı Gelirleri En Yüksek Şirketler; Thyao, Vestl, Froto, Vesbe, Verus, Arclk, Otkar, Alark, Cımsa, Brsan, Cc... Devamı »

  • 23.11.2021
    09:36

    Sayın Cumhurbaşkanı, ''Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz'' diyerek, faiz ve kur politikasının bilinçli bir plan-programın parçası olduğunu açıkladı. Düşük faiz ile yatırımları teşvik edeceğiz. Karşılığında artan kurlar da cari dengemizi olumlu y&o... Devamı »

  • 22.11.2021
    09:26

    BBVA'nın Garanti hisseleri için yaptığı gönüllü geri alım teklifinden sonra, bir geri alım başvurusu, ama bu sefer zorunlu geri alım başvurusu Koç Holding'den geldi! Kchol, YKB'daki Unicredit'e ait %18.37'lik payı devir alınca, % 50 üstüne &... Devamı »

  • 19.11.2021
    09:39

    Dün 100 baz puan indirimle, haftalık politika faizlerini %16'dan %15'e indiren MB, Aralık ayında'da indirim sinyali verdi. Yapılan indirimin enflasyon ya da mantıklı bir izahının olduğunu düşünmüyorum. Maalesef , Kavcıoğlu'nun Dolar 7.19'a inerken çekir... Devamı »