Fitch Görünümü Negatife Çevirdi!

03.12.2021 09:28
  •  A 

Giden Ay Zam, Gelen Ay Zam!
              Faiz-kur politikası değişimi sonrasında 2021 yılına girdiğimiz ilk iş günü 7.44 olan dolar kuru, şu an için 13.65'e dayandı.  Yani bir yıllık kur artışı yaklaşık % 83! Faizleri düşürelim diye yarattığımız bu durumun her yerde zam yağmurlarına dönüşeceği uyarısını tüm analistler aylardır yapıyoruz. 

İşte yine güne yeni zamlarla başladık! Sigaraya, alkole, sanayiye yönelik doğalgaza yeni zamlar geldi. Sanayiye yönelik doğalgaza Ekim'de %15, Kasım'da %48.40 zam gelmişti. Demek ki yetmedi, Aralık ayında da % 20 zam gelmiş oldu. Konutlara verilen fatura ise yine değişmedi. ÜFE'deki artış yine yüksek olacak demektir.

Bu durum sanayide özellikle enerji üretiminde doğalgaz kullanan demirçelik, cam, seramik, çimento gibi şirketlerle elektrik üretiminde doğalgazı yoğun kullanan akenr, enkaı, aksen gibi şirketler için olumsuz bir gelişmedir. Bu zamlar konuta yansıtılmasa da, üretilen ürünlerin maliyetlerinde enflasyon etkisi kaçınılmaz olacaktır. 

Fitch'ten Negatif Görünüm Süprizi!
              Fitch notumuzu BB- olarak değiştirmeyip, görünümü ise durağandan negatife düşürdüğünü açıkladı. Bu akşam Moody's'ten not açıklaması beklerken, Fitch erken davrandı. 

Fitch görünümü negatife çevirirken, 2021 büyüme beklentisini ise % 9.2'den %10.5'e yükseltti. TCMB para politikası değişiminin etkilerine, 2023 seçim yılı olacağı için, ekonominin üzerinde yük yaratacak finansal harcama ve teşviklerin artacağı riskine dikkat çekmiş.

AB Konseyi Yaptırım Kararı Aldı!
              Kavala davasının tutukluluk sürecinin AB hukukuna aykırı devam etmesi üzerine, Türkiye'ye karşı yaptırım sürecine geçtiler. Belirli süreler içinde Türkiye'nin gerekli kararları almaması halinde AB Konseyinden çıkarılması gündeme getirilecek.

Bu yazdıklarımızın hiç birisi bizim için olumlu gelişmeler değil. Ama maalesef sürpriz de değil. Her bir gelişme zaten öncesinde bu sürece geleceğimizi gösteriyordu.

Bugün enflasyon ve akşam da Moody's Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Enflasyonda artışın sürdüğünü göreceğiz diye düşünüyorum. Bunun  tersi bir durum, enflasyon verilerine olan inancı da iyice yok eder. Bakalım zamlarda bol kepçe giden iktidardan, asgari ücret artışına gelince de aynı oranları görecekmiyiz. Zamlar altında ezilen, iyice fakirleşen çalışanlarımız için nefes aldıracak bir zam olması hanelere geçici de olsa bir nefes aldırır.

İşte bu ortamda güne başlayacağız. Olumsuz baskıları olabilir. Ama BIST olarak ciddi kayıplar beklemiyorum. Hisse bazlı pozitif ayrışmalar yine görülebilir. Olası endeks düşüşü ise fazla olmaz. Hatta tüm bunlara rağmen günü yine artı kapatabiliriz. Zamlardan ve enflasyondan korunma alanı olarak görülen borsaya sığınma davranışları bir süre daha sürecektir diye düşünüyorum. Ama artık gelinen fiyatlar yüzünden yeni öngörü vermekte zorlanmaya başladım. Gördüğüm teknik fincan-kulp ve çanak formasyon dirençleri kırılmasına rağmen, fiyatların TL bazında uzun süredir yükselmiş olması nedeniyle kar satışlarından çekindiğim için yeni öngörü yapamıyorum. Ama görüyorsunuz, bu formasyonları kıran hisselerde formasyon gereği yükselişler yaşanıyor. Bu yüzden teknikleri destek-direnç tablosunda dikkatinize sunuyorum ki, benden daha cesur olanlarınız varsa, kararlarını alırken, bu teknikleri bilin istiyorum. Ama unutmayınız ki, dirençler kırılacak diye beklerken destekler kırılırsa, o zaman da alt sıralı desteklere doğru düşüşler de yaşanabilir.

Hepinize sağlık, bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.12.2021
    09:29

    Beklenen bir gelişme gerçekleşmiş oldu. Sürpriz olmadığı için piyasaya bir etkisini beklemiyorum. Ama yeni bakan sonrasında yeni faiz indirimlerinin sürmesini bekliyorum. Ülke enflasyona rağmen bir tezin denemesine sahne oluyor. Umarım haklı çıkarlar. Ama sadece ş... Devamı »

  • 01.12.2021
    09:40

    Borsa kurun ve pandeminin yarattığı tüm baskılara rağmen hisse bazlı ayrışmalarla liman olmaya devam edecek görüşündeyim. Kurlar enflasyonu bir süre daha yukarı çekmeye devam edecek. Buna rağmen politika faizleri ve mevduat faizleri düştüğü ve düş&... Devamı »

  • 30.11.2021
    09:21

    Evet artan kurlara karşı BIST direnmeye devam ediyor. Ama bunu şimdilik TL karşılığı endeks ve hisse fiyatlarıyla yapıyor. Yoksa Dolar karşılığı bakınca, uzun zamandır 152$ seviyesi son dönemin dibi iken, şu anki Dolar karşılığı bulunduğumuz seviyemiz, dün tepki vermiş haliyle bile 141$ d&... Devamı »

  • 29.11.2021
    09:16

    Afrika'dan türeyen yeni varyant Omıcron, tüm dünya piyasalarını sert vurdu. Çok sayıda ülkede açıklanan kapanma, ulaştırmada sınırlamalar, uçuş yasakları ve DSÖ tarafından endişe içeren açıklamalar borsalarda panik havası estirdi. Aynı ... Devamı »

  • 26.11.2021
    09:44

    Yeni bir varyantın aşılı olanları, hastalığı geçirmiş olanları bile ağır hasta yapabildiği uyarıları yapılıyor. Asya piyasaları bu endişenin ortaya çıkması ile satıcılı kapanışlar yapmış. Avrupa'da da Avusturya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerde kapanma kararları var. İngiltere ... Devamı »