Omıcron Piyasaları Sert Vurdu!

29.11.2021 09:16
  •  A 

Afrika'dan türeyen yeni varyant Omıcron, tüm dünya piyasalarını sert vurdu. Çok sayıda ülkede açıklanan kapanma, ulaştırmada sınırlamalar, uçuş yasakları ve DSÖ tarafından endişe içeren açıklamalar borsalarda panik havası estirdi. Aynı anda ülkelerden gelen stratejik petrol rezervlerini kullanma kararları da, brent petrolde 71$ seviyesine düşüş yaşanmasına neden oldu.

Hafta sonu ise, en kısa zamanda yeni tedavi ve tedbirlerle bu varyantın da kontrol edilebileceği yönünde açıklamalar nedeniyle panik havasını kısmen dağılmış gibi görüyorum. Yani bu hafta cuma gününde yaşanan panik havasından daha pozitif bir haftaya başlangıç yapılmasını bekliyorum.

Yunan Sınırımızda Neler Oluyor?
              Pek konuşmuyoruz ama ABD, Yunan kara sınırımıza askeri araç ve mühimmat yığmaya devam ediyor. Türk köylerine komando birlikleri konuşlandırılmaya başlandı. Neler oluyor, ne planlar yapılıyor dikkat etmekte yarar var. Umarım bir sınır çatışması içine sürüklenmeyiz.

Faiz İndirimleri Sürecekmiş!
              Cumhurbaşkanımız faiz indirimleri devam edecek dedi. Anlaşılan o ki, kurlarda da bu nedenle baskı sürmeye devam edecek. Şu ana kadar görülen kur seviyeleri yüzünden bile her yerde zam yağmuru varken, yeni kur zirvelerimizin görülmesi halinde, zamlar daha da artarak sürebilir. Piyasaların sert kur oynaklığı nedeniyle dengeleri bozuldu. Toptan alım-satım yapanlar izlemede kalmayı tercih ediyorlar. Her türlü ürüne otomatik zamlar gelmeye başladı. Bakalım bu durum daha ne kadar kabulleneceğimiz bir durum olacak göreceğiz. Cuma günü enflasyon datası gelecek. Yeni bir enflasyon yükselişi bekleniyor. Ama buna rağmen faiz yine düşürülecek dendiği için, dövizde yukarı gidiş bir süre daha durmayacak gibi. 

Omicron paniği bugün biraz yatışır. Ama yerine kur artışının etkilerini görürüz. Kısacası hisse bazlı hareketlerin yaşanacağı bir haftaya başlıyoruz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum. İyi haftalar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.11.2021
    09:44

    Yeni bir varyantın aşılı olanları, hastalığı geçirmiş olanları bile ağır hasta yapabildiği uyarıları yapılıyor. Asya piyasaları bu endişenin ortaya çıkması ile satıcılı kapanışlar yapmış. Avrupa'da da Avusturya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerde kapanma kararları var. İngiltere ... Devamı »

  • 25.11.2021
    09:31

    Körfez'de uzun zamandır ilişkilerimiz gergin olan BAE vilahd prensi dün ülkemizi ziyaret etti ve karşılıklı heyetler arası görüşmeler sonrasında hemen hemen her alanda 10 Milyar Dolar'a varan anlaşmalar imzalandı. Abudabi Borsası ile BIST ve iki ülkenin Varlık F... Devamı »

  • 24.11.2021
    09:38

    Faiz konusunda Cumhurbaşkanının açıklamaları sonrası gördüğünüz gibi tüm piyasa ayarları dağılmış durumda. Dolar kuru dün bir günde 11.35 - 13.49 arası yükseliş yaşadı. Şu anda da 13.15 civarında bulunuyor. Kurdaki bu hareket tepeden tırnağa herşeye zam... Devamı »

  • 23.11.2021
    17:14

    Döviz Alacaklı Şirketler; Sahol, Sıse,Asels, Dohol, Gsdho, Doas, Kozal, Kozaa, Ipeke, Deva, Alark, Ecılc, Algyo, Ozkgy, Prkme, Ttrak, Eczyt. Yurt Dışı Gelirleri En Yüksek Şirketler; Thyao, Vestl, Froto, Vesbe, Verus, Arclk, Otkar, Alark, Cımsa, Brsan, Cc... Devamı »

  • 23.11.2021
    09:36

    Sayın Cumhurbaşkanı, ''Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz'' diyerek, faiz ve kur politikasının bilinçli bir plan-programın parçası olduğunu açıkladı. Düşük faiz ile yatırımları teşvik edeceğiz. Karşılığında artan kurlar da cari dengemizi olumlu y&o... Devamı »