FED Sahneye Çıktı!

04.11.2021 09:08
  •  A 

Dün FED kararı açıklandı. Beklendiği gibi varlık alımlarında kasım ayının sonunda azaltım başlıyor. Tahvil alımlarında 10, ipoteğe dayalı kağıtlarda 5 Milyar Dolar azaltıma gidecekler. İlk anda 15 Milyar Dolar olarak başlayan aylık azaltım hızı, gelişmelere göre ayarlanabilir dendi. Buna göre varlık alımları sekiz aylık bir sürede sıfırlanacak.

Faizlerde ise bir değişiklik yapılmayıp, %0 ile %0.25 aralığında sabit durum korundu. Başkan Powell, faiz artışı için henüz erken olduğunu, enflasyondaki artışın geçici olduğu görüşünü tekrarladı.

ECB'de Faizlere Dokunmadı!
              Avrupa Merkez Bankası da faizlerde bir değişiklik yapmadı. Başkan Lagarde, faiz artışını başlatmak için üç şartlarının olduğunu ve bu şartların 2022 yılında da karşılanmasını beklemediklerini söyledi. 

Kısacası ECB sonrasında FED de varlık alımlarını azaltmaya başladı. Ama iki başkan da, şimdilik faiz artışı konusuna mesafeli duruyorlar. Benim düşüncem kasım gibi varlık alımları azaltılması idi ki, bu görüşüm dünkü kararla teyitlenmiş oldu. Faiz konusunda ise, 2022'nin ortası gibi ilk sinyalin gelmesini bekliyorum. Enflasyondaki yükselişe uzun süre kayıtsız kalabileceklerini düşünmüyorum.

Başkanlardan gelen açıklamalarda faiz konusuna uzak durulması nedeniyle ABD on yıllık tahvil faizlerinde sınırlı yükseliş oldu. Borsalar yükseliş tepkisi verdiler. Ons altında varlık azaltımı kararı ile yaşanan 1758$'ı gören düşüş, enflasyondaki durumun geçici olduğu açıklamaları sonrası şu an 1775$ seviyesine kısmi bir toparlanma yaşandı. Ons için çok uzun süredir yükselişlerin satış fırsatı olacağı görüşümü tekrarlıyorum. Nitekim gördüğünüz gibi, gelişmeler de bu yönde oluyor. Ons faiz artışı sürecine yaklaştıkça daha çok baskı altında kalacaktır. Teknik görüşüm; 1835$ yukarı kırılırsa, ons için düşüş yönlü görüşüm tersine döner. Yok hayır 1721-1700$ desteği aşağıya kırılacak olursa, o zaman beklediğim yeni düşüş süreci ile ons 1600$ ve altına yönelebilir. Bu görüşümü koruyorum.

TÜFE'deki Yükseliş Beklentilerin Altında Kaldı!
              Dün ekim ayı TÜFE açıklandı. %20 üzerinde beklenen veri % 19.89 geldi. Açıkçası beni ikna eden bir veri değil. Ama sonuçta resmi açıklama bu. 

BIST'e Gelirsek;
              Bankacılık sektörü karları BIST'i destekliyor. Bu karların ve mevcut banka tekniklerinin desteği ile bankacılık öncülüğünce yükseliş sürebilir. Olası yükseliş için teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz.

Dün Yaşananlar Neden Oldu?
              Biliyorsunuz dün ekran başında değildim. Cumhurbaşkanımızın sağlık durumu ile ilgili yapılan bir manipülasyon bir anda borsada sert satışların gelmesine neden olmuş. Asılsız olduğu anlaşılınca da, verenlerin geri alımlarının da etkisi ile daha da sert bir yükselişle düşüş geri alındığı gibi, yükselişle günü tamamlayan bir BIST gördük. Emniyet ve SPK bu söylentiyi yayanlar hakkında soruşturma başlatıyor. Bu spekülasyon ve manipülasyonlardan uzak durun. Yansımalarının ne denli yüksek olduğunu görüyorsunuz.

Bugün Kardemir ve Thyao bilançoları geldi. Karlar gayet iyi. Hatta Thyao'nun karı bir çeyrekte bu derecede güzelleşmesi şaşırtıcı şekilde iyi. Bilanço hesaplamalarında bu kadar sert dönüşler nasıl oluyor insan şaşırıyor doğrusu. Demek ki, bizlerin kaçırdığı hesaplama yöntemleri var. Kısacası bu kara bakınca, hissenin çok sert bir yükseliş yaşaması beklenir. Eğer bu olursa, BIST'in yükselişine katkı vermiş olur. 

Dün yaşananlar beni tedirgin etti. Yeni bir kabine revizyonu uzun süredir bekleniyor. Olası bir revizyon olur mu, olursa kimler kabineye dahil olur ve hangi görevleri alırlar önümüzdeki gündem belirleyici gelişmeler bunlar olabilir. Ayrıca TCMB'nın yeni faiz indirimi kararı bekleniyor. En az 50 baz puan ile 100 baz puan arasında bu ay da bir indirim yapma ihtimalini güçlü buluyorum. 

İşte bu gelişmeler nedeniyle olası kar satışları ile de karşılaşır mıyız endişem var. O nedenle BIST'in bu yükselişinin 1574 ve üzerinde 1589 seviyesi ile sınırlı olabileceğini. Bu görüldükten sonra olası kar satışları görebileceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle de olası risk ya da ihtimaller nedeniyle pozisyonlarda %50 nakit, %50 hisse konumuna geçmek, doğru ve tedbirli bir davranış olabilir gibi geliyor bana. Tabii bu benim görüşüm. Dünkü gibi bir düşüş yaşanırsa, alttan alım yapmak için nakit olur. Yok hayır yükseliş sürerse, eldeki hisselerle yükselişe katılmış olursunuz. Karar sizlerin tabii.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.11.2021
    09:16

    Enflasyon Ve FED Günü! Ekim Ayı enflasyon rakamımız 10:00'da belli olacak. % 20 üzerinde bir rakamın gelmesi bekleniyor. Beklendiği gibi yüksek bir enflasyon rakamı çıkmasına rağmen, faiz indirimleri devam edecektir beklentisi kurları yeniden yukarı ite... Devamı »

  • 02.11.2021
    09:35

    ABD FED'den varlık alımlarında azaltım kararı bekleniyor. Ben de birkaç ay öncesinden beri kasım için FED'den varlık alımı azaltımı kararı beklediğimi birçok kez yazdım. Bu beklentimi koruyorum. Sadece tedarik aksamaları şirketlerin üretimlerini engelliyor. Bu ... Devamı »

  • 01.11.2021
    09:15

    Botaş, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatını sabit tutarak, sanayiye yönelik kullanılan gaz fiyatlarında büyük zam yaptı. Haftaya yine zam haberi ile başladık maalesef. Devamı »

  • 28.10.2021
    09:24

    Borsalar düşer, çıkar. Enflasyon iyi yönetilirseniz düşer, üretim artar, insan hakları, yaşam kaliteniz yüksek, refah için de bir yaşamınız olur. Kötü yönetilirseniz her alanda sıkıntılar oluşur. Dünyanın her ülkesi için gayet no... Devamı »

  • 27.10.2021
    09:00

    İşin ekonomi, siyaset, finansman, üretim, enflasyon, kur artışı, siyasi gerilimler, faiz indirimleri vs.vs. başka şirketlerin ederi, bilançolarının gereği başka diye uyardığımı biliyorsunuz. Bunu ısrarla yapmamın nedenini de görüyorsunuz. Borsa dışında kriz gelişmeleri arka ark... Devamı »