Maliye Bakanı Elvan İstifa Etti!

02.12.2021 09:29
  •  A 

Beklenen bir gelişme gerçekleşmiş oldu. Sürpriz olmadığı için piyasaya bir etkisini beklemiyorum. Ama yeni bakan sonrasında yeni faiz indirimlerinin sürmesini bekliyorum. Ülke enflasyona rağmen bir tezin denemesine sahne oluyor. Umarım haklı çıkarlar. Ama sadece şu ana kadar bile ülkenin döviz cinsinden borç yükünün TL karşılığı yılbaşından bu yana % 60 civarı artmış durumda. Olası yeni faiz indirimleri kurları MB'nın dünkü müdahalesine rağmen daha da yukarı çekecektir görüşündeyim.

BIST ise izahını yaptığım nedenlerle bu ortamın güvenli limanlarından biri olarak görüldüğü için, hisse bazlı yükselişler sürüyor. TL bazlı rekorlar kırmakla birlikte, dolar bazında ise daha da değer kaybeden bir borsamız var. Bu bir süre daha sürecek ve yeni dolar bazlı dipler göreceğiz görüşündeyim. Şu an için yabancı çok yok. Kurlar bir yerde zirve yapar ve o esnada devlet olarak dış ödemelerimizde sorun yaşamyıyorsak, BIST ve hisseler için yeni bir yükseliş trendi daha başlayabilir.

Lakin FED'in açıklamaları havayı ısıtmaya devam ediyor. Dış borsalarda düşüşler kritik seviyelere geldi. Yeni sert dış borsa düşüşleri başlayacak olursa, BIST buna yine kayıtsız kalır mı, en azından ilk anda onlara uyar mı sorusunun cevabından endişeli olduğum için yeni öngörülerde sıkıntı yaşıyorum. Ama görüyorsunuz, daha evvel dirençlerde kırmayıp düzletme yapan bir çok hisse, şu an geldikleri dirençleri, çanak, fincan-kulpları kırdıkları anda daha da hızlanan yükselişler yaşıyorlar. Destek-Direnç Tablosundan bu hisseleri görebilirsiniz.

Zor günler yaşıyoruz. Umarım az hasar ve çok kazanç ile bu günleri atlatmanızda katkım olur. Kısacası hisse bazlı ayrışmalar sürmeye devam edecek. Belki kısmen bnankalar da buna katılabilir. Ama bankalar henüz kurlar zirve yapmadan, olası kur yükselişinin bankalar için bir riski olacak mı endişesi kalkmadan rahat bir yükseliş trendine giremeyeceklerdir diye düşünüyorum.

NOT: 10:00'da Ekotürk Tv skype bağlantım var. İlginizi çekerse bilginiz olsun.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.12.2021
    09:40

    Borsa kurun ve pandeminin yarattığı tüm baskılara rağmen hisse bazlı ayrışmalarla liman olmaya devam edecek görüşündeyim. Kurlar enflasyonu bir süre daha yukarı çekmeye devam edecek. Buna rağmen politika faizleri ve mevduat faizleri düştüğü ve düş&... Devamı »

  • 30.11.2021
    09:21

    Evet artan kurlara karşı BIST direnmeye devam ediyor. Ama bunu şimdilik TL karşılığı endeks ve hisse fiyatlarıyla yapıyor. Yoksa Dolar karşılığı bakınca, uzun zamandır 152$ seviyesi son dönemin dibi iken, şu anki Dolar karşılığı bulunduğumuz seviyemiz, dün tepki vermiş haliyle bile 141$ d&... Devamı »

  • 29.11.2021
    09:16

    Afrika'dan türeyen yeni varyant Omıcron, tüm dünya piyasalarını sert vurdu. Çok sayıda ülkede açıklanan kapanma, ulaştırmada sınırlamalar, uçuş yasakları ve DSÖ tarafından endişe içeren açıklamalar borsalarda panik havası estirdi. Aynı ... Devamı »

  • 26.11.2021
    09:44

    Yeni bir varyantın aşılı olanları, hastalığı geçirmiş olanları bile ağır hasta yapabildiği uyarıları yapılıyor. Asya piyasaları bu endişenin ortaya çıkması ile satıcılı kapanışlar yapmış. Avrupa'da da Avusturya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerde kapanma kararları var. İngiltere ... Devamı »

  • 25.11.2021
    09:31

    Körfez'de uzun zamandır ilişkilerimiz gergin olan BAE vilahd prensi dün ülkemizi ziyaret etti ve karşılıklı heyetler arası görüşmeler sonrasında hemen hemen her alanda 10 Milyar Dolar'a varan anlaşmalar imzalandı. Abudabi Borsası ile BIST ve iki ülkenin Varlık F... Devamı »