BIST TL Olarak Direniyor!

30.11.2021 09:21
  •  A 

Evet artan kurlara karşı BIST direnmeye devam ediyor. Ama bunu şimdilik TL karşılığı endeks ve hisse fiyatlarıyla yapıyor. Yoksa Dolar karşılığı bakınca, uzun zamandır 152$ seviyesi son dönemin dibi iken, şu anki Dolar karşılığı bulunduğumuz seviyemiz, dün tepki vermiş haliyle bile 141$ düzeyinde. Yani Dip gördüğümüz dolar seviyesinin bile altındayız. 

Bu nedenle de, kur artıkça, kur zamları geldikçe ürünlerine zamlar yapılan otomotiv sektörü şirketleri de halen alıcılı seyir izliyorlar. Kurda yeni artışlar yeni zamlı fiyatlar yaratır diye düşünenler otomobil, traktör alım taleplerine halen devam ediyorlar. Ama bu fiyat artışı böyle sürdükçe bu durum daha ne kadar sürer emin değilim. Umarım bir süre sonra devamlı artan fiyatlar nedeniyle bir anda talep durması yaşamayız.

Diğer taraftan yeni varyant riskleri ilaç, gıda, perakende sektöründe taleplerin sürmesine, hisselerin fiyatlarının artmasına neden oluyor. Ama diğer taraftan, yeni kapanmalar, ulaşımda sınırlamalar ulaştırma ve turizm sektöründe  satış baskılarının artmasına neden oluyor.

FED'in de Kafası Karıştı!
              Yeni varyant riskinin ekonomileri yeniden riske sokması nedeniyle ABD Merkez Bankası FED de kafa karışıklığı yaşıyor. Bir tarafta devamlı artan enflasyon ki, Almanya'da bile % 6 seviyesine ulaşmış durumda. Bunun tedbiri olarak varlık alımlarını hızlı şekilde sonlandırıp, faiz artışını başlatması gerekiyor. Diğer taraftan ise, yeniden kapanma endişeleri yüzünden ekonomide durgunluğa girme riskleri nedeniyle varlık alımlarını azaltma ve faiz artışı sürecini öteleme mecburiyeti ile karşı karşıya. Böyle olunca da, borsalarında yaşanan düşüşler sonrası yeniden alım tepkileri görüyoruz. Ama kapanma ve tedarik riskleri sonuçta borsaları için de risk yaratacaktır. Bu nedenle gelen alım tepkilerinin uzun soluklu olmasını beklemiyorum. Aynı şekilde ABD on yıllık faizleri de yeniden % 1.50 altına inmiş durumda. Lakin ABD faizlerinde yaşanan düşüşe rağmen bu sefer ons altında hızlı yükseliş tepkisi görmüyoruz. 

Bu tablo içinde eğer faiz indirimi sürecekse, ki sayın Cumhurbaşkanı düşük faiz açıklamalarına devam ettiği için yeni faiz indirimi beklentileri sürüyor. Bu takdirde kurlarda yeni zirve risklerimiz ve dolayısı ile bunun yarattığı zamlar nedeniyle artmaya devam eden enflasyon artışı da sürecektir. Bu durum ons altın baskılansa da, gram altında yükselişlerin kur artışı nedeniyle devam etme ihtimalini yaratıyor. Lakin kurları aşağıya çekecek bir gelişme yaşanması halinde, gram altında da sert düşüş riskleri olduğunun bilinmesini isterim.

İşte bu ortamda BIST ve hisselere olan ilgi sürmeye devam edecektir görüşündeyim.

Bu arada faizler konusuna bir açıklık getirmek istiyorum! Aslında dendiği gibi faizler düşürülmüyor. Düşürülen haftalık politika faizleri. Ama orta ve uzun vadeli devlet bono ve tahvillerinin faizleri ise devamlı artıyor. Şubat'ta %14'ler civarında dolaşan tahvil faizlerimiz şu an %21'e dayanmış durumda. Aynı şekilde 250 puana kadar inmiş cds'lerimiz de 500'lere çıktığı için, döviz cinsi borçlanma faizlerimiz de ciddi artış yaşamış durumda. Kısacası düşürüyoruz denen faiz, mevduat faizleri düştüğü için halkın alabileceği faiz. Ama buna karşılık bankalar çok daha düşük faizlerle topladıkları mevduat paraları ile devletten çok daha yüksek tahvil faizi alıyorlar. Yani şu sıra bankalara örtülü bir gelir transferi yapılıyor. Kısacası aslında ortalıkta net manada düşen bir faiz de yok. Maalesef devletin faiz yükü hem TL, hem döviz cinsi daha da artmış durumda.

Neyse, tekrar ediyorum. Bu gelişmeler içinde borsa ve hisseler en azından TL karşılığı olarak dayanmaya çalışıyorlar. Bu yüzden hisse bazlı hareketler sürecektir görüşündeyim. Tablolarımızda olası bu hisseleri bulabilirsiniz. Ama unutmayın, teknikler iki yönlü takip edilmelidir. Nasıl ki dirençler kırıldığında üstteki sıralı dirençler yeni yükseliş hedefleri olursa, destekler kırıldığı zaman da, alttaki sıralı destekler, düşüşlerin olası alt seviyeleri olur.

ABD borsalarının vadelilerinde sert satışlar yaşanıyor. Bu nedenle BIST de güne satıcılı başlayabilir. Ama devamındaki görüşlerimi yukarıdaki yazdıklarımda bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.11.2021
    09:16

    Afrika'dan türeyen yeni varyant Omıcron, tüm dünya piyasalarını sert vurdu. Çok sayıda ülkede açıklanan kapanma, ulaştırmada sınırlamalar, uçuş yasakları ve DSÖ tarafından endişe içeren açıklamalar borsalarda panik havası estirdi. Aynı ... Devamı »

  • 26.11.2021
    09:44

    Yeni bir varyantın aşılı olanları, hastalığı geçirmiş olanları bile ağır hasta yapabildiği uyarıları yapılıyor. Asya piyasaları bu endişenin ortaya çıkması ile satıcılı kapanışlar yapmış. Avrupa'da da Avusturya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerde kapanma kararları var. İngiltere ... Devamı »

  • 25.11.2021
    09:31

    Körfez'de uzun zamandır ilişkilerimiz gergin olan BAE vilahd prensi dün ülkemizi ziyaret etti ve karşılıklı heyetler arası görüşmeler sonrasında hemen hemen her alanda 10 Milyar Dolar'a varan anlaşmalar imzalandı. Abudabi Borsası ile BIST ve iki ülkenin Varlık F... Devamı »

  • 24.11.2021
    09:38

    Faiz konusunda Cumhurbaşkanının açıklamaları sonrası gördüğünüz gibi tüm piyasa ayarları dağılmış durumda. Dolar kuru dün bir günde 11.35 - 13.49 arası yükseliş yaşadı. Şu anda da 13.15 civarında bulunuyor. Kurdaki bu hareket tepeden tırnağa herşeye zam... Devamı »

  • 23.11.2021
    17:14

    Döviz Alacaklı Şirketler; Sahol, Sıse,Asels, Dohol, Gsdho, Doas, Kozal, Kozaa, Ipeke, Deva, Alark, Ecılc, Algyo, Ozkgy, Prkme, Ttrak, Eczyt. Yurt Dışı Gelirleri En Yüksek Şirketler; Thyao, Vestl, Froto, Vesbe, Verus, Arclk, Otkar, Alark, Cımsa, Brsan, Cc... Devamı »