Paylaşımları Lütfen Dikkatli Okuyunuz!

07.12.2021 09:16
  •  A 

Bugün İzmir'de hala gün doğmadı diyebilirim! Hava çok kapalı. Durup, durup bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor. Neyse, yağmur da şart. Yoksa kuraklık çok daha kötü sonuçlar doğuruyor. Yağışlar bereket getirsin diyorum.

Değerli Üyeler, yazılarımın içeriğini anlamakta bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Oldukça detaylı yazdığım için, anlatmak istediklerim anlaşılıyordur diye düşünüyorum. Ama özellikle teknik paylaşımlarım için bir kez daha uyarmak istiyorum!

Yapılan tüm paylaşımlar HUP(Hızlı Uyarı Penceresi) denen, kısa bir bildirim tablosu ile karşınıza çıkıyor. Ama özellikle orada gördüğünüz Destek-Direnç Paylaşımları ilk gördüğünüz fiyattan al ya da sat demek değildir. HUP mesajlarının üstünü tıkladığınız zaman detayları açılır. Bu işlemi muhakkak yapıp, detayları okuyunuz.

Destek-Direnç Tablosunda yer alan rakamlar, teknik olarak olası yukarı ya da aşağı yönlü paylaşımların teknik destek ve dirençlerini görmeniz için yapılıyor. Bahsi geçen hissenin düşmesi halinde kademeli desteklerini, yükselmesi halinde de sıralı dirençlerini görmenizi sağlar. Eğer destekler yani düşüşte alttaki fiyatlar kırılırsa, daha altlardaki sıralı destekler, direnç yani yükseliş halinde üstteki fiyat seviyeleri aşılırsa, o zaman da daha üstte yer alan sıralı dirençleri bilmeniz için paylaşılır. 

Tablo dört kademedeki fiyatları gösterir. Bunların iki kademesi destek, iki kademesi ise dirençlere ayrılmıştır. HUP'ta Al/sat paylaşımı yapıldıysa alım-satımı o fiyatla yapabilirsiniz. Ama HUP'da karşınıza gelen destek-direnç paylaşımı ise, detaylarına bakmanız, destekler kırılırsa vermeyi, dirençler kırılırsa da almayı düşünmek daha doğru olur. Böyle yapmazsanız, hatalı yorum yüzünden yanlış işlemler yapar ve zarar edebilirsiniz. İşte bu nedenle tüm üyelerimiz Giriş Menüsünün sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmını çok dikkatli okumalı. Bu uyarıyı çok kez tekrarlıyor olmama rağmen, halen hatalı davranılması yüzünden bu uyarı ve açıklamayı yapmak gereğini hissetim.

Türkiye değerlemesi yapması beklenen Moody's kredi notumuz ve görünümde bir değişiklik yapmadı. Zaten bunun yansıması dün oldu bitti. 

TCMB Faiz İndirimi Yapacak Mı?
              Bu konuda çok farklı sesler çıkmaya başladı. Öncesinde indirim yönünde açıklamalar yapılırken, son olarak TCMB Başkanının sanki faiz indirimine gerek olmayacağı gibi bir açıklama yapmış olması kafaları karıştırmış durumda. Ben enflasyondaki gelişim yüzünden faiz artışı yapılması gerekirdi diye düşünüyorum. Ama yapılan bunun tersi olduğu için kurlar ve tahvil faizleri yükselmeye devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı ve ekonominin başındakilerden yapılan açıklamalara bakınca, Aralık ayında da indirim yapılacağı görüşündeyim. Ama diyelim bu ay pas geçtik. Maalesef sonraki aylarda indirim yapılır beklentisi-tedirginliği sürmeye devam edecektir. Bir kere güven kaybedilince, tek hareket doğrulara döndüğünüzü göstermez. Ama faizde pas geçilirse, kısmi bir kur gevşemesi görülebilir. Fakat sonrasında yeniden yükseliş baskısı görülecektir. Faiz indirimleri son bulmuştur denmeden, bu yöndeki beklenti birkaç ay bitmeyecektir.

BIST Yükselişi Sürüyor!
              Bugün de hisse bazlı ayrışmalarla bu yükselişin devam etmesini bekliyorum. Ama bulunduğumuz seviyeler, her an teknik düzeltmelere de neden olabilir. Enerji, perakende, sağlık, ilaç, holding, teknoloji, petrokimya, demirçelik ön planda olmaya devam edecektir görüşündeyim. Bankalar da bu ayrışmaya katılmış durumdalar. Bu sektörlerde olası teknik hareketlenme beklediğim hisseleri Destek-Direnç Tablolarını görebilirsiniz.

NOT: Çarşamba ve Cuma günü tüm gün ekran başında olmayacağım! Bu günler için paylaşımlarımı geceden yapmaya devam edeceğim. Çarşamba günü İzmir'de, Cuma günü ve hafta sonu İstanbul'da olacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.12.2021
    09:09

    Günaydın, iyi haftalar. Gece paylaşım yaparken, laptopum kilitlendi. Gece sorunu çözemeyince sabaha bıraktım. Yine ağır çalışıyor. Ancak açabildim. Hemen kaldığım yerden paylaşımlarımı tamamlamaya çalışacağım. Bu nedenle beklenti yazım olmayak. Moody'... Devamı »

  • 03.12.2021
    09:28

    Giden Ay Zam, Gelen Ay Zam! Faiz-kur politikası değişimi sonrasında 2021 yılına girdiğimiz ilk iş günü 7.44 olan dolar kuru, şu an için 13.65'e dayandı. Yani bir yıllık kur artışı yaklaşık % 83! Faizleri düşürelim diye yarattığımız bu durumun her yerde... Devamı »

  • 02.12.2021
    09:29

    Beklenen bir gelişme gerçekleşmiş oldu. Sürpriz olmadığı için piyasaya bir etkisini beklemiyorum. Ama yeni bakan sonrasında yeni faiz indirimlerinin sürmesini bekliyorum. Ülke enflasyona rağmen bir tezin denemesine sahne oluyor. Umarım haklı çıkarlar. Ama sadece ş... Devamı »

  • 01.12.2021
    09:40

    Borsa kurun ve pandeminin yarattığı tüm baskılara rağmen hisse bazlı ayrışmalarla liman olmaya devam edecek görüşündeyim. Kurlar enflasyonu bir süre daha yukarı çekmeye devam edecek. Buna rağmen politika faizleri ve mevduat faizleri düştüğü ve düş&... Devamı »

  • 30.11.2021
    09:21

    Evet artan kurlara karşı BIST direnmeye devam ediyor. Ama bunu şimdilik TL karşılığı endeks ve hisse fiyatlarıyla yapıyor. Yoksa Dolar karşılığı bakınca, uzun zamandır 152$ seviyesi son dönemin dibi iken, şu anki Dolar karşılığı bulunduğumuz seviyemiz, dün tepki vermiş haliyle bile 141$ d&... Devamı »