Gözler Merkez Bankalarında Olacak!

13.12.2021 09:37
  •  A 

İngiltere, ABD ve Türkiye Merkez Bankalarının kararları en önemlilerinden olacak. Çarşamba günü FED, Perşembe günü de bizim TCMB faiz kararını öğrenmiş olacağız. FED'in varlık alımını azaltma hızının artmasını, 105 Milyar Dolar'a inmiş olan aylık alımı Aralık ayı için 70 Milyar Dolar'a indirmelerini bekliyorum. Dünya genelinde tüm emtialar ve ürünlerde dolar bazında artışlar sürmeye devam ediyor. Bu nedenle FED'in artık enflasyonun kalıcı olmaktan çıktığını kabullenip, bu gidişe müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum. 2022'nin ikinci çeyreği bitmeden de faiz artışlarının başlatılacağı görüşündeyim.

TCMB ise, perşembe günü politika faizi kararını açıklayacak. Ne yapar yorumunu artık anlamsız buluyorum. Çünkü zaten kendi kafasına göre davrandığından, mantıklı bir yorum için kendimizi zorlamaya gerek yok. Sadece şunu söylemek istiyorum. Eğer faiz indirimi yaparsa, döviz kurlarında yeni zirveler görülmesini bekliyorum. Pas geçerse, kurlarda kısmi bir düşüş ile sınırlı hareket olur. Çünkü sonraki aylarda indirim beklentileri sürecektir. Ama artık faiz indirimi bitmiştir derse, işte o zaman kurlarda geri geliş seviyeleri daha da yüksek olur. Ama sayın Cumhurbaşkanı faiz indirimleri sürecek dediği için, bu ihtimal zayıf görüşündeyim.

Maalesef kurların yarattığı enflasyon dalgası sürmeye devam edecek. 2022'nin ilk üç ayı içinde %30'lu yıllık enflasyon seviyelerini görecek olursak bu beni şaşırtmayacak. Bunun yaşanmaması için, faiz indirimlerine son vermek gerekir. 

BIST güne alıcılı başlayacaktır beklentisindeyim. Kurlar artıkça, yatırımcılar kendilerini korumak için BIST'e yönelmeye devam edeceklerdir görüşündeyim. Ama her an kısmi ve geçici teknik düzeltmeler olması mümkün ve sağlıklı olur. Olası teknikleri paylaşmaya devam edeceğim. 

S&P Görünümü Negatif'e Çevirdi!
              Not açıklaması beklenmeyen S&P, ülke görnümümüzü negatife çevirdiğini açıkladı. Maalesef faiz politikası kararımızın olumsuz etkileri yaşanmaya devam ediyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi haftalar...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.12.2021
    17:28

    Dip Şuan Zirve (Rakamlar 2005 Sonrasıdır!) Aghol 1.48$ 3.15$   Devamı »

  • 09.12.2021
    09:35

    Yarın gelecek ABD enflasyonunda yükselişin sürmesi halinde FED varlık alımını azaltma hızını arttırabilir. Bu durumda 2022 için beklenen sonlandırma bir kaç ay öncesine çekilmiş olur. Bu durumda 2022 yılında beklediğim faiz artışı süreci de ilk çeyrek ... Devamı »

  • 08.12.2021
    08:56

    BIST'in ve hisselerin TL bazında ısrarlı yükselişleri artık stres yaratmaya başladı. Bir çok hissede uzun süreli süren yükseliş ciddi direnç seviyelerine vardı. Hatta bazılarında teknik direnç de kalmadı. Ama hala ısrarlı alınanlar var. Bazıları ise g&oum... Devamı »

  • 07.12.2021
    09:16

    Bugün İzmir'de hala gün doğmadı diyebilirim! Hava çok kapalı. Durup, durup bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor. Neyse, yağmur da şart. Yoksa kuraklık çok daha kötü sonuçlar doğuruyor. Yağışlar bereket getirsin diyorum. Değerli Üyeler, yazıları... Devamı »

  • 06.12.2021
    09:09

    Günaydın, iyi haftalar. Gece paylaşım yaparken, laptopum kilitlendi. Gece sorunu çözemeyince sabaha bıraktım. Yine ağır çalışıyor. Ancak açabildim. Hemen kaldığım yerden paylaşımlarımı tamamlamaya çalışacağım. Bu nedenle beklenti yazım olmayak. Moody'... Devamı »